I. SZ., MTI 2022.06.27 13:22 Frissítve: 2022.06.27 15:00

Sakk: a női csapat megcélozta a dobogót a sakkolimpián

A nőket a harmadik, a férfiakat a hatodik helyre várják a magyar csapatok kapitányai a július végi-augusztus eleji indiai sakkolimpián.

Szabó László (Fotó: Dömötör Csaba)

A célokról a hétfői budapesti sajtótájékoztatón esett szó, amelyet egy hónappal a sportág legnagyobb versenye előtt tartott a sakkszövetség vezetősége a válogatott játékosok jelenlétében.

Szabó László elnök bevezetőjében felidézte, hogy a 44. sakkolimpiának eredetileg Moszkva lett volna a házigazdája, de az ukrajnai háború miatt a rendezést elvette az orosz fővárostól és a délkelet-indiai kikötővárosnak, Chennainak adta a nemzetközi szövetség, a FIDE.

Kitért rá, hogy a következő, 45. sakkolimpiát Budapest láthatja vendégül 2024-ben.

Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar sakknak nagyszerű a múltja a sportági olimpiákon, amelyeknek nyílt versenyeit tekintve Magyarország a negyedik az örökrangsorban három arany-, hét ezüst- és két bronzéremmel. A női örökranglistán pedig ötödik Magyarország a 2–5–2-es terméssel.

Ami az idei sakkolimpiát illeti, Papp Gábor, a nők kapitánya – aki repülőjáratának törlése miatt Németországból videótelefonon jelentkezett be – elmondta, hogy stabil, erős csapat a magyar, amely bármelyik riválisát képes megverni, és kijelentette, hogy a harmadik helyre várja az együttest.

„Érmet szeretnénk nyerni, de ehhez jelentős szakmai teljesítmény kell a szerencse mellett" – fogalmazott.

Ács Péter férfikapitány ütőképes, profi csapatként jellemezte a válogatottat, amelynek esetében azonban – tette hozzá – még korai elvárásokról beszélni, mivel egyelőre nem ismert a teljes mezőny. Az bizonyos, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem szerepelhet, és úgy hírlik, hogy Kína sem indul a legerősebbek közül, de a szervezők tájékoztatása szerint a férfiaknál így is 190, a nőknél 150 csapat részvétele várható.

„A cél, hogy az első hatban végezzünk, amit akkor érhetünk el, ha a 11 versenynap alatt végig kiemelkedő játékot nyújtunk” – mondta.

A július 28. és augusztus 10. között esedékes sakkolimpián résztvevő magyar csapatok összeállítása Nők: Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka
Férfiak: Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Erdős Viktor, Gledura Benjámin, Kántor Gergely

2022.08.12 13:58:07

Egyéb egyéni D. Á.

A háromnapos budapesti versenyen összesen 48-an mérkőznek meg. (x)

2022.08.11 16:04:14

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

Hans-Erhard Lessing nagyot markol s olyan sokat fog, hogy a könyvismertetés nem lehet teljes.

2022.08.10 23:50:21

Egyéb egyéni POZSONYI SZILÁRD

Evezésben a cél a minél több párizsi kvóta • Kerékpárban Dina és Peák aszfalton, Szalontay pályán repeszthet.

2022.08.10 12:40:22

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Én is Farkas vagyok, te is Farkas vagy, ne hozzunk egymásra szégyent!”