Lóverseny: történelmi jelentőségű hétvége a Kincsem Parkban

P. M.P. M.
Vágólapra másolva!
2022.06.21. 18:51
A Kincsem Park páratlan eseménnyel készül a 100. Magyar Derby és Divat Fesztivál alkalmából. A háromnapos rendezvénysorozaton a futamok mellett gasztronómiai, valamint zenés programok és különleges bemutatók is várják a közönséget.
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Földi Imre)

 

Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója mindenkit arra biztat, hogy látogasson el a július 1-jétől 3-áig tartó ünnepségre, amely a magyar lósport ünnepe, és úgy vélekedik, hogy nemcsak a magyar sportélet, hanem az egyetemes magyar kultúra egyik legjelesebb eseménye is lesz.

Pénteken többek között a 8. Agár Derby és a szépségversenyt tekinthetik meg a kilátogatók.

Tórizs Hajnalka, a Head Couture alapítója és a Kincsem Park munkatársa különösen fontosnak tartja, hogy a derbydivat is képviseltesse magát az eseményeken, ezzel is megtisztelve a sport történelmi hagyományait, ahogyan teszik azt külföldön is a XIX. század óta.

Szombaton a hosszú időkre visszanyúló, 108. Magyar Ügetőderby lesz a nap legnagyobb futama, az emlékversenyeken pedig minden korosztály képviselteti magát.

A fesztivál csúcspontja pedig a vasárnapi, 100. Magyar Derby lesz, amelyet megelőzően a műegyetem 50 fős szimfonikus zenekara és Tóth Gabi szórakoztatja majd a nagyszínpadnál összegyűlteket. A zenés programok befejeztével a Kincsem Park különleges módon, 99 gyermeklovassal emlékezik meg az eddigi 99 futamgyőztesről. A lovakon a győzelmek évszáma, valamint a győztesek nevei lesznek láthatók, 1921-től egészen 2021-ig bezárulóan, ezt követően kezdetét veszi a derby.

A fődíj 30 millió forint, valamint tiszteletdíjjal jutalmazzák a legjobb tenyésztőt, tulajdonost és zsokét, a különdíjat pedig a Herendi Porcelánmanufaktúra biztosítja.

Tóth Gabi elmondta: megtisztelve érzi magát, hogy őt kérték fel a 100. Magyar Derby himnuszának megalkotására, és bízik benne, hogy minél több fiatalt megérint majd a lósport, mert – ahogy fogalmazott – a magyar lovas nemzet.

A szervezők remélik, hogy az esemény arról fog szólni, amit Széchenyi István megálmodott a magyar lóversenyzés jövőjével kapcsolatban a XIX. században.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik