nemzetisport.hu 2019.11.23 13:38 Frissítve: 2019.11.23 14:09

Sportpolitika: akadémiai rendszer létrehozását tervezi a kormány

Három kiemelt sportágban, labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában tervezi akadémiai rendszer létrehozását a kormány.

 

Akadémiai rendszer létrehozásáról döntött a kormány – a Közlönyben megjelent határozat szerint a terv egy olyan sportakadémiai rendszer megvalósítása, amely elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést.

Első körben a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszerének állami feladatellátását dolgozzák ki, a téma felelőse az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós lesz. A határidő meglehetősen szoros, hiszen november 30-ig kell javaslatot tennie a részletszabályok kidolgozására, december 15-ig pedig már a különböző sportszervezetekkel is meg kell állapodnia.

Szabó Tünde (Fotó: Tumbász Hédi)

Érdekesség, hogy mindhárom sportágban léteznek már akadémiák, a futballban egész nagy számban. A Double Pass belga tanácsadó cég az idén át is világította őket, és a vizsgált 19 sportszervezet/sportalapítvány közül 15 elérte az akadémiai minősítés küszöbértékét. Kosárlabdában és kézilabdában is léteznek már akadémiák, így a Nemzeti Kézilabda Akadémia vagy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó, Szabó Tünde vezette, sportért felelős államtitkárságot, amelytől a következő választ kaptuk: „A kormány szándéka olyan sportakadémiai rendszer megvalósítása, amely a tehetséges gyermekekre és fiatalokra koncentrál, amely elősegíti a minőségi utánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést. A kormány felkérésének megfelelően az Emmi megkezdi a részletek kimunkálását, elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kerül kidolgozásra.”

2022.01.19 10:46:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Az egykori olimpiai 4. és 5. helyezett Európa-csúcstartó január 10-én lett volna kilencvenéves.

2022.01.17 10:39:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az esemény festői központja ezúttal is a Városligeti Műjégpálya lesz, de több mint 50 helyszínen várják a jeges sportok kedvelőit (x).

pr
2022.01.15 23:05:52

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. De nincs az az ostoba ember, aki ha nyerünk, azt bizonygatná, hogy igenis kikaptunk, ha ellenben kikapunk, arról igyekezne meggyőzni hallgatóságát, hogy tulajdonképpen nyertünk. A sport tisztaságának, normalitásának is köszönhetően lesz ez üdítő hangú, töltetű rádió.

2022.01.14 19:33:51

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Románia sportminisztere talán indul a 2024-es párizsi paralimpián is.