Rg-vb: sokk az oroszoknak, három magyarral jön a dráma az olimpiáért

MAROSI GERGELY (Stuttgart)MAROSI GERGELY (Stuttgart)
Vágólapra másolva!
2015.09.06. 17:47
null
Jana Kudrjavceva karikával már biztosan nem védi meg a címét (Fotó: AFP)
Hétfőn megkezdődik a 2015-ös, olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika-világbajnokság Stuttgartban, és az oroszok máris egy sokkot emésztenek: vissza kellett léptetniük az egyik szertől kétszeres egyéni összetett világbajnokukat, a bokasérüléssel küszködő Jana Kudrjavcevát – ha nem így tesznek, akkor kérdésessé válik az egyik olimpiai helyük. A nyitány előtt végre sikerült tisztázni az ötkarikás kvalifikáció menetét is – nem volt könnyű szülés, az eredmény a szempontunkból kedvező –, a Vass Dóra, Kiss Boglárka és Margaritisz Lili alkotta magyar küldöttség hétfő délután rajtol.

Egy éve, Izmirben nem feltétlenül gondolta volna a kilátogató, hogy világbajnokságon van – sem a nézőszám, sem a helyi aréna rozoga állapota nem adott erre okot. Bezzeg most! A stuttgarti Porsche Arena ideális helyszínnek tűnik, a döntőkre már rég nincs jegy, hétfőtől jöhet a dráma – mert hogy lesz, az egészen bizonyos.

Az oroszoknál például már most van, de nyúljunk vissza az olimpiai kvalifikációhoz, mert itt a problémájuk gyökere. A bonyolult kvalifikációs szisztémáról még pénteken is egyeztettek, miután több küldöttség is tisztázást kért – ez megszületett, magyar szempontból kedvező végkimenetellel.

A MAGYAR INDULÓK
VASS DÓRA. Az első számú magyar versenyző célja reálisan az előolimpiai hely biztosítása lehet. Ez a hatodik világbajnoksága és a harmadik olimpiai kvalifikációs vb-je. A mexikói Rut Castillo Galindóval holtversenyben a mezőny második legrutinosabb tagja – viszont ketten együtt is csak eggyel több vb-szereplést tudnak felmutatni, mint a tizenegyedik (!) világbajnokságon szőnyegre lépő, 30. évében járó spanyol Carolina Rodríguez.
KISS BOGLÁRKA. Egész évben második számú versenyzőként bizonyíthat, Eb-n már bemutatkozott, vb-n most debütál.
MARGARITISZ LILI. Az előzetes nevezési listán még a tavalyi vb-n induló Kécza Daniella szerepelt, de sérülés miatt jött a váltás – az MTK versenyzője is első világbajnokságán indul.

Az alapkérdés az volt, hogy az egyéni összetett döntő első tizenöt helyezettje után (ők automatikusan olimpiai kvótát szereznek) hogyan oszlik el a további huszonkét (avagy huszonhárom) előolimpiai hely. Az egyik verzió szerint egyszerűen a sorban következő tornászok vitték volna el, a másik szerint pedig a sorban következők, de az első tizenötbe versenyzőt adó országok már nem indulhattak volna az utolsó ötkarikás helyek elosztásáról döntő előolimpián.

Végül ez utóbbi bizonyult helyesnek – ha egy ország bejuttat egy vagy két tornászt a legjobb tizenöt közé, akkor az előolimpián már nem indíthat versenyzőt.

A CÍMVÉDŐK
Egyéni összetett: Jana Kudrjavceva (Oroszország)
Egyéni csapatverseny: Oroszország (Jana Kudrjavceva, Margarita Mamun, Alekszandra Szoldatova)
Karika: Jana Kudrjavceva (Oroszország)
Labda: Jana Kudrjavceva (Oroszország) és Margarita Mamun (Oroszország)
Buzogány: Jana Kudrjavceva (Oroszország)
Szalag: Margarita Mamun (Oroszország)
Kéziszercsapat összetett: Bulgária
Kéziszercsapat (10 buzogány): Spanyolország
Kéziszercsapat (3 labda, 2 szalag): Oroszország

Az oroszok a szabályértelmezés után szinte azonnal reagáltak, és visszaléptették karikával a legutóbbi két összetett vb győztesét, az első számú esélyes Jana Kudrjavcevát. A szőke orosz világklasszis lábát már Budapesten vizsgálták a világkupa-verseny után, a kazanyi vk-döntő utolsó napjától pedig már nem is indították begyulladt bokája miatt.

Kudrjavceva a pódiumedzéseken is óvatosan mozgott, az oroszok pedig ezután karikával (ezzel a szerrel pont címvédő) kihúzták – ha a világelső bokája nem bírná tovább a selejtező első vagy második gyakorlatánál, elvesztenének egy olimpiai helyet a visszalépése esetén, mivel egy orosz biztos bejut a legjobb tizenöt közé, másik pedig nem mehetne ebben az esetben az előolimpiára.

„Egy ideig csak pihentem, aztán fokozatosan növeltük a terhelést, de igazából csak három napja végzek teljes értékű munkát. Ilyen helyzetben még korábban nem voltam, az az igazság, hogy kicsit meg is ijedtem, de meglátjuk, hogy megy majd a szőnyegen” – reagált Kudrjavceva a FIG hivatalos honlapjának.

Margarita Mamun mutat be négy gyakorlatot, Kudrjavceva és az eredetileg két szerrel nevezett Alekszandra Szoldatova hármat – így mindegyik orosz versenyben lesz az összetett egyéni döntőért és az olimpiai kvótákért, mert a fináléba jutáshoz három pontszámot vesznek figyelembe. Igaz, a három szerrel indulók hibalehetősége gyakorlatilag nullára csökkent.

Persze három világbajnok indul náluk, talán elbírják ezt a terhet…

RITMIKUS GIMNASZTIKA, OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓ
EGYÉNI
15 hely:
a stuttgarti vb összetett döntőjének 1-15. helyezettje
6 hely: kijutók a 2016-os, riói előolimpiai tesztversenyről. A tesztversenyre 22 vagy 23 tornász jut ki a világbajnokságról. Csak olyan nemzetek kvalifikálnak ide versenyzőt, amelyek nem szereztek automatikus olimpiai kvótát az 1-15. helyezéssel
3 hely: kontinentális kvóták száma (valószínűleg csak 2-re – Afrika, Óceánia – lesz szükség, ebben az esetben a felszabaduló helyet is a tesztversenyen osztják ki)
1 hely: szabadkártya
1 hely: a házigazda Brazília kvótája
Országonként legfeljebb két tornász juthat ki. A 15 közvetlen kvalifikációs hely az adott olimpiai bizottságot illeti (kiválaszthatják, ki lesz a riói indulójuk). A 6 pótkvalifikációs hely névre szól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik