Multisport Eb, pályakerékpár: Szalontay a 11. helyen keirinben

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.08.16. 19:50
null
Illusztráció: AFP
Szalontay Sándor 11. helyen végzett keirinben a müncheni multisport Európa-bajnokság pályakerékpáros-versenyeinek keddi záró napján. Csengői Bálint a vigaszágon búcsúzott.

 

Az első kör ötfős futamaiból a leggyorsabbak jutottak közvetlenül az elődöntőbe keirinben, amelyben a versenyzők egy speciális motorkerékpár, a derny felvezetésével folyamatosan növelik a sebességet, majd annak kiállása után következik az éles verseny – a müncheni 200 méteres pályán négy kör erejéig. Csengői Bálint az utolsó helyen haladt, amikor az előtte tekerő rivális kerekére ráfutva nagyot esett, ám saját lábán sétált le a pályáról, a bal kézfejét vizsgálgatva. Szalontay Sándor jobban szerepelt, noha az utolsó körhöz érve még az ötödik helyen haladt futamában, végül másodikként tekert át a célvonalon. Közvetlen elődöntős szereplést ez sem ért, így mind a ketten a reményfutamba kerültek, innen futamonként az első kettő jutott a legjobb 12-t felvonultató elődöntőbe.

A reményfutam négyesében Csengőinek nem volt esélye beleszólni a továbbjutásért vívott küzdelembe és utolsó lett, ezzel véget ért számára a kontinensviadal.

Ott volt viszont az elődöntő futamában Szalontay, aki kiváló versenyzéssel megnyerte saját reményfutamát.

A két, egyaránt hatfős elődöntő első három-három helyezettje biztosította helyét a fináléban. Szalontay a rajtsorrendről döntő kártyahúzás nyomán az utolsó helyről kezdhette meg a záró négy kört a felvezető speciális motorkerékpár, a derny kiállása után. Az előre jövetelre pedig nem volt esélye, hatodik lett.

A 7-12. pozícióért rendezett futamra a felvezető speciális motorkerékpár, a derny mögötti harmadik pozíciót húzta, annak kiállása után megelőzték a riválisok, az utolsó helyről pedig egyet tudott előrelépni a hajrában, így 11. lett.

Szalontay az egykilométeres időfutamban országos csúccsal 10., sprintben 8. lett korábban a bajor fővárosban.

A keirin fináléját a sprintben is győztes Sébastien Vigier nyerte.

A nőknél a címvédő és világbajnok Lea Sophie Friedrich nyakába került az aranyérem hazai pályán.

Madisonban – a párosok váltó pontversenyében – az utolsó körben dőlt el a nők 150 körös (30 kilométeres) vetélkedése, amely végül olasz sikert hozott. A férfiaknál a pályaversenyek lezárásaként a hazai kettős ünnepelhetett, mivel remek taktikájának köszönhetően a 25 hajrából 22 alkalommal szerzett pontot, így az utolsó körben már ünnepelhetett. A magas tempójú 250 körös (50 kilométeres) távot a rajthoz álló 15 duóból kilenc fejezte be.

MULTISPORT EB, MÜNCHEN
PÁLYAKERÉKPÁR
Keirin
Európa-bajnok:
Sébastien Vigier (Franciaország)
2. Maximilian Dörnbach (Németország)
3. Melvin Landerneau (Franciaország)
...11. Szalontay Sándor
Csengői Bálint nem jutott elődöntőbe.

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik