Egyszer abbahagyta, majdnem másodszor is, most ő a világbajnok – Peter Wright rögös útja a csúcsig

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2020.01.02. 18:14
null
Peter Wright felért a csúcsra (Fotók: PDC)
Peter Wright örökre beírta magát a történelemkönyvekbe azzal, hogy a 2020-as PDC-dartsvilágbajnokság szerda esti döntőjében 7:3-ra megverte a címvédő és világelső Michael van Gerwent. Az 50. életévének betöltése felé közeledő skót pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, ám ahogy sok más élsportoló, úgy az ő esetében is kudarcok és csalódások kövezték ki a világbajnoki trónig vezető utat. Ismerje meg kicsit közelebbről a PDC új világbajnokát, Peter Wrightot!

Peter Wright 1970. március 10-én született a skóciai Livingstonban, idén tavasszal tölti be az 50. életévét. Gyermekkora nem volt felhőtlen, édesanyjával már ötéves korában Londonba költözött. „Anyukám fiatalon szült engem, a család el is akart szakítani tőle, mert úgy gondolták, túl fiatal ahhoz, hogy felneveljen. Így aztán egészen Londonig menekültünk” – mondta Wright a Telegraphnak adott 2017-es interjújában.

A kis Peter tizenharmadik születésnapjára kapta meg az első nyílkészletét, ám a dartstáblát nem engedhette meg magának, ezért eleinte egy fának dobálva gyakorolt. Tizenöt évesen csatlakozott Plumsteadben (London külvárosa) egy kocsmai csapathoz. Wright ekkor még teljesen más személyiség volt, mint napjainkban, serdülőként a fölényeskedés, az önteltség, a szemtelenség jellemezte. Egyszer előfordult, hogy addig-addig csúfolt valakit, amíg az illető hozzávágott egy üveget. Ennek az incidensnek a nyomait Wright a mai napig az arcán viseli, több mint harminc évvel az eset után egy kisebb heg még mindig ott éktelenkedik az állán.

Wright huszonnégy évesen, 1995-ben részt vett a BDO világbajnokságán, amelyen az első fordulóban 3:1-re kikapott a második kiemelt Richie Burnett-től. Utána hosszú-hosszú évekig nem hallhattunk róla. Anyagi gondjai miatt felfüggesztette a pályafutását. „Ha visszamehetnék az időben, folytatnám. De akkor nem engedhettem meg magamnak. Munkanélküli voltam, és a számláim befizetése után heti tizennégy fontból (mai árfolyamon 5400 forint) éltem.”

PETER WRIGHT AZ 1995-ÖS BDO-VB-N

Nem volt mese, Wrightnak biztosítania kellett a saját megélhetését. Városokról városokra járt, „mindent” elvállalt, ami jövedelmező volt a számára. Dolgozott építési területeken, nyári táborokban és ablakosként, betonkerítéseket épített, autógumikat javított. Később aztán újrakezdte a dartsot, 2004-ben csatlakozott a PDC-hez, egy évre rá bemutatkozott a szervezet egyik major versenyén, a UK Openen. A sportághoz való hozzáállása 2007-ben változott meg gyökeresen, amikor a televízióban nézve a (PDC-nél kiemelt tornának számító) Grand Slam of Dartsot megállapította, hogy a résztvevők többségét simán meg tudná verni.

„A darts mindig is a véremben volt. Karácsony előtt felmondtam a munkahelyemen, és februárban nekivágtam a versenyeknek – emlékezett vissza Wright, aki aztán az év végén újabb akadályokba ütközött. – Ezerkétszáz fontot (467 ezer forint) nyertem az első évemben. Aggódtam a pénz miatt.”

„Sohasem támogatta és bátorította őt senki – vette át a szót Joanne, Wright felesége. – Mindenki csak belerúgott. Azt szajkózták neki, »sosem leszel képes megvalósítani az álmaidat«. Még olyan dartsozóval is elment játszani, aki mindig azt mondta neki, »jobb vagyok nálad, te sosem leszel elég jó«. Peter nagyon félénk, szégyenlős ember volt. Nagyon sok mindenen átmentünk, hogy megtaláljuk az önbizalmát.”

Ekkor és ilyen előzmények után született meg az a Peter Wright, akit ma már az egész világ ismer. A tarajos haj, amely a létező összes színben pompázott már, a flancos pólók, a különböző mintázatú nadrágok, a fejbőrfestés.

„Úgy voltam vele, hogy ha folytatom a dartsot, nem szeretnék tipikus európai játékosnak kinézni, aki mogorvának tűnik, dobál, aztán hazamegy. Találni akartam valami újat, végül a színpompás ruházatot és az őrült hajviseletet választottam. Eleinte sokaktól hallottam, hogy »ó, nézzétek azt az idióta bohócot«, de úgy gondolom, hogy akik panaszkodnak a kinézetem miatt, azok féltékenyek rám. Én csak más akartam lenni. Phil Taylor mondta nekem egyszer, bárcsak évekkel ezelőtt eszébe jutott volna ez a briliáns ötlet” – folytatta Wright.

Aki 2009 és 2013 között rendszeres résztvevője volt a PDC versenyeinek, ám a kiugró eredmények elkerülték. 2013-ban az akkor még Boltonban zajló UK Openen eljutott az elődöntőig, ám a 2014-es világbajnokság előtt megint a visszavonulás gondolata foglalkoztatta, mert továbbra is csak nehezen élt meg a dartsból szerzett jövedelméből.

„Ez volt az utolsó évünk. Ha nem szerepelek jól a vébén, kimondjuk a visszavonulást. Elfogyott a pénzünk” – emlékezett vissza Wright az akkori hangulati állapotára és anyagi helyzetére.

De a sors másképp akarta! Köszönhetően elsősorban annak, hogy Phil Taylor már a második fordulóban kiesett, Wright 16. kiemeltként Joe Cullen, Per Laursen, Michael Smith, Wes Newton és Simon Whitlock legyőzésével egészen a döntőig menetelt a felső ágon, ott azonban viszonylag simán kikapott Michael van Gerwentől (4:7) – ennek a döntőnek a „visszavágóját” nyerte meg vasárnap este.

A hat évvel ezelőtti döntős szereplését kapott 100 ezer font gyakorlatilag megmentette a skót karrierjét, aki innentől már nemcsak a PDC kiemelt tornáinak, hanem azok végjátékainak is állandó résztvevőjévé vált. A 2014-es vb utáni éve Wrightnak még nem sikerült igazán jól, 2015-ben azonban egy döntő, két elődöntő és két negyeddöntő, 2016-ban egy döntő, három elődöntő és három negyeddöntő volt a mérlege a legrangosabb versenyeken, 2017 márciusában pedig a UK Open megnyerésével elkönyvelte pályafutása addigi legnagyobb sikerét. Néhány nappal korábban Adrian Lewist 7–2-re verte meg a Premier League exeteri állomásán, az akkor elért 119.5 pontos körátlaga a mai napig a valaha volt harmadik legmagasabb átlag televíziós mérkőzésen. Nem televíziós meccsen Wright tartja a rekordot, az idei Players Championship-sorozat 29. állomásán 123.53-as mutatóval múlta felül Krzysztof Ratajskit.

„Azt mondanám, a darts kilencven százalékban fejben dől el, a maradék tíz százalék csak a gyakorlás. Ha fejben nem vagy felkészült, azon nyomban véged. Ha a fejem rendben, nyerek. Ilyen egyszerű” – adta meg a siker receptjét főhősünk, aki becenevét kedvenc italáról, az almaborból és sörből kikevert Snakebite-ról kapta.

Most, hogy már kicsit jobban megismertük Peter Wrightot és az ő világát, láthatjuk, hogy a színpadi megjelenése egy visszahúzódó, félénk embert takar. A befestett tarajos haj és a csilli-villi öltözet csak álca Wright valódi személyiségét elfedve. Most már persze biztosan nem küzd olyan mértékű önbizalomhiánnyal, mint pályafutása hajnalán, de még mindig a profi darts egyik legcsendesebb, éppen ezért az egyik legszerethetőbb tagja.

Wright a Telegraphnak adott 2017-es interjújában azt is elmondta, időnként még most is elgondolkodik azon, miként alakult volna a karrierje, ha 20 évvel ezelőtt nem hagyja abba, nem szünetelteti a dartsot. „Nem engedhettem meg magamnak a játékot. Talán én lehettem volna Phil Taylor. Talán most jött el az én időm.”

Nem. Most jött el. 2020. január 1-jén, amikor a címvédő és világelső Michael van Gerwen 7:3-as megverésével világbajnok lett. Teljesen megérdemelten. Nemcsak a játéka és a vb-n nyújtott teljesítménye, hanem rögös életútja miatt is.

Jó kezekbe került a Sid Waddell-trófea.

DARTS PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
DÖNTŐ

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Peter Wright (skót, 7.) 3:7 (2–3, 1–3, 3–0, 3–2, 1–3, 0–3, 3–1, 2–3, 2–3, 1–3)

WRIGHT ÚTJA A VÉGSŐ GYŐZELEMIG A 2020-AS VB-N

Peter Wright és a Sid Waddell-trófea
Peter Wright és a Sid Waddell-trófea
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik