Cselgáncs-vb: Tóth Krisztián megszerezte a bronzérmet!

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 17:58
null
Tóth Krisztián (jobbra) bronzérmes a budapesti világbajnokságon (Fotó: MJSZ/Horváth György)
Bronzérmes lett a Budapesten zajló cselgáncs-világbajnokságon Tóth Krisztián, miután a „kisdöntőben” a hosszabbításban győzött a mongol Altanbagana Gantulga ellen. Ugyanebben a súlycsoportban Sáfrány Péter az első, a nők 70 kg-os kategóriájában Gercsák Szabina a harmadik fordulóig jutott. Pénteken a férfiak 100 és a nők 78 kilogrammos súlycsoportja következik a Papp László-arénában.

 

Világranglista-4., friss Eb-3. és a nyári olimpiára készülő sportolónk, Tóth Krisztián remek formában versenyzett a nap során. Miután a férfiak 90 kilogrammos súlycsoportjának első fordulójából erőnyerőként automatikusan továbbjutott, a másodikban a kirgiz Erlan Serovon ipponnal, a nyolcad- és negyeddöntőben a dél-koreai Han Dzsu Jopon és a svéd Marcus Nymanon vazarival jutott túl. Viszont az elődöntőben következett az üzbég Davlat Bobonov, és habár ismét vazari lett a nyertes akció, ennek a legkevésbé sem örültünk, hiszen így a fiunk került a „kisdöntőbe”…

A 3. helyért az ellenfele a 25 éves, egyszeres Grand Slam-, illetve Katonai Világjátékok-nyertes mongol Altanbagana Gantulga lett, aki most szerb, cseh és brazil ellenfeleken át jutott a negyeddöntőbe, ahol a grúz születésű, ám spanyolként versenyző Nikoloz Sheradazishvili legyőzte, így az ázsiainak egy vigaszágas meccset is meg kellett nyernie, hogy Tóthtal az éremért harcolhasson.

Szó, mi szó, harcoltak, egészen a hosszabbításig, mert habár igazából csakis Tóth próbálkozott, pontot ő sem kapott, csupán két intést sikerült kieszközölnie az ellenfelének, magának pedig egy sajgós könyökfájást. Na de aztán e vérverejtékes küzdelem cselgáncsbemutatóba ment át: Tóth pörgette-forgatta a riválisát, és a lelkét kidolgozta, mire a bíró és a zsűri hajlandó volt ipponok meg vazarik helyett legalább a harmadik intést megszavazni a mongolnak, amivel csak véget ért a meccs, és Tóth Krisztián bronzérmesként zárta a vb-t!

A nap során korábban a férfiak azonos súlycsoportjában Sáfrány Péter az első fordulóban búcsúzott, a nők 70 kg-os kategóriájában pedig Gercsák Szabina a nyolcaddöntőig jutott.

Pénteken a férfiak 100 (Cirjenics Miklós, Vég Zsombor) és a nők 78 kilogrammos súlycsoportja, szombaton a férfiak +100-as (Sipőcz Richárd) és a nők +78-as (Szigetvári Mercédesz) kategóriája jön, vasárnap pedig a csapatversenyekkel zárul a világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában.

TÓTH KRISZTIÁN: ENNÉL ROSSZABB FORMÁBAN NEM LESZEK

Hogy van a bal keze és jobb könyöke?
– Fájdogál, de vb-bronzéremmel a zsebben fájhat… – felelte Tóth Krisztián a Nemzeti Sportnak. – Szerencsére nagy sérüléssel nem küzdök, ezek inkább mikrosebesülések, ami az élsport velejárója. Olyan bajom, ami hátráltatna, nincs, a vereségem sem ezen múlott. Próbálunk az étkezésre és a pihenésre is hangsúlyt fektetni, talán annyi önkritikát tudok megfogalmazni, hogy a prevencióval lehetne kicsit többet, és akkor tényleg tele lenne a tár.

Mennyire terv és mennyire véletlen, hogy ennyi hosszabbításos meccset vív?
– Tulajdonképpen erre alapozunk, mert a kondícióm remek. Fárasztom az ellenfelem, próbálom kivéreztetni, hogy amikor kivan, meg tudjam forgatni.

Segít a töltekezésben a közönség, illetve a család jelenléte?
– Nagyon rég volt olyan lehetőség, hogy nézők előtt küzdhessünk. Itthon versenyezni mindig nagy dolog, és amikor a barátok, a család, régi sporttársak is tiszta szívből örülhetnek, az tényleg felemelő. Óriási élmény a honfitársak előtt versenyezni, nagyon örülök annak, hogy a jelen helyzetben is biztonságosan meg tudunk rendezni egy világbajnokságot. Abból is meríthetek, amikor a feleségemmel, illetve a gyermekemmel tölthetek időt.

Másfél hónap múlva kezdődik az olimpia, tartalékoltak a taktikából Tokióra, vagy hazai világbajnokságon ez ki van zárva?
– Nem időzítettünk formát, nem is ment olyan jól a dzsúdó, viszont össze tudtam kaparni az érmet, ami lendületet ad. Talán most egy mini pihenés belefér, amúgy készülünk tovább, mert kevés a hátralévő idő, amibe a kiutazásnak és akklimatizációnak is bele kell férnie. Ugyanakkor az utóbbi időszak eredményei azt mutatják, hogy jó stábbal és jól dolgozunk – ennél rosszabb formában nem leszek, ezt megígérhetem!

Segíthet majd Japánban, hogy nem a legutóbbi világverseny győzteseként, hanem „csak” bronzérmesként, a farvízen kezdhet a játékokon?
– Ez nehéz kérdés. Nagyon jól ismerjük egymást a top húszban, és ugyan igaz, hogy a világbajnokot mindig nagyon meg akarják verni, azért számolnak velem is...

Ha stimmel a számolás, akkor nem is negyedik, hanem harmadik kiemelt lesz Tokióban, ez számít?
– Magabiztosságot tud adni. A fő szempont az volt, hogy a legjobb nyolcban ott legyek, az érem már ajándék.

Mi maradt még Tokióig?
– Nem sok. Én próbálok kifejezetten csak a feladatomra koncentrálni, és ha szólnak, bepakolok, és indulás!

CSELGÁNCS-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
FÉRFI 90 KG
1. Nikoloz Sherazadishvili (Spanyolország)
2. Davlat Bobonov (Üzbegisztán)
3. TÓTH KRISZTIÁN és Marcus Nyman (Svédország)
...Sáfrány Péter helyezetlen

NŐI 70 KG
1. Barbara Matic (Horvátország)
2. Ono Joko (Japán)
3. Michaela Polleres (Ausztria) és Sanne van Dijke (Hollandia)
...Gercsák Szabina helyezetlen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik