MTI 2020.05.29 08:55 Frissítve: 2020.05.29 09:45

NOB: folyamatos egyeztetések a járvány kezeléséről

A nyári teljes ülés előtt kétszer, közvetlenül utána pedig egyszer tanácskozik majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testülete.

 

TOVÁBB NŐTT A NŐK ARÁNYA A NOB TESTÜLETEIBEN

Közelíti az ötven százalékot a nők aránya a NOB testületeiben. Thomas Bach elnök és a végrehajtó bizottság véglegesítette a 2020-as névsorokat, amiből kiderül – amint arról az olimpiai sportokkal foglalkozó insidethegames.biz oldal beszámol –, hogy a 30 NOB-bizottságban a 2019-es 45.5-ről 47.7 százalékra emelkedett a női tagok aránya. A testületek közül a korábbi kilenchez képest már tizenegyet vezet nő, ami 36.7 százaléknak felel meg.

A nemek közötti egyenlőség megteremtése a versenypályán és azon kívül is az Agenda 2020 reformcsomag egyik legfontosabb célkitűzése volt. A folyamat már azelőtt megkezdődött, az utóbbi években látványos a nők szerepvállalásának növekedése, amit jól jelez, hogy 2013-ban még csak húsz százalék volt az arányuk a bizottságokban.

„Igazi csapatmunka eredménye, hogy a sport vezetői között egyre több nő jelenik meg – jelentette ki Thomas Bach, megköszönve egyúttal a támogatást mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez. – Mindig lehet többet tenni, és csak úgy tudunk előrelépni, ha közös az erőfeszítésünk”.

A közgyűlésre – a koronavírus-járvány miatt virtuálisan – július 17-én kerül sor, míg a végrehajtó bizottság – ugyancsak online – június 10-én és július 16-án készíti elő a tanácskozást és július 22-én vitatja meg a nagyobb plénum döntéseit.

Thomas Bach elnök – az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz oldal értesülése szerint – három különböző alkalommal mintegy száz NOB-taggal egyeztetett a pandémia okozta nehézségekről. A megbeszélések témája a járvány következményeinek kezelése volt, ebben igyekezett támpontokat nyújtani a német sportvezető, de lehetőség nyílt a NOB-tagok gondolatainak, felvetéseinek megismerésére is.

Az egyeztetéseken részt vett Christophe Dubi ügyvezető igazgató, Kit McConnell sportigazgató, Christophe De Kepper főigazgató és Lana Haddad vezető menedzser is.

Richard Budgett, a NOB orvosi és tudományos igazgatója a fertőzés elleni védőoltás fejlesztéséről számolt be, illetve arról, hogyan indulhat újra a sportélet.

A tokiói olimpiát és paralimpiát egy évvel elhalasztották, de még mindig vannak olyan aggodalmak, hogy védőoltás nélkül jövőre sem lehet megrendezni a játékokat. Bach ugyanakkor korábban úgy fogalmazott, ha 2021-ben nem lesz tokiói olimpia, akkor később sem.

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.