Peter Wright pazar játékkal világbajnok!

Vágólapra másolva!
2020.01.01. 19:46
null
Wright első vb-címét ünnepelheti (Fotó: Twitter/OfficialPDC)
A skót Peter Wright 7–3-ra legyőzte a címvédő, holland Michael van Gerwent a Londonban zajló PDC-világbajnokság szerda esti döntőjében, ezzel életében először megnyerte a nagy presztízsű versenyt.

DARTS PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
DÖNTŐ

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Peter Wright (skót, 7.) 3–7 (2:3, 1:3, 3:0, 3:2, 1:3, 0:3, 3:1, 2:3, 2:3, 1:3)

Peter Wright nyerte a bullra dobást, és így övé volt a kezdés joga. A skót nagyon éhes volt a sikerre, a meccs előtti nyilatkozatai – „Megértem a győzelemre”, „Eljött az én időm” – is erre utaltak. Wright ennek megfelelően nagyon motiváltan dobott, kihasználta, hogy Michael van Gerwen nem volt elég éles, és megnyerte az első két szettet.

Van Gerwen „felébredt”, gyorsan összekapta magát, és remek játékkal megnyerte a következő két játszmát. A negyedik leg után a holland 104.96, Wright 102.34-es körátlagnál tartott.

Ezután ismét Wright pillanatai következtek. A skótnak szinte minden dobása ült, Van Gerwennek viszont meggyűlt a baja kiszállókkal. A holland megingásait Wright könyörtelenül kihasználta, és 4–2-es vezetésre tett szert. Ismét kezdett elmenni a hajó a címvédőnek, de Van Gerwen megint összekapta magát. A hetedik szettben remekelt, 3:1-gyel újfent szépített.

A nyolcadik szett nagyon izgalmasan alakult. Úgy tűnt, hogy a döntő legben Van Gerwen ismét egyenlít, de a kiszállózás megint nem ment. Wright higgadt maradt, és simán megoldotta az 50-et.

Van Gerwennek pillanatai voltak csupán (majdnem megdobta a kilencnyilas kiszállót, csak a dupla 12-őt, az utolsó nyilat hibázta el), tartósan nem tudta hozni azt a szintet, amin Wright dobott. Amikor Van Gerwen megnyerte a saját harmadik szettjét 4–3-ra szépítve, aligha gondolta, hogy ezen az estén ez lesz az utolsó, elsősorban a gyászos kiszállózása miatt. Ugyanis Wright ezek után ellenállhatatlanul dobott, sorozatban három szettet nyerve 7–3-ra győzött, és ezzel életében először elhódította a világbajnoki címet!

„Sajnálom Michaelt, de ma ő adta meg nekem azokat a lehetőségeket, amiket kettőnk meccsein általában én szoktam felkínálni neki. Michael fantasztikus játékos, de olyan jó érzés kimondani, hogy én vagyok a világbajnok! Nem akartam elhinni, amikor az utolsó dobásnál az első két nyilam mellé ment, azt mondtam magamnak, ›Na, ne csináld, már megint…‹, de aztán a harmadik végül bement” – fogalmazott Wright a döntő után a Skysports mikrofonja előtt az Ally Pallyban.

A címvédő Van Gerwen sportszerűen elismerte, hogy ellenfele jobb volt nála, és ígéri, jövőre visszatér.

„A kiszállózása fantasztikus volt. Csak magamat hibáztathatom. Ha nem használod ki az adódó lehetőségeket egy olyan játékos ellen, mint Peter Wright, nem nyerhetsz. Nekem volt több esélyem is, mégsem használtam ki ezeket. Jövőre erősebben térek vissza!” – fogalmazott a legyőzött holland.

Hogy milyen magas színvonalú döntő volt, arra egy adat: Michael van Gerwen 102.88-as, Peter Wright 102.79-es körátlagot ért el. Az idei vb-n ez a hatodik és a hetedik legmagasabb átlag.

 




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik