Megnyitási játék – új magyar szakkönyv segíti a gyermekek sakkra nevelését

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.10.13. 18:58
null
A kisgyerek, aki kezébe veszi az Első sakk-könyvem című kötetet, gyorsan olyan szintre juthat, hogy versenyen is indulhat (Fotó: Török Attila)
Nem könnyű újat mutatni a gyerekeknek szóló sakk-könyvek világában, de Halász Ferenc és Géczi Zoltán megpróbálta az Első sakk-könyvem című művével.

 

 

A könyv az alapoktól a bonyolultabb feladatokig ad ízelítőt a játékból. Jó százötven oldalon nem lehet bemutatni a sakk minden részletét, de érezhetően nem is ez a cél, hanem a kedvcsinálás. És ahogy a könyv címe is utal rá, első sakk-könyvnek készült, tehát ha az olvasóval megszeretteti a játékot, biztosan kerül majd a polcára újabb kötet is. Esetleg olyan, amelyben már sokkal inkább a szakmaiságon lesz a hangsúly, és kevesebb hely jut benne a játékosságnak – ez természetes folyamat.

A teljesen kezdőtől addig a szintig mutatja be a könyv a játékot, amelynél már érdemes foglalkozni a sakk-karrier gondolatával: a kötet végére olyan gyerek képe rajzolódik ki, aki egyrészt megszerette a sakkot, másrészt akár érdemben is foglalkozhat vele a jövőben. Ez esetben a szülő számolhat vele, hogy a gyerek igényli majd a további képzést. Olyan fiatal válhat belőle, aki versenyen indul, a sakk jó eséllyel felnőttéletének is része marad. Továbbá – és ez legalább annyira fontos, mint a játék szeretete – elsajátíthatja azokat a készségeket, amelyek a mindennapi életben hasznára lehetnek. Rutint szerezhet a döntéshozatalban, megértheti, hogy a választásainak következménye van. Megtanulhatja, mit jelent felelősséget vállalni, hogyan kell tervezni, és hogy sokszor áldozatot kell hozni céljai eléréséhez. Ha nem is válik belőle profi játékos, az életben sokkal bátrabb, felkészültebb, egészségesebb szellemű felnőtt válhat belőle.

A könyv viszonylag hamar, a bábuk menetmódjának ismertetése után rátér a megnyitási részre, ami szokatlan vállalkozás, hiszen a játéknak ez a legszárazabb és talán a legkevésbé szórakoztató szakasza. Más könyvekben könnyebb végjátékok, egyszerű mattadások jönnek rengeteg példafeladattal. Igaz, Beth Harmon is így kezdte elsajátítani a játékot az A vezércsel című filmsorozatban, amelynek hatására a sakkozás ismét nagyon népszerűvé vált. Látványos kombinációk, majd végjátékok következnek, a figurákra külön példákat hozva. Minden témát lépésről lépésre mutatnak be a szerzők, részletesen megindokolva, hogy mi miért történik.

Az egyes feladatok rajzokkal gazdagon illusztrálva jelennek meg. A megszemélyesített bábuk beszélgetnek egymással a leckék ismertetése közben, és ez olyan hatást kelt, mintha a gyerek játszótársaivá válnának. Könnyed, humoros nyelvezetét is a kisebbekhez alkották meg a szerzők.

A gyerek aligha könyv alapján kezd érdeklődni a játék iránt. Ha kinyitja ezt a könyvet, feltételezhető, hogy korábban apa vagy anya már tett elé táblát, fizikai kontaktusba került a „főszereplőkkel”. Kézbe vette a figurákat, és elkezdte tologatni őket a táblán még mindenféle szabályszerűség nélkül. Ha a szülő eléri, hogy rendszert és szabályokat tud vinni eme érdeklődésbe, akkor érdemes a gyerek elé tenni a könyvet, és vele együtt tanulmányozni. A teljes siker jele, ha a csemete saját maga veszi le a polcról, de az elején mindenképpen kell mellé egy tapasztalt, a játékot értő személy, szülő, edző, hogy megmagyarázza a felvetődő kérdéseket, amelyekből biztosan akad majd néhány.

Kevés a példa, a gyakorlati feladat, de a terjedelembe nem is fér bele, hogy mindent részletesen ismertessen, főleg úgy, hogy a rajzok legalább olyan hangsúlyosan szerepelnek, mint az ábrák és a hozzá tartozó szöveg. Híres játékosok legendás játszmáival is találkozhatunk. Az elméleti rész mellett a könyv igyekszik bemutatni a sakkhoz kapcsolódó, de magának a játéknak részét nem képező témákat, mint például az illemtan vagy a sakk történelme, ezzel is segítve, hogy a kezdő teljes képet kapjon erről a világról. A háttértémák a szakmaibb fejezetek között szerepelnek, mintegy pihenésként a nehezebb, töményebb anyagok után.

A könyv ígéri, hogy ha a gyerek figyelmesen olvassa a könyvet, a 64 mező bátor lovagjává válhat – a sakkozni tudás a középkori lovagi erények egyike volt.

(Géczi Zoltán, Halász Ferenc: Első sakk-könyvem, Szalay-Pannon Literatúra Kft., 2021)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 8-i lapszámában jelent meg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik