Öttusa ob: Marosi Ádám és Gulyás Michelle győzedelmeskedett

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.04.10. 18:49
null
Marosi Ádám nyerte a férfi ob-t (Fotó: Tumbász Hédi/ archív)
Marosi Ádám, illetve Gulyás Michelle nyerte az öttusázók országos bajnokságát. 

A budapesti versenyt rendhagyó módon rendezték meg, két világkupa-forduló között nem akarták a nagyon megerőltető kvalifikáció-elődöntő-döntő lebonyolítással megterhelni az indulókat, így a lovaglásra pénteken, a körvívásra pedig szombaton került sor. Ugyanakkor a szervezők igyekeztek a nemzetközi szövetség követelményeinek minél jobban megfelelni, ezért a vasárnapi döntőt mindkét nemnél bő egy-egy órába sűrítették be. Ahhoz, hogy a program megvalósítható legyen, a versenyt meghívásos alapon tartották meg, mindkét mezőnyben 18 öttusázó indult.

A férfiaknál – 2008-as, 2009-es, 2010-es, 2011-es és 2013-as győzelme után - a hatodik egyéni bajnoki aranyát gyűjtötte be Marosi Ádám. A londoni olimpián bronzérmes, kétszeres egyéni világbajnok, 37 éves versenyző a lovaglásban rontott, csak 277 pontot szerzett, de vívásban 27 győzelemmel és 7 vereséggel javított. Úszásban 2:04.92 perccel a nyolcadik időt érte el, majd a lövészetekkel megszakított futásban szoros küzdelemben megőrizte éllovas pozícióját Demeter Bencével szemben, aki négy másodperccel utána rajtolt. A kombinált számban a nyolcadik időt teljesítette.

A lovaglásnál hatalmasat hibáztam, akkor nem gondoltam, hogy így alakul majd a vége. Tudtam, hogy egy jó vívás kell ahhoz, hogy valami szép eredményt érjek el. Sikerült, és ez továbblendített. Kőkemény négy-öt hét van mögöttem, mert már a hónap végén esedékes budapesti világkupát szem előtt tartva készültem” – mondta Marosi.

A nőknél megvédte címét Gulyás Michelle, aki hibátlanul lovagolt, vívásban 20 győzelmet aratott és 12 vereséget szenvedett. Ezzel a második legjobb volt ebben a számban csakúgy, mint úszásban, melyben a 200 méteres távot 2:10.98 perccel teljesítette. Végül a lövészetes futásban, melynek az élről, 29 másodperces előnnyel vághatott neki, a világbajnoki bronzérmes még növelni is tudta előnyét, 11:24.88 perccel a legjobb eredményt érte el.

„A bajnokság jó gyakorlás volt a világkupákra, mivel hasonlóan alakult a lebonyolítás. Igaz, könnyebbségnek számított, hogy itt csak döntőznünk kellett. A vívás az elején döcögősan ment, abban kell fejlődnöm, hogy már az elején is koncentráltan vívjak. Örülök annak, hogy a többi számban ki tudtam hozni magamból, amit elterveztem” – mondta a 21 éves győztes.

VÍVÁS, ORSZÁGOS BAJNOKSÁG
Férfiak

1. Marosi Ádám (BHSE) 1520 pont
2. Demeter Bence (Volán Fehérvár) 1513
3. Tamás Botond (UTE) 1512
Nők
1. Gulyás Michelle (UTE) 1447 pont
2. Guzi Blanka (Swimming Pentathlon) 1388
3. Réti Kamilla (MAFC) 1376

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik