Szabó László: Minden idők legjobb sakkolimpiáját rendezzük meg

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.02.27. 07:08
null
Szabó Lászlót sokan próbálják meggyőzni, hogy újra induljon az elnökségért (Fotó: Földi Imre)
Március 11-én tisztújító közgyűlést tart a Magyar Sakkszövetség a Magyar Sportok Házában, ennek apropóján Szabó László elnökkel beszélgettünk az elmúlt négy év eredményeiről, a 2024-es budapesti sakkolimpiáról és arról, hogy van-e még remény arra, hogy Rapport Richárd ismét a magyar színeket képviselje.

– Újra harcba száll az elnökségért?     
– Sokan kapacitálnak rá, és ez rendkívül megtisztelő − válaszolta a Nemzeti Sportnak Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke. − Szeretnék megfelelni az elnöki pozícióval járó elvárásoknak, de végig kell gondolnom, hogy mire van energiám. Még nem tudok egyértelmű választ adni arra, hogy indulok-e vagy sem, de határozottan az igen felé hajlok. Ami a lehetséges kihívókat illeti, egyelőre hivatalos jelölés még nem érkezett a szövetséghez. Egy biztos: másfél évvel a budapesti sakkolimpia előtt a magyar sakk nem engedheti meg magának a bizonytalanságot. Vezetői tudással és kapcsolatokkal, valamint határozott elképzelésekkel bíró elnökre van szükség.

– Hogyan értékeli az első négy évét?     
– 2019 májusától vagyok a Magyar Sakkszövetség elnöke. A legfontosabb célom az volt, hogy Magyarországra hozzuk a világ ötödik legnagyobb sporteseményét, a sakkolimpiát. Ez sikerült. Soha korábban nem rendeztünk sakkolimpiát, ezért óriási eredmény és lehetőség, hogy 2024 szeptemberében vendégül láthatjuk a világ legjobb sakkozóit, a világ teljes sakkcsaládját. Az egész magyar sakkot „meg fogja húzni” ez az esemény.

– Nem mindennapi feladat.     
– Hatmilliárd forintos projektről beszélünk. Ennek harmadát a Magyar Sakkszövetség költi el szervezésre és fejlesztésekre. Ilyen mértékű támogatást a sportág korábban még sohasem kapott itthon. Az elmúlt években rendbe tettük a keszekusza korosztályos bajnokságokat, átalakítottuk a rendszert, az ifjúsági korúaknak pontszerző versenysorozatot írtunk ki, ami sokkal jobban motiválja a fiatalabbakat. A koronavírus persze nekünk sem jött jól, minket is érzékenyen érintett az a majd’ két év, de számtalan dolgot meg tudtunk szervezni online. Támogatók segítségével elindult például a Hello Sakk online csatorna.

– Nem kerülhetjük meg a negatívumokat sem…     
– Nyilvánvaló, hogy Rapport Richárd távozása nem szívderítő, baj, hogy ő most Romániát képviseli, de szerintem ez csak ideiglenes, előbb-utóbb visszatér.

– Az elmúlt időszak történései után meglepő, amit mond. Mire alapozza?     
– Az ő döntése volt, hogy elmegy. Ha úgy látja, hogy Magyarországért szeretne sakkozni, akkor hazajön. És szerintem előbb-utóbb mindenki hazatér.

– Anyagilag elég nehéz versenyre kelni a Superbet nevű sportfogadási cég ajánlatával…     
– A magyar szövetségi feltételek érdemben nem nagyon fognak változni. A nemzeti sakkszövetségek sehol a világon nem tudnak versenyre kelni a szponzori pénzekkel. Emberileg és sakkozóként is kedvelem Ricsit, nagyra tartom őt, de káros és hibás döntést hozott, nem kellett volna országot váltania. Roger Federer vagy Rafael Nadal világklasszis teniszezőként dollármilliós szponzorszerződéseket köt, de egyiknek sem jutott eszébe, hogy elhagyja Svájcot, illetve Spanyolországot. Ricsi hibás döntést hozott, és biztos vagyok benne, hogy erre ő is rájön. A jóindulat, a bizalom jeleként adtunk Ricsinek egymillió forintos támogatást 2021-ben, ez komoly összeg volt a szövetségnek. Annak ellenére tettük, hogy nem ült asztalhoz a válogatottban.

– Mennyire tartják a kapcsolatot?     
– Kollégáimmal rendszeresen, s néha én is váltok vele e-maileket.

– Ha már válogatott: a sakkolimpián a nyílt versenyben és a nőknél is három-három csapatot indíthat a rendező ország. A optimális esetben kik ülnének asztalhoz a legerősebb férfiaknál magyar csapatban?
– Lékó Péter, Rapport Richárd, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Gledura Benjámin és Bánusz Tamás a legerősebbek most, de sokan „tiporják a sarkukat”. A hölgyeknél talán a Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Gaál Zsóka ötös a legerősebb, de itt is jöhetnek még meglepetések. Mi, házigazdaként, mindkét nemben három csapatot indíthatunk, így 30 magyar sakkozó játszik majd a sakkolimpián Budapesten.

– Nagyon optimista, hiszen például Lékó Péter sem versenyez egy ideje.     
– Magyarországon rendezzük a sakkolimpiát, ennek elég erős érvnek kell lennie. Az utóbbi években Péter sokkal több energiát fektet az edzősködésbe, és szakkommentátorként, szekundásként is dolgozik, de ő is tudja, hogy a sportág legfontosabb csapatversenyén hazai környezetben játszhat.

– Hogy állnak az előkészületekkel?     
– A Magyar Sakkszövetség a január elsejével létrejött Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel együtt végzi a szervezéssel kapcsolatos teendőket. Felvettük a kapcsolatot velük, minden szükséges információt megosztunk egymással. Szeretném, ha Magyarország minden idők legjobb sakkolimpiáját rendezné meg. Az előkészületekkel kapcsolatban van egy fogadalmam: szeretném, ha napra pontosan egy évvel a szeptember 11-i megnyitó előtt a szükséges információk legalább kilencven százaléka a résztvevő küldöttségek rendelkezésére állna, vagyis a szállodákkal, az utazással, a lebonyolítással, a médiával kapcsolatos tudnivalókhoz hozzá tudjanak férni a hazánkba érkezők.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik