Gyász: végső búcsút vettek Athén olimpiai bajnokától, Igaly Diánától

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.11. 14:40
Eltemették a 2004-es athéni olimpián aranyérmes, ötvenhat éves korában elhunyt Igaly Diánát. A sportlövőtől Törökbálinton, családtagok, sporttársak, barátok körében vettek végső búcsút.
Törökbálinton vettek végső búcsút Igaly Diánától (Fotó: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Törökbálinton vettek végső búcsút Igaly Diánától (Fotó: Török Attila) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Egy fantasztikus sportembert temettek családi körben, sporttársak, barátok részvételével kedd délután Törökbálinton: végső búcsút vettek az április 8-án 56 évesen koronavírus-fertőzés következtében elhunyt olimpiai bajnok Igaly Dianától.

A sporttársadalom nevében többek között Szabó Tünde sportállamtitkár; Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke; Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke; Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke; a sportlövőszövetség (MSSz) vezetősége képviseletében pedig Nagy György elnök és Sinka László főtitkár vett részt a temetésen. A gyászolókat a ravatalnál két, virágokból formált óriási szív és Igaly Diána olimpiai győzelme után készült fénykép – bal kezében az aranyérem, a jobban egy játékmaci – fogadta. A szertartás elején a Himnusz hangjai csendültek fel, majd a Nemzet Színésze, a Kossuth-díjas színművész, Bodrogi Gyula adta elő Wass Albert Itt leszek közel valahol című versét.

Szabó Tünde búcsújában kiemelte: „Egyike azon nagy sportolóknak, aki olyan értékrend mentén élte az életét, amely mindenki számára példaként szolgálhat.” Az államtitkár hangsúlyozta, a Teremtő átlagon felüli tehetséggel áldotta meg, mégis tisztában volt azzal, hogy a legjobbá válni csak céltudatos munkával lehet: „Az athéni babérkoszorú csupán visszaigazolta mindazt, ami őt a legnagyobbak közé emelte. Ő minden mozdulatával, tettével és szavával azt üzente, sose add fel a reményt, csak tudd, mit miért teszel.

Kulcsár Krisztián felidézte a nagyszerű pályafutást: „Olyan rendkívül hosszú sportkarrier volt az övé, ami végletekig kitartó, elszánt személyiségre vall.”

Ehhez tudni kell, hogy a sportoló édesapja 1997-ben bekövetkezett halála után még azon is elgondolkodott, hogy abbahagyja a versenyzést. Nagy György azt is felidézte, hogy Diánának az aranyéremhez Athénban elég lett volna a négy korongból csak egyet eltalálnia, ám miután az első lövése célba ért, a többinél is úgy emelte a vállához a fegyvert, hogy bizonyítsa, képes a maximális teljesítményre.

Amikor a női koronglövészet bemutatkozott 2000-ben az ötkarikás játékokon, ő már csapatban kétszeres, egyéniben egyszeres világbajnok volt, csapatban négyszeres, egyéniben egyszeres Európa-bajnok, tehát olimpiai bronzérme nem tartozott a meglepetés kategóriájába. Egy ország örült vele, amikor 2004-ben Athénban megnyerte az aranyérmet. Milyen furcsa sportág is a lövészet?! A hétköznapi ember nem tartja fejben az eredményeket, mégis, úgy örül a sportlövők ötkarikás sikereinek, mintha a legnépszerűbb sportágban érték volna el. Így volt ez Hammerl László tokiói (1964), Varga Károly moszkvai (1980) győzelme alkalmával, majd Igaly Diána esetében is, tetézve azzal, hogy egy életvidám, bájos teremtés állhatott fel a dobogó tetejére – az egyetlen magyar sportlövő, aki nőként lett olimpiai bajnok.

Összességében 32-szer léphetett a győzelmi emelvény valamelyik fokára, ötször volt az év sportlövője, a sportági szövetségtől életműdíjban részesült.

Igaly Diana életének 57. évében, koronavírus-fertőzés következtében hunyt el április 8-án, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a MOB, az MSSz és Törökbálint város önkormányzata saját halottjának tekinti, az önkormányzat és a szakági szövetség az elhunyt emlékére tisztelgő megemlékezést tervez egy későbbi időpontban.

A Nemzeti Sport Wass Albert költeményének záró soraival búcsúzik az olimpiai bajnoktól: „Csak mosolyogjatok, és én az öröklétből visszamosolygok rátok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik