Sportlövészet: Hammerl Soma készen áll a nagy ugrásra

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 11:06
null
<strong>Hammerl Somának</strong> az álló sorozatán még sokat kell javítania, de a térdelő testhelyzet már hasonlóan jól megy neki, mint a fekvő (Fotó: Földi Imre)
Surranópályáról érne el jó eredményt az újpestiek puskása, Hammerl Soma a szeptemberi, wroclawi Európa-bajnokságon, amely pályafutása első nagy nemzetközi versenye lesz a felnőttek között.

 

Népes és fiatal magyar csapat vesz részt szeptemberben a sportlövők 25 és 50 méteres Európa-bajnokságán a lengyelországi Wroclawban. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalra a honi szövetség elnöksége három válogató után jelölte ki az utazó keretet, melynek tagja a mindössze 20 éves, junior világ- és Európa-bajnok Hammerl Soma is, aki pályafutása során először léphet lőállásba a felnőttek között rangos nemzetközi versenyen.

„Kihívás lesz a javából, de készen állok a nagy ugrásra – kezdte az UTE puskása, akinek feltett szándéka édesapja, az olimpiai bajnok Hammerl László nyomdokaiba lépni. – Ebben a sportágban rengeteget számít a tapasztalat, aminek egyelőre híján vagyok, de motivál, hogy a felnőttmezőnyben is bizonyíthatok. Úgy érzem, a juniorok között letettem a névjegyemet, fekvőben világ-, összetettben Európa-bajnoki címet szereztem, úgyhogy nagyon vártam már, hogy szintet léphessek. Azért nem tagadom, hogy szerettem, amikor esélyesként tekintettek rám a versenyeken, Wroclawban ez nem lesz így, ám surranópályáról is lehet jó eredményt elérni.”

Hammerl 50 méteren fekvőben és a három testhelyzetű számban is indul a szeptember 13-án kezdődő Európa-bajnokságon, s mivel utóbbi az olimpiai programban is szerepel, különös a jelentősége.

„Édesapám ötven méter fekvőben lett olimpiai bajnok, és én is ezt a számot szeretem a legjobban, ezért is sajnálom, hogy London után lekerült a játékok műsoráról – mondta Hammerl Soma. – Ami az összetettet illeti, az álló sorozatomon még sokat kell javítanom, de a térdelő testhelyzet már hasonlóan jól megy, mint a fekvő. Alig egy hónap van hátra az Európa-bajnokságig, ezért elkezdtük az intenzív felkészülést, edzőmmel, Kissné Oroszi Edittel azon vagyunk, hogy kijavítsuk a hibákat. Reménykedem a döntőbe kerülésben, de nem dől össze a világ, ha nem sikerül, lesz még lehetőség a kvótaszerzésre. Kimondottan erős a mezőny, ezért elsősorban a saját teljesítményemre koncentrálok, szeretném mindkét számban megközelíteni az egyéni csúcsomat. Fekvőben akkor lennék igazán elégedett, ha 625 kör fölé jutnék, míg összetettben 591 kör az eddigi legjobbam, amivel jó eséllyel döntőbe lehetne kerülni Wroclawban.”

A MAGYAR CSAPAT
Férfiak. Puska:
Péni István (3×20 összetett egyéni és csapat, fekvő, összetett vegyes csapat), Pekler Zalán (3×20 m összetett egyéni és csapat, fekvő, összetett vegyes csapat), Hammerl Soma (3×20 m összetett egyéni és csapat, fekvő), Hári Péter (fekvő).
Pisztoly: Bartók Csaba (központi gyújtású, gyorstüzelő), Bérces Béla (központi gyújtású), Pintér Ernő (központi gyújtású), Takács Tibor (gyorstüzelő).

Nők. Puska: Lovász Dorina (3×20 összetett egyéni és csapat, 3×20 összetett vegyes csapat), Mészáros Eszter (3×20 összetett egyéni és csapat, 3×20 összetett vegyes csapat), Toma Dorina (3×20 összetett egyéni és csapat), Dénes Eszter (3×20 összetett egyéni), Gáspár Lalita (3×20 összetett egyéni).
Pisztoly: Csonka Zsófia (sportpisztoly egyéni és csapat, standard), Major Veronika (sportpisztoly egyéni és csapat, standard), Sike Renáta (sportpisztoly egyéni és csapat, standard)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik