LIPICZKY ÁGNES
LIPICZKY ÁGNES
2020.11.27 14:40 Frissítve: 2020.11.28 21:16

Öttusa: önző gondolat lenne – a franciák világbajnoka híve a változásnak

A tervek szerint a 2024-es párizsi olimpián új, 90 perces formációban mutatkozhat be az öttusa – a váltásról a franciák 2019-es világbajnoka, Valentin Belaud beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

Valentin Belaud szerint az öttusázók jól alkalmazkodnak (Fotó: Nemzeti Sport)

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 7-én dönt a 2024-es párizsi ötkarikás játékok programjáról, a versenyek lebonyolításáról. Több sportág jelentkezett változtatási kérelemmel, a Nemzetközi Öttusaszövetség pedig egy kényszerű reformmal, amely annak érdekében született, hogy a sportág továbbra is az ötkarikás programban maradjon. Az új, kieséses rendszerű és 90 perces lebonyolítású versenyt a franciák 2019-es budapesti világbajnoka, Valentin Belaud is támogatja.

SZÜKSÉGSZERŰ VÁLTOZÁS
Charles Fernandez, a UIPM versenyzői bizottságának tagja: – Amikor egy sportág nem teljes mértékben elégíti ki az olimpiai bizottság elvárásait, akkor megvan a kockázata, hogy kikerül a programból. Szükségszerű alkalmazkodnunk a körülményekhez, s bár a jelenlegi vírushelyzet a világban nem segíti a könnyű átmenetet, biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy erősebbé és jobbá váljunk a változtatások által.
Kardos Bence U24-es Európa-bajnok: – Valószínűleg folyamatos változtatásra lesz majd szükség annak érdekében, hogy a sportág olimpiai résztvevő lehessen. Amíg a számok hagyományosan megmaradnak, amíg vissza tudunk nyúlni a gyökereinkhez, addig nincs gond. El kell fogadnunk, hogy a média szempontjából szükségszerű a gyorsulás, és örömteli, hogy a jelenlegi új verzióval is megmarad a sportág öttusa jellege.

„Híve vagyok a változásnak és nagy lelkesedéssel támogatom az új verziót – mondta a Font Romeu-i edzőtáborban lévő 28 esztendős versenyző. – A legmagasabb helyről, a NOB elnökétől, Thomas Bachtól érkezett az ajánlás a reformok meghozatalára. Változz, vagy meg lesztek változtatva, így szólt az a mondat, ami azóta már bejárta a sportágat. Én tizenhat éve vagyok jelen az élmezőnyben, látom a fejlődését a sportágnak, és egyet biztosan tudok: az egyik legerősebb kvalitása az öttusázóknak az, hogy képesek alkalmazkodni az új helyzetekhez.”

Az öttusasport több változtatást is megélt már az elmúlt több mint két évtizedben, az ötnapos verseny négyre, majd egyre szűkült, most pedig egy labdarúgó-mérkőzésnyi időbe sűrítik majd bele az egynapos verseny kihívásait.

„Huszonnyolc éves vagyok, és természetesen ez a változás engem is megriaszt, hiszen nem tudom, hogy mennyire leszek képes befogadni az újat – árulta el Belaud. – Világbajnoki címvédőként az első gondolatom az volt, hogy tartsuk meg a mostani szabályokat, álljunk ellent a változásoknak. De ez önző gondolat lenne a részemről, hiszen az ellenállás megkérdőjelezhetné a helyünket az olimpián. Tehát kötelességünk felülemelkedni a félelmeinken, nekünk is folyamatosan dolgoznunk kell magunkon a fejlődés érdekében, és azért, hogy a jövő generációi is valóra válthassák olimpiai álmaikat.”

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.