Olimpia 2032: a NOB szerint Brisbane minden kritériumnak megfelel

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.03.11. 19:53
null
A NOB-nál Brisbane a favorit a lehetséges helyszínek közül (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön megerősítette, hogy Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es nyári ötkarikás játékok megrendezésére, mert az ausztrál város minden kritériumnak megfelel.

 

„Brisbane kitűnő lehetőséget nyújtott arra, hogy biztosítsuk az olimpiai mozgalom jövőjét ebben a bizonytalan időszakban” – mondta a NOB csütörtöki online ülésén Kristin Kloster Aasen, a nyári olimpiák helyszínkijelölését előkészítő bizottság norvég elnöke.

A NOB február 24-én jelentette be, hogy Brisbane-t részesíti előnyben, ezért „célzott párbeszédet” kezdeményez az ausztrál várossal. Amennyiben ezek sikeresek lesznek, akkor a végrehajtó bizottság a közgyűlésnek azt javasolja majd, hogy Brisbane legyen a 2032-es nyári ötkarikás játékok házigazdája.

Ez a lépés jelentősen gyengíti a többi érdeklődő esélyét, az előnyben részesített státusz pedig azt szolgálja, hogy a többi érdeklődő több éven át ne fordítson feleslegesen kiadásokat a kandidálásra. Ennek kapcsán Kloster Aasen csütörtökönhangsúlyozta, ez a lépés nem jelenti azt, hogy nemet mondanának a többi jelentkezőnek.

Az érdeklődését eddig Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, két kínai város, Csengtu és Csungking, valamint Észak-Rajna-Vesztfália és Doha is jelezte. Utóbbi kettő már megerősítette, hogy a Brisbane-nel kapcsolatos bejelentés ellenére folytatni akarja a tárgyalásokat a NOB-bal.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) február 25-én közölte, „meglepetésként értesült” a hírről, és az MTI megkeresésére adott válaszában azt írta, „semmi sem mutatott arra eddig, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal”.

A hazai olimpiai bizottság kiemelte, hogy „a Budapest2032 Bizottság február 23-i alakuló ülésén sok szó esett arról, hogy az olimpiák pályázási formája jelenleg nem pontosan definiált”.

„Ahogy az odaítélés folyamata sem egyértelmű, úgy a bejelentés valódi súlyát is nehéz pontosan megítélni. Várjuk a további fejleményeket, miközben a kezdeti lépéseinket folytatva kívánunk tovább haladni a megkezdett úton, amely a jövőben egy budapesti olimpia megrendezéséhez vezet” – állt a MOB MTI-nek küldött válaszában.

Ez az első alkalom, hogy a NOB – az olimpiai játékok olcsóbbá tétele érdekében – nem versenyezteti a pályázatokat, és mindez kritikához vezetett, mondván, az eljárás nem átlátható. Szintén kérdéseket vetett fel, hogy miért kell egy várost kiválasztani 11 évvel az ötkarikás játékok előtt, hiszen az eddigi házigazdák hét évvel az olimpiát megelőzően kapták meg a rendezési jogot.

Kloster Aasen csütörtökön elmondta, hogy az ausztráliai versenyhelyszínek nyolcvan, vagy akár kilencven százalékban ideiglenes vagy már meglévő létesítmények lesznek, és kiemelte, hogy az ausztrál hatóságok és a közvélemény támogatja a rendezést.

„A kormányzat minden szintje együtt dolgozik a 2032-es brisbane-i olimpia megvalósításán. Nagy megtiszteltetés lenne Ausztráliának, ha ismét megrendezhetné a játékokat” – mondta videoüzenetében Scott Morrison ausztrál miniszterelnök.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpia Tokióban lesz, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik.

Ausztrália eddig két nyári olimpiának adott otthont: 1956-ban Melbourne, 2000-ben Sydney volt a helyszín.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik