H. Á. 2021.05.03 17:56 Frissítve: 2021.05.05 07:19

Gyász: végső búcsút vettek Monspart Saroltától

Május 3-án a Farkasréti temetőben végső búcsút vettek Monspart Saroltától. A tájfutó-világbajnokot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi alelnökét, a Nemzet Sportolóját – utóbbi elit társaság nevében – dr. Kamuti Jenő méltatta. Monspart Sarolta 76 esztendős korában, hosszan tartó súlyos betegség után, április 24-én hunyt el.

Monspart Sarolta (1944–2021) (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 


Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója
Isten veled, Saci! – búcsú Monspart Saroltától
 „Boldog vagyok, el is pityeredtem” – Thury Gábor utolsó interjúja Monspart Saroltával

A szabadidősport egyik legjelentősebb hazai népszerűsítőjét, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakját, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi tagját, szabadidősportért felelős alelnökét a Farkasréti temetőben Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója búcsúztatta.

Dr. Kamuti Jenő nekrológja

„Tisztelt gyászoló közönség, kedves Saci!

A Nemzet Sportolói nevében búcsúzom tőled, földi életed, futásod befejeztével.

Maradandó, tanulságos, örök érvényű tanítást hagytál a jelen és a jövő társadalmára, nemcsak a sportra érvényesen. Egész életed a tanításról, küzdelemről szólt, arról, hogyan tudunk egészségesen, becsületesen, boldogan élni, magunk és mások számára hasznosan.

Felismerted, és mint a próféták, hirdetted kedves humorral teli erőszakkal, az ókori görögök által is felismert „ép testben ép lélek” eszméjét. Ők vallották azt is, hogy azért kell a testet megerősíteni, hogy a lélek is elbírja a nehézségeket. Ezért mérhetetlen akarással küzdöttél, nemcsak a saját sikereidért sportpályafutásod során, hanem példát mutatva az embereknek azzal, hogy érdemes becsületesen dolgozni és küzdeni. Te lettél első külföldiként a skandinávok előtt a tájfutás világbajnoka, lettél többszörös magyar bajnok, és győztél számtalan versenyen. Mindeközben leküzdve a kullancscsípés okozta betegséget, felépítetted életművedet, a futás, a sport és a természet szeretetét hirdetve. Arra neveltél mindenkit határozott tanításoddal, nemtől és kortól függetlenül, hogy a futást, kocogást és a sportot egész életen át kell művelni. Amikor 2000-ben megválasztottak a Wesselényi Sport Közalapítvány elnökévé, a parlamentben tartott első előadásodat azzal kezdted, mindenkit megkértél, hogy álljon fel, és kövessék az általad vezetett gyakorlatsort.

Beválasztottunk a Nemzet Sportolói közé, így Te lettél a nem olimpiai sportágak első képviselője a közösségünkben. Egészségi állapotod miatt sokat szenvedtél, küzdöttél földi életedben, de biztos vagyok abban, hogy odafent a mennyországban már elkezdted megszervezni a sportos és kevésbé sportos alkatú angyalok mindennapi tornáját fáradhatatlan lendületeddel, ezzel is segítve a földi halandók lelki egyensúlyát.

Emléked örökké köztünk él!”

Dr. Kamuti Jenő nekrológját a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja közölte.

Novák Katalin családokért felelős miniszter egy terjedelmes Facebook-posztban búcsúzott el Monspart Saroltátol. 

2021.05.09 23:53:05

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Nem a fogyatékosság határozza meg az embert, hanem az, miképp kezeli a fogyatékosság előtt álló kihívásokat.«

2021.05.09 10:31:57

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A 23 éves magyar fotóriporter nagy vágya, hogy ott lehessen a következő téli olimpián.

2021.05.06 22:29:50

Egyéb egyéni Cs. M.

Az angol dartsos maradt a tabella élén, de csütörtöki legyőzője és Michael van Gerwen is ott van a nyomában.

2021.05.06 10:20:48

Egyéb egyéni TÓTH ANITA

„A sajtófőnök próbált eltolni, de Roy Hodgson megfordult, és azt mondta: erre a kérdésre még válaszol.”