K. Zs.
2022.11.01 09:47 Frissítve: 2022.11.01 10:12

Sakk: feje, lába megsérült, kórházban az orosz világbajnok

„Anatolij Karpov elesett és az intenzív osztályon kötött ki. Mi történt a sakkvilágbajnokkal?” – teszi fel a kérdést a Szport-Ekszpressz orosz sportportál, majd megpróbálja megadni a pontos választ. Egyelőre kevés a fogódzó a történetben, még az sem teljesen világos, mennyire súlyos Karpov állapota: a „teljesen jól van” éppúgy előfordul az oroszországi hírekben, mint az, hogy elővigyázatosságból mesterséges kómában tartják.

Anatolij Karpov egy 2009-es sajtótájékoztatón (az előtérben egyik nagy riválisa, Garri Kaszparov) (Fotó: AFP – archív)

 

A Szport-Ekszpressz az orosz REN TV-re hivatkozva arról számolt be hétfőn, hogy a 71 éves sakkvilágbajnokot, Anatolij Karpovot eszméletlen állapotban találták az orosz parlament épületének közelében Moszkvában. Az eset még szombaton történt, a sportembernél állítólag combnyaktörést, valamint súlyos fejsérülést diagnosztizáltak. 

Felröppentek olyan pletykák, hogy a parlamenti képviselőként dolgozó Karpovot – aki ráadásul ittas volt – megtámadták az utcán, de ezt a lánya, Szofja cáfolta a mash.ru-nak. Az ő tudomása szerint baleset történt, és ezt a változatot erősítette meg az Orosz Sakkszövetség egyik igazgatója, Kirill Zangalisz, továbbá Karpov asszisztense, Albert Sztepanjan, valamint Szergej Karjakin sakknagymester.

Natalja Buljanova, a sakkozó felesége az Izvesztyija című lap érdeklődésére – a lap hétfő esti beszámolója szerint – azt válaszolta, hogy otthoni baleset történt, férjét lábsérüléssel szállították kórházba, ott azonban a vizsgálatok során kiderült, hogy az eséstől kisebb vérömleny keletkezett a fejében.

„De azóta már értesítettek a kórházból, hogy a veszélyt elhárították, a férjem öntudatánál van. Szóval semmi olyasmi nem történt” – utalt Buljanova az utcai támadásról szóló híresztelésekre.

A Szport-Ekszpressz beszámolója szerint Karpov mozgalmas napokon van túl. Az orosz sakkozó Bakiban járt, ahol újabb nemzetközi premierje volt a Viktor Korcsnojjal vívott 1978-as világbajnoki döntőjéről forgatott, „Világbajnok” címmel tavaly bemutatott orosz filmnek.

A közelmúltban Rómában és Genfben is volt díszbemutatója a filmnek; az utóbbit kínos közjáték zavarta meg, Karpov nem kapott svájci vízumot, az orosz nagymester csak videoüzenetet küldhetett – és utóbb a sajtóban igyekezett megmagyarázni, hogy sorozatos félreértések miatt kényszerült távolmaradásra.

Karpov kiemelkedő alakja a sakktörténelemnek, 1975 és 1985 között őrizte az egyéni világbajnoki címet, 1993 és 1999 között háromszor a FIDE világbajnoka lett, és rengeteg további nagy győzelem részese volt karrierje során – például hatszor tagja volt a sakkolimpiát megnyerő szovjet válogatottnak. 

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)

2023.01.22 09:17:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A tavaly visszavonult felvidéki síző mindvégig hű maradt élete mottójához: „Ne sajnáld magad!”

2023.01.21 22:31:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu