Multisport Eb, torna: a csapatdöntő-selejtező felénél Magyarország a harmadik

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.11. 16:24
null
Mayer Gréta talajgyakorlata a női selejtező és egyben egyéni összetett döntőjében (Fotó: MTI)
Megnyerte a csapatverseny második selejtezőcsoportját Magyarország válogatottja, amely egyben az egyéni összetett döntője és az egyéni szerenkénti döntők selejtezőjeként is szolgált a tornászok kontinensbajnokságán. Összesítésben harmadik helyen áll Németország és Hollandia mögött, de a nyolc legjobb eredményt elérő résztvevő csapatdöntője még egyáltalán nem garantált.

 

A pódiumedzést követően Draskóczy Imre szövetségi kapitány úgy fogalmazott, vegyesen sikerült. Élesben ugyanez ismétlődött meg a müncheni multisport Európa-bajnokságon: az eleje és a vége feledhetőre sikerült, közötte azonban nagyot dobbantottak a magyarok.

A mieink gerendán kezdtek, pont azon a szeren, amelyet szerdán a szakvezető is kiemelt, mint gyengébben sikerülő szer. A Bácskay Csenge, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Mayer Gréta alkotta csapat sokat hibázott, rosszul kezelte a gerendát, és a versenyzők többször is leestek.

„Csalódott vagyok a kezdésünk miatt, szerencsétlennek tartom, hogy gerendán kezdtük a versenyt – mondta Bácskay. – Ilyenkor rengeteg adrenalin van a szervezetünkben, nagy az izgalom, főleg egy Európa-bajnokság alatt. Ez látszott is, de utána összeszedtük magunkat, úgy éreztem, összefog a csapat. Az, hogy harmadik helyen állunk ennyi rontás ellenére is, és alig maradtunk le a hollandoktól, meglep, remélem, nem csúszunk sokkal lejjebb, és megélhetünk egy csapatfinálét.”

Az állás azonban csalóka, és nem szabad nagyon messzemenő következtetéseket levonni belőle, figyelmeztetett Draskóczy. „Sajnos van annyi csapat, amely megelőzhet minket, hogy ne jussunk be a csapatdöntőbe. Románia, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Belgium is könnyen elképzelhető, hogy előttünk zár, de ez még nem a lista vége. Meg kell várni a végét.”

A szövetségi kapitány reméli, Kovács Zsófia – aki a második csoport programjának végén összetettben harmadik helyen áll – talajgyakorlatban és ugrásban bejut a vasárnapi szerenkénti döntőbe, ezt a két számot csapatszinten is dicsérte, azonban úgy fogalmazott, a gerendán és a felemáskorláton kívánnivalót hagytak maguk után a gyakorlatok.

„Nagyon rosszul kezdtem, a gerendán kapásból volt egy kétpontos rontásom, kétszer leestem, a verseny legelején ez nagyon rosszul jött – értékelt a magyarok közül legjobb pontszámot, összesítve 52.765-öt elérő Kovács. – A talajtornával és az ugrással elégedett vagyok, szépen sikerültek. Korláton nem a legjobb gyakorlatomat mutattam be, de elég magas maximális pontszámot lehetett volna elérni vele. De a leugrást elrontottam, előtte csináltam egy pluszkört, ami igazából felesleges volt, mert a kézállás jól sikerült. Szerintem ez zavarhatott be, ez lehetett a hiba oka.”

A kétszeres Európa-bajnok tornász azt is elmondta, bár még csak a második csoport végzett a négyből, nagyon reméli, hogy talajon és ugrásban is döntőzhet egyéniben, hiszen jelenleg előbbiben második, utóbbiban első helyen áll a rangsorban.

Székely Zója felemáskorlát-gyakorlata a női tornaverseny selejtezőjében (Fotó: MTI)
Székely Zója felemáskorlát-gyakorlata a női tornaverseny selejtezőjében (Fotó: MTI)

„Még élek – foglalta össze velősen és sokatmondóan jelenlegi egészségügyi állapotát a könyök- és egy – már Münchenben, a pódiumedzésen összeszedett – bokasérüléssel is bajlódó Székely Zója, aki így csak felemáskorláton mutatta be a gyakorlatát. – Edzeni is tudok, szerencsére egyik sem olyan komoly gond, hogy huzamosabb időt ki kelljen hagynom, de ha hazamegyünk, biztosan rehabilitációs időszak következik. Úgy ítéltük meg a szakmai stábbal, hogy a legtöbbet azzal segíthetek a csapatnak, ha visszalépek három szertől, és engedem a többieket versenyezni.”

A felemáskorláton 2020-ban Eb-ezüstérmes Székely hozzátette, szerinte a választott gyakorlata megállja a helyét az európai mezőnyben, akár a döntőben is, de nem sikerült úgy kiviteleznie, hogy ezt bebizonyítsa. A Nemzeti Sport kérdésére azt is elmondta, nem hiszi, hogy ebben közrejátszott, hogy a többi szeren nem indult, így nem tudott volna versenyhangulatba kerülni. Az elmúlt napokban már készültek erre, az edzések alatt is „külön utakon járt” a csapat többi tagjától, és mivel a utolsóként a felemáskorláton szerepeltek a mieink, rengeteg ideje maradt rendesen bemelegíteni.

A MAGYAR PONTSZÁMOK
Gerenda. Mayer Gréta 12.833, Kovács Zsófia 11.900, Makovits Mirtill 11.400, Bácskay Csenge 11.133
Talajgyakorlat. Kovács 13.433, Makovits 12.700, Mayer 12.033.
Ugrás. Kovács 13.816, Bácskay 13.200, Mayer 12.933, Makovits 12.100
Felemáskorlát. Kovács 13.366, Makovits 13.066, Székely Zója 12.466, Mayer 11.600
Összesített. Kovács 52.765, Mayer 50.066, Makovits 48.599

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik