MTI/K. B. 2021.11.16 09:10 Frissítve: 2021.11.16 09:17

Öttusa: MÖSZ-állásfoglalás a lovas szám megmentéséért

A Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ), valamint tagszervezetei, továbbá a sportvezetők és a versenyzők is igyekeznek megmenteni a lovas számot, amellyel kapcsolatban a nemzetközi szövetség (UIPM) november 4-én azt jelentette be, hogy a párizsi olimpia után már nem lesz része a sportágnak – közölte az MTI.

AZ UIPM azt tervezi, hogy a lovaglás a 2024-es párizsi olimpián szerepel utoljára az öttusaprogramban (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A MÖSZ hétfőn délután tartott konzultációt az öttusa hazai képviselőivel a UIPM bejelentéséhez vezető helyzetről, arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a fiatalok felé nyit, és a nézettségi adatok miatt az öttusa már régóta veszélyzónában van, ezért érzi a nemzetközi szövetség fenyegetettnek a sportágat változtatások nélkül. A NOB végrehajtó bizottsága december 7-9-i ülésén dönt arról, hogy egyáltalán lesz-e öttusa a 2028-as olimpián – olvasható a MÖSZ honlapján.

 
A ló és az ember – érzelmes fotó az olimpiai bajnoktól
Volt egyszer egy öttusa – Deák Zsigmond jegyzete
Öttusa: Nem értem, miért kell belenyúlni a tradíciókba – Marosi Ádám 
Öttusa: Párizsig marad a lovaglás a felnőttversenyeken
Öttusa: az agrárminiszter megdöbbent a szövetség döntésén

A konzultációt követően Bretz Gyula elnök a szövetség nevében nyilatkozatot adott ki, melyet eljuttat Kulcsár Krisztiánnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, Gyurta Dánielnek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság versenyzői bizottsági tagjának, Kamuti Jenőnek, a Nemzetközi Fair Play-bizottság elnökének, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnöknek, a NOB tagjának, és kéri diplomáciai közbenjárásukat, illetve segítségüket az öttusa érdekében.

„A Magyar Öttusaszövetség teljesen egyetért azzal, hogy a lovaglás szerves részét képezi a tradicionális öttusának és nélküle az öttusa nem az, ami. Továbbá együttérez azokkal a versenyzőkkel, akik éveken át komoly eltökéltséggel energiát fektettek a lovas szám gyakorlásába, és érzelmileg is kötődnek ehhez a számhoz. A Magyar Öttusaszövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a lovaglással kapcsolatos döntés a jogszabályoknak megfelelően és az alapszabályban leírtak szerint a közgyűlés elé kerüljön, és kéri, hogy a UIPM vizsgálja újra annak lehetőségét, hogy a lovaglás a 2024-es olimpia után, 2028-ban is szerepeljen az öttusaprogramban” – áll a nyilatkozatban.

A UIPM végrehajtó bizottságának november 4-én nyilvánosságra került döntése után nemzetközi tiltakozás indult, több mint 650 öttusázó – köztük számos magyar versenyző – lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai, olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott „abszurd döntést”. Ezt követően korábbi és ma is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, színészek, más sportágak képviselői kiálltak a lovas szám mellett, és kiáltványt fogalmaztak meg Thomas Bach NOB-elnöknek címezve. Ebben jelezték, hogy a döntést a nyilvánosság kizárásával, az öttusázótársadalom véleményének megkérdezése nélkül hozta meg a vezetőség, amely arra hivatkozott, hogy a NOB ragaszkodott ehhez a változtatáshoz annak fejében, hogy a sportág továbbra is az olimpia programján szerepelhessen. Egyúttal arra kérték Bachot, hogy hatáskörénél fogva lépjen fel a döntés ellen, „amely nyilvánvalóan káros és ártalmas nemcsak az öttusasportra, de az olimpiai játékok presztízsére nézve is”.

Az ütemterv szerint a UIPM-nek jövő szerdáig kell eljuttatnia a NOB-hoz a Los Angeles-i olimpiára vonatkozó sportági javaslatot. A NOB programbizottsága december 1-jén ül össze, majd 7–9-én a végrehajtó testület foglalkozik a 2028-as programmal. A tagságnak a pekingi téli olimpia idején lesz lehetősége jóváhagyni az előterjesztést.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek –, de a sportágak sosem cserélődtek.

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.

2022.10.01 23:40:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Erős Tibor minden idők legjobb magyar Spartathlon-időeredményével ért célba!