Evezés: rekordnevezés az évadnyitó regattán

Vágólapra másolva!
2017.03.30. 10:05
Idén is nagy csata és fantasztikus látvány várható az evezős évadnyitó dunai regattán, amelyen 12 országból 77 csapat 620 versenyzője méri össze erejét 4500 méteren. A legfiatalabb nevező 14, a legidősebb pedig 68 éves.

A szervezők közlése alapján rekordszámú nevezés érkezett a Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti Evezősszövetség és a Magyar Evezősszövetség által szervezett 27. Gróf Széchenyi István emlékversenyre és 7. Nemzetközi Budapest-kupa Regattára.

A versenyre szombaton 10 és 13 óra között kerül sor, a megnyitóünnepség Budapesten, a XXIII. János pápa parkban lesz. Az evezős verseny az Óbudai-sziget északi csücskétől indul, a sziget menti Duna-ágat követi, és a Margitsziget budai oldalánál, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet Wesselényi csónakházának vonalában végződik.

A Budapest-kupa Regatta célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezőséletbe, felpezsdítse az 1960-as évekig jelentős helyi amatőr és elit evezőséletet, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető testmozgás, mely bármely korban elsajátítható és űzhető, télen, nyáron.

A rendezvény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, védnöke Bús Balázs, a III. kerület és dr. Láng Zsolt, II. kerület polgármestere. A regatta névadója, Gróf Széchenyi István az 1820-as években tett angliai útja alatt szeretett bele az evezésbe, mint mozgásformába, és hazatérve barátjával, Wesselényi Miklós báróval el is kezdte népszerűsíteni a sportot. Angol barátjával 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett saját hajóján. Ez az időpont számít a magyar evezőssport kezdetének.

Erre emlékezve az idén ellátogat a versenyre a Brit Evezősszövetség elnöke, Annamaria Phelps és a Nemzetközi Evezősszövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

A Budapest-kupa Regatta keretében életre hívják a „Plusz egy kromoszóma” sprint ergométerfutamot: olimpikonok a Down Alapítványból érkező lelkes sportolókkal közös csapatokban mérik össze erejüket ergométeres evezősfutamokban. Az ergométeres verseny részeként 500 méteres bemutató versenyt húznak más sportágak versenyzői, olimpikonjai is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik