Kivételesen szurkolhat is – Faragó Richard és a Super Bowl

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.02.06. 10:41
null
“Even if Brady at 43 is able to add his seventh champion ring to the already impressive collection, I won’t be unhappy.” (Photo: Károly Árvai)
A Sport Tv kommentátora, az NFL hazai térhódításának megalapozója a Brady–Mahomes különmeccsről, a játékszabályok kuszaságáról és arról, miért nem keserítené el a Tampa Super Bowl-sikere sem.

MINDEN AZ 55. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

– Ötven év szünet után, tavaly nyert újra Super Bowlt a Kansas City. Gondolta volna a várakozás hosszú esztendeiben, hogy megérjük a Chiefs második megkoronázását?
– Amióta Andy Reid átvette a szakmai irányítást, a rájátszásba általában bejutott a csapat, de a Lombardi-trófeához szükséges pluszlépést – úgy láttam – Alex Smithszel nem lehet megtenni. Új távlatot nyitott Patrick Mahomes megszerzése, ámbár a 2017-es draftolásakor még nem sejtettem, hogy a srác ilyen príma irányító.

– És mi volt váratlanabb: a 2019-es bajnokság megnyerése, vagy az, hogy megint Super Bowlban van a Kansas?
– Árnyalattal talán az újbóli fináléba kerülés a meglepőbb. Miközben a Patriots-dinasztia már jól érzékelhetően dülöngélt, Kansasben okos, felépített munka zajlott. Mahomes mellett több kulcsemberrel sikerült szerződést hosszabbítani, ami szükséges feltétele volt a két döntőbe jutásnak. Igaz, 2020. február másodikán Miamiban három negyeden át nem úgy nézett ki, hogy a Chiefsnek sikerül Super Bowlt nyernie a San Francisco 49ers ellen, ám aztán jött a 21–0-s utolsó tizenöt perc. Arra viszont a 2004-es bajnokság óta nem volt példa, hogy egy csapat duplázzon.

– Lehet ekkora szerepe egy klub felemelkedésben egyetlen játékosnak?

– A Chiefs korábban sem volt sokkal gyengébb Tyreek Hill-lel, Travis Kelce-vel – s még sorolhatnám a kulcsembereket –, ám Mahomes érkezése kellett ahhoz, hogy a kirakós minden darabja a helyére kerüljön. Hasonló a helyzet a másik döntősnél, a Tampa Baynél. A floridai gárda az előző alapszakaszt hét-kilences mutatóval zárta gyakorlatilag változatlan kerettel, ám a múlt év márciusában érkezett Tom Brady, s vele a Buccaneers tizenegy-ötös mérleggel jutott be a playoffba, majd bemasírozott a Super Bowlba. Aki ismeri a sportágat, pontosan tudja: az irányító posztja nem egy a számos szerepkör közül. Lényeges, hogy a quarterback hová dobja a labdát, ám még fontosabbak a vezetői kvalitásai, ami Mahomesban kétségkívül megvan, nem is beszélve Bradyről.

A NEMZETI SPORT SZOMBATI MELLÉKLETEKÉNT MEGJELENŐ KÉPES SPORT FRISS, FEBRUÁR 6-I SZÁMÁBÓL AJÁNLJUK:
Interjú: Miklós Edit tíz éve áll a magyar alpesi sí szolgálatában
Diego Maradona-sorozat, 6. rész: Don Diego csikóbőrös kulacsa, avagy az „isteni” és Magyarország
Kézilabda: Aki tudja, mit akar – portré a 2021-es vb legjobbjáról, Mikkel Hansenről
Panoráma: Kalózok a törzsfőnökök ellen – a Kansas City a címvédésre, Tampa Bay Tom Brady mennybemenetelére készül
Sportkönyvtár: A Képes Sport kétheti könyvajánlója
Labdarúgás: Mi lesz veled, Újpest, 2. rész – a Baróti-korszaktól a kifulladásig
Mindent bele: Vermes Albán és a magyar úszósport olimpiai „elsői”


– Mahomes a 2017-es draft első körében „csak” tizedikként kelt el. Ilyen príma szimata lett volna a kansasi szakmai stábnak?
– Nyilván nem lehetett előre látni, hogy telitalálat lesz a kiválasztása, viszont a Chiefsnél tökéletes volt a csillagok állása az érkezésekor. Ugyanakkor ne feledkezzünk el a társakról sem. Tyreek Hillhez fogható elkapó kevés szaladgál az NFL-ben, és ott van Alex Smith is. Az első számú quarterback, ha a nyakára hoznak egy fiatalt, jó eséllyel nem fogadja barátságosan a riválisát. A ma már Washingtonban futballozó Smith azonban Mahomes első idényében annyi segítséget adott az újonc beilleszkedéséhez, hogy az már nem is normális. A draftolás lutrijához annyit: Bradyt 2000-ben a hatodik körben, a 199. helyen szerezte meg a New England. Most mondjuk azt a többi klub illetékesére, hogy vak volt?

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– A sportkommentátorok jobbára ódzkodnak elárulni a klubszimpátiájukat. Sohasem bánta meg, hogy önről kiderült a Chiefs-rajongása?
– Egyáltalán nem, ugyanakkor ez nem csak az én döntésem volt, előzetesen egyeztettünk a kollégákkal. Amikor a Sport Tv-ben elindult az NFL-közvetítés, az amerikai futballhoz és a ligához itthon a nézőknek nem volt kötődésük. Hazai szurkolótáborok híján nyugodtan zrikálhattuk egymást a Chicago Bears-drukker Kovács Sanyival vagy az állandó lúzer Dallas Cowboys sikerére hiába áhítozó Udvardi Gyulával; a nézők többsége elfogadta, sőt talán élvezte is. Ezt egyetlen más sportág esetében sem tettük volna meg.

– E másfél évtizedben mennyit változott az NFL, a Super Bowl?
– A döntőt illetően nincs nagy különbség, bár a félidei show szereplőinek kiválasztásával érezhetően igyekeznek nyitni a fiatalok felé. Ami a játékot illeti, leginkább a biztonság túlhangsúlyozása szembetűnő. Az amerikai futball kontaktsport, s most ezzel erősen ellentétes irányba tolják el. Értem, hogy védeni kell a játékosok egészségét, s a fölösleges durvaságnak tényleg nincs helye, de amikor csak meglegyinti a védő az ellenfél irányítójának a sisakját, mégis rögtön repül a sárga zászló, azért felvetődik bennem: vajon miképpen akarnak e szabályrendszerrel amerikai futballt játszani? Nem egyedi jelenségről van szó, divat lett lassan minden sportágról azt bizonygatni, hogy roppant veszélyes az egészségre.

– Létezhet, hogy valaki az összes aktuális NFL-szabállyal tisztában van?
– Szerintem nem, s ezt támasztja alá, hogy a kinti tv-k által szakértőnek felkért egykori bírók nem egyszer teljesen másként értékelnek egy-egy játékszituációt, mint amilyen végső döntés születik...

– Éppen a túlszabályozottság miatt lett néhány éve egy időre követhetetlen, mikor szabályos az elkapás és mikor nem. Ezzel is összefügghetnek azok a hírek, hogy az Egyesült Államokban – állítólag – csökkenőben az NFL népszerűsége?
– Összetett a kérdés, és nem szeretnék a politika talajára tévedni, de a Himnusz térdelve hallgatása a meccsek előtt és az egyéb polkorrekt véleménynyilvánítások erősen megosztották az amerikai közönséget. Emellett lassan kikopnak a ligából a nagy egyéniségek: nincs már Peyton Manning és Brett Favre, hamarosan lezárul Drew Brees és Tom Brady karrierje is. Személyes véleményem, hogy az NFL népszerűsége, ha nem is zuhan, de túl van a csúcspontján.

– Mennyit árthat a klasszikusan üzleti alapú amerikai profi ligáknak a koronavírus-járvány? Kibírhatnak még egy nézők nélküli idényt?
– Nehéz megmondani, de tény, hogy szörnyű Super Bowl előtt állunk, már ami a helyszíni nézőszámot illeti. Tampa borítékolhatóan negatív rekordot dönt, hiszen már a legelső döntőre is 61 946 ember volt kíváncsi, most meg legfeljebb huszonötezer drukker lehet a Raymond James Stadium lelátóin. A televíziós jogdíjak egy ideig mérséklik a veszteséget, de lehet, hogy egy újabb zárt kapus idény nem férne bele. A klubok el is kezdték pedzegetni a kollektív szerződés módosítását, de a játékosok természetesen nem akarnak kevesebb pénzt keresni. Ha a felek egymásnak feszülnek, hatalmas galiba keletkezhet.

– Itthon sem hagyományos Super Bowl előtt állunk, hiszen az utóbbi években a Sport Tv közvetítéseinek köszönhetően zsúfolt sportkocsmák a pandémia miatt zárva tartanak. A sportág hazai népszerűsítésében önnek személy szerint is elperelhetetlen érdemei vannak, amit a telt házas sportbárok mellett az is jelez, hogy immár a harmadik kiadásnál tart a Gallai „Galuska” Lászlóval közös, az NFL száz évét feldolgozó könyvük.
– A saját szerepemre hadd ne reagáljak. Persze jó érzés, hogy a sportág iránt érdeklődők vélhetően azért veszik meg a könyvünket, mert úgy gondolják, ez a szerzőpáros minőségi kötetet tesz az asztalra, s a szakmai hitelességünket nyilván a korábbi tévés munkánk is megalapozta. Az első kiadás közel három évig készült, a mostani kiegészített, frissített változaton tavaly februártól november végéig dolgoztunk, és száznyolcvan oldallal nőtt a terjedelem.

„Nagyon kíváncsi vagyok, Mahomes miként bírja a lélektani nyomást.(Fotó: Árvai Károly)
„Nagyon kíváncsi vagyok, Mahomes miként bírja a lélektani nyomást.(Fotó: Árvai Károly)


– Lehet hasonló missziós szerepe a Sport Tv-nek azzal, hogy behozta a hazai piacra a baseball-liga meccseit?
– Amennyire megkedvelték annak idején a magyar szurkolók az NFL-t, olyannyira biztatóak az első MLB-idény nézettségi adatai is. Ez is bizonyság rá, hogy a mifelénk újdonságnak számító sportágakra igenis vevők a nézők. Meglehet, néhány év múlva a polcokra kerül a baseball történetét feldolgozó hiánypótló könyv is, persze azt nem én írom meg. E feladatot meghagyom a fiatalabb generációnak.

– Amerikai sport elképzelhetetlen statisztikai cunami nélkül. Ön hány NFL-meccset közvetíthetett?

– Nincs erről nyilvántartásom. Amikor Galuska szerkesztő kollégám három éve rövid pihenőre vonult, abban maradtunk, hogy több mint ezer mérkőzésnél járhatunk. A tizenhat idény alatt összességében ezerháromszáz meccsnél tarthatok.

– S ez idő alatt hány NFL-stadionban fordult meg?
– A tizennégy Super Bowlt tizenegy különböző helyszínen rendezték meg.

– Van kedvenc arénája?
– Az atlantai Mercedes Benz Stadium építészeti csoda, a legkülönlegesebb mégis a San Francisco 49ers Santa Clara-i otthona: a Levi's Stadium ultramodern, mégis a régi, nyitott stadionok hangulatát idézi. Ilyen lehet a Packers szentélye, a Lambeau Field. Ott még nem rendeztek Super Bowlt és szerintem nem is fognak, ám az NFL-rajongónak szinte kötelező elzarándokolni oda. Green Bay az én bakancslistámon is szerepel.

– Játékosként kik állnak a legközelebb a szívéhez?

– Joe Montanát élőben láthattam a Chiefs színeiben futballozni, Brett Favre egyénisége és játékszeretete lenyűgözött, Tom Brady pedig – szerintem – minden idők legjobb amerikai futballistája. Őt nemcsak a pályán volt szerencsém látni, a sajtótájékoztatókon is találkozhattunk vele. Imponáló a viselkedése, a hozzáállása, mindaz, amit ezért a sportágért tett.

– Ha már Brady: sértő lenne-e a többi játékosra, ha az idei Super Bowlt a Tampa és a Kansas quarterbackjének csatájaként emlegetnénk?

– Az irányítók szerepe megkérdőjelezhetetlen, de ezer más tényezőn is múlik, melyik csapat teheti be a vitrinjébe a Lombardi-trófeát. Ugyanakkor óriási élménynek ígérkezik, hogy a GOAT – miként Amerikában minden idők legjobbját nevezik – napjaink legjobbjával kerül szembe. Nagyon kíváncsi vagyok, Mahomes miként bírja a lélektani nyomást. Miamiban tavaly az utolsó negyedre tudott felpörögni. Persze az is érdekes lesz, hogyan teljesít hazai pályán Brady, nem vállalja-e túl magát karrierje tizedik Super Bowljában, ahogy tette a Green Bay elleni konferenciadöntő bizonyos szituációiban.

– Hol nézi majd a meccset?
– A járvány miatt kerülöm a társaságot, így az a terv, hogy most először édesanyámmal kettesben ülünk le a tv elé. Az első, 2005-ös Super Bowl-közvetítésem idején ő még nem sok mindent tudott az NFL-ről, mostanra azonban alaposan beletanult a sportágba, néhány meglátásával még engem is meglep. Nagy boldogság, hogy ennyire megszerette a játékot. Sajnos, édesapám (a Scampolo zenekar legendás gitárosáról, Faragó „Judy” Istvánról van szó – a szerk.) az NFL-őrületből kimaradt, mert 2003-ban távozott közülünk. Azt hiszem, ez alkalommal nem elsősorban szakmázni fogunk anyukámmal, neki inkább a nyugtatás feladata juthat, ha a Kansas City szempontjából netán úgy alakul a meccs, hogy felszalad a vérnyomásom. Hozzáteszem, amennyiben Brady negyvenhárom évesen képes lesz hozzácsapni már eddig is lenyűgöző gyűjteményéhez a hetedik bajnoki gyűrűt, akkor sem leszek boldogtalan. Aki sportszerető, tudja értékelni, hogy ezt a zseniális irányítót még mindig a pályán láthatjuk.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. február 6-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik