MTI/SZ. R. 2021.09.12 22:04 Frissítve: 2021.09.13 19:29

Sakk: Rapport nem nyert, de vezet Stavangerben

Rapport Richárd döntetlent játszott a sakkozók norvégiai szuperversenyének ötödik fordulójában a világbajnokjelölt Jan Nyepomnjascsijjal, a normál játszmát követő rövidített partiban – az úgynevezett armageddonban – azonban alulmaradt a mindkétszer a világos bábukat vezető orosz nagymesterrel szemben.

Rapport értékes remit ért el a klasszikus partiban Nyepomnjascsij ellen (Fotó: Facebook/NorwayChess)

 

A világ élmezőnyéből hat játékost felvonultató stavangeri torna vasárnapi játéknapján így a kiírás értelmében összességében egy pontot gyűjtött, és 9.5 pontjával félidőben vezet Nyepomnjascsij (8.5 pont) és a szintén orosz Szergej Karjakin (7) előtt az esemény honlapjának beszámolója szerint.

A péntekig tartó szuperversenyen mindenki kétszer találkozik mindenkivel, és a tíz forduló alapján hirdetnek végeredményt.

A versenyt a hagyományostól eltérő rendszerben pontozzák, a győzelem három pontot ér, a vereség nullát. Döntetlennél egy olyan villámjátszma következik, amelynek színelosztása ugyanaz, mint a fő játszmában. Világos 10 percet kap, sötét csak hetet, de a remi sötét győzelmét jelenti. Aki ebből a partiból jobban jön ki, 1.5 pont kap, míg a vesztes 1 ponttal gazdagodik. A hivatalos végeredményt ez alapján hirdetik ki, ugyanakkor az értékszámok továbbra is a klasszikus pontozás alapján (győzelem 1 pont, döntetlen 0.5 pont) változnak.

Ha a tízfordulós tornán a hagyományos pontszámítás szerint Rapport 5.5 pontot ér el, akkor megdönti a 2763-as magyar értékszámrekordot, amelyet Lékó Péter tart 2005 óta, illetve idén február óta Rapporttal közösen. A stavangeri tornán Rapportnak most 3.5 pontja van.

A viadalon Polgár Judit is a helyszínen tartózkodik, minden idők legjobb női játékosa az egyik szakkommentátor.

Rapport hétfőn, a hatodik körben a norvég Aryan Tari ellen ül asztalhoz, akit a nyitó fordulóban legyőzött.

 

2021.09.24 15:15:09

Egyéb egyéni B. D. K.

Valerie Loureda ketrecharcos egyáltalán nem szégyenlős, a képeiért pedig odavannak a követői.

2021.09.20 14:37:07

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„A forró húsleves, amelyet kapkodva kell megenni, nekem ez a futballal járó szent hevület.”