PATAI GERGELY (Krakkó)
2023.06.30 14:56 Frissítve: 2023.06.30 15:30

EJ, vívás: aranyéremért léphet pástra a férfi párbajtőrcsapat

Harmadik mérkőzésén is nagyon összeszedetten vívott a magyar férfi párbajtőrcsapat, így döntőbe jutott Krakkóban, az Európai Játékokon.

A svájciak ellen vívjuk a döntőt (Fotó: Hungarian Fencing Federation / Magyar Vívó Szövetség/Facebook)

 

A lengyel-magyar barátság jegyében a hazai szurkolók támogatását is élvezik vívóink Krakkóban – már amikor nem lengyel rivális ellen lépnek pástra. Néhány kisiskolás már a férfi kardozók egyéni küzdelmei alatt háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nevének helyes kiejtésével próbálkozott (felettébb ügyesen), a csapatversenyek zárónapján pedig a „Ria, Ria, Hungária” rigmusba is bekapcsolódtak a lengyelek.

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapatunk gondoskodott róla, hogy a magyar rigmusoktól zengjen az aréna: előbb Dániának vágott vissza a tavalyi Eb-n elszenvedett fájó vereségért, majd Spanyolországon vett revansot az isztambuli világkupa negyeddöntőjéért. Már a dánok sem adták olcsón bőrüket, de a spanyolok különösen kellemetlen ellenfélnek bizonyultak – a mieink persze tudták ezt előre, és mindenre felkészültek. Noha Álvaro Ibanez már az első tust úgy ünnepelte, mintha együttese Európa-bajnokságot nyert volna, Nagy Dávid gyorsan válaszolt hárommal, és miután Koch Máté is állva hagyta Ibanezt, végig lépéselőnyben voltunk.

Készen állsz a harcra?” – kérdezte Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző Siklósi Gergelyt, aki természetesen igennel válaszolt, és valóban készen állt, Yulen Pereira ellen taktikus, megfontolt vívással növelte előnyünket. Nem kapkodtak a felek, kevés is volt a tus, a hatodik asszó után 16:13-at mutatott az eredményjelző, majd Koch Máté kitörésekből többször is lábon szúrta Manuel Barguest. Nagy Dávid hattusos előnynél kötött be az utolsó asszóra, amelyet Pereira ellen kellett megvívnia – mindketten nagyon jó befejezőnek számítanak.

A spanyol csapat- és stábtagok úgy dörömböltek a paravánon, hogy majdnem összedőlt, de hiába csinálták a hangulatot, Nagy végig higgadt maradt. Pereirának mennie kellett előre, a végén már futva közlekedett a páston, de a magyar vívó jól szúrt közbe felül, ritmusváltásai megtörték riválisa lendületét. 37:32-es győzelmével máris a legjobb négy között találta magát párbajtőrcsapatunk, amelynek nem sok ideje jutott a pihenésre, ráadásul az olaszok ellen kellett kiharcolnia a döntőbe kerülést.

A közelmúlt alapján azért az olasz csapat sem tűnt verhetetlennek – nem is volt az! Nagyon éretten vívtak a mieink, Koch ismét sokat talált lábra, Siklósi ravasz tusokat szerzett alkaron. Olybá tűnt, elkapták a fonalat párbajtőrözőink, akik jól mérték fel a távolságot, miközben ellenfeleik többnyire sikertelenül próbálkoztak. Akkor sem zökkentünk ki a ritmusból, amikor az olaszok összetévesztették a Tauron Arenát a krakkói színházzal, Nagy Dávid parádriposztokkal visszaverte a rivális felzárkózási kísérletét.

Déjà vu érzésünk lehetett az elődöntő utolsó asszójában, amelyet ezúttal Siklósi vívott meg: Davide di Verolinak egyre gyorsabban kellett támadnia, de olimpiai ezüstérmesünk rendre jól szúrt közbe. A vége 45:35 lett, férfi párbajtőrcsapatunk készülhet a Svájc elleni döntőre, amely 18 órakor kezdődik Krakkóban.

A Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű női kardcsapat a bronzéremért folytathatja, miután az elődöntőben 45:40-re kikapott az olaszoktól. A Bulgária elleni, 17 órakor kezdődő mérkőzésen a negyeddöntőben mutatott teljesítményére építhet együttesünk, amely Battai révén 5:0-val kezdett, és a folytatásban is meggyőzően vívott, esélyt sem adott riválisának. Ha a bolgárok ellen is magabiztosan lépnek pástra a mieink, jó esélyük van rá, hogy éremmel zárják a csapat Európa-bajnokságot.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Eredmények (24 csapat)
A 16 KÖZÖTT
Magyarország–Dánia 45:32

NEGYEDDÖNTŐ
Franciaország–Csehország 45:26
Svájc–Lengyelország 28:23
Magyarország–Spanyolország 37:32
Olaszország–Ukrajna 43:28

ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Olaszország 45:35

Svájc–Franciaország 45:43

2023.11.29 12:58:44

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„A könyv belső táplálékot ad, a sport fizikailag tesz erősebbé” – vallja az olvasást népszerűsítő irodalmár.

2023.11.28 23:18:32

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.11.27 13:51:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A november 20-tól 26-ig tartó időszakban is több mint 8 millió oldalt töltöttek le felhasználóink.

2023.11.27 13:02:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Élsportoló, edző, fizioterapeuta, menedzser? Tedd hivatássá szenvedélyed! (x)

2023.11.27 13:28:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sport nem csak azok számára lehet vonzó, akik a reflektorfényben ragyognak stadionokban és arénákban.(x)