Cselgáncs-vb: Tóth Krisztián bronzért küzdhet, Gercsák Szabina kiesett

SZ. A.SZ. A.
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 13:27
null
Gercsák kétszer is ipponnal győzött (Fotó: MTI)
A budapesti rendezésű cselgáncs-világbajnokság ötödik napján három magyar szerepel, a nők 70 kilós mezőnyében Gercsák Szabina, a férfiak 90 kilós súlycsoportjában Sáfrány Péter és Tóth Krisztián lépett tatamira, s míg előbbi két versenyzőnk nem került elődöntőbe, addig korábbi vb-ezüstérmesünk három győzelemmel a négy közé került, ám végül csak a bronzéremért küzdhet délután.

 

A nők 70 kilogrammos súlycsoportjában az 1. fordulóban Gercsák Szabina aranyponttal, ipponnal győzött a szlovén Anka Pogacnik ellen, a 2. fordulóban a kameruni Ayuk Otay Arrey Sophina ellen ugyancsak ipponnal győzött, de sokkal korábban, már a rendes játékidőben. A 3. fordulóban holland Sanne van Dijke lesz a rivális.

„Az egyik kedvencemmel, csípődobással nyertem, elég gyors volt, nagyon értékelni sem tudom… – mondta mosolyogva Gercsák. – Már a következőre kell koncentrálnom, az nehezebb lesz, mindig szoros meccseket vívunk.”

A férfiak 90 kg-os súlycsoportjában két honfitársunk versenyez ma: Tóth Krisztián erőnyerő volt az 1. fordulóban, a másodikban a lengyel Sebastian Oldakon túljutó kirgiz Erlan Serov várta, aki a mérkőzés felénél vezetett is, sőt, az akciója ippongyanús volt, ám ettől a zsűri megkímélte Tóthot – és a magyar közönséget. Ez akkor kamatozott igazán, amikor az újrakezdést követően Tóth Krisztián egy parádés támadással megcsinálta a maga ipponját, és szorult helyzetéből klasszisteljesítménnyel szabadulva továbbjutott.

„A meccs közepe felé estem egy vazarit – lihegte Tóth a győzelme után. – De tudtam, hogy én tüdővel bírni fogom, a kérdés az volt, ő mennyire bírja. Főztem-főztem, és szerencsére egy válldobással megcsináltam.”

Tóth Krisztián a nyolcaddöntőben a dél-koreai Han Dzsu Joppal mérkőzik.

A 19 esztendős Sáfrány Péter az 1. fordulóban a kazah Jerszultan Muzapparovval nyitott, és nagyon bátran, ügyesen küzdött – egy-egy vazarival jutottak el a hosszabbításig. Akkor a 26 éves eurázsiai már jobban bírta, ám így is a Sáfránynak kiosztott harmadik intés vetett csak véget az aranypontos meccsnek.

„Meg lehetett volna verni ezt a srácot, és egy ippont dobtam is, csak már közbeszóltak… – szomorkodott Sáfrány. – Később le is szorítottam, hét másodpercig tartottam, háromra voltam a győzelemtől – közel álltam hozzá, ám ebben elfogytam. El vagyok keseredve, hogy így történt. Még fiatal vagyok, erősödnöm kell és rutint szereznem a felnőttek között.”

Tóth Krisztián (fehérben) remekül küzdött délelőtt (Fotó: MTI)
Tóth Krisztián (fehérben) remekül küzdött délelőtt (Fotó: MTI)

FRISSÍTÉS, 12.00

Tóth Krisztián halad, mint kés a vajban. Ugyan a dél-koreai a Han Dzsu Jop elleni nyolcaddöntője a hosszabbításba torkollott, de a rivális már addig is a tűzzel játszott, hiszen két intéssel fordult a ráadásra. Mégsem egy újabb „sárga lap”, hanem Tóth sokadik klasszis akciója döntött végül, korábbi vb-ezüstérmesünk szép vazarival nyert.

„Tudtuk, hogy nehéz lesz, de azt is, hogy jobban fogom bírni, mert nagyon kevesen lehetnek, akik tüdőben jobban, mint én – értékelt Tóth Krisztián. – A dzsúdó még nem egészen úgy megy, ahogy szeretnénk, ugyanakkor kettős a célunk, ez a világbajnokság, aztán pedig az olimpia…”

A negyeddöntőben a 2010-ben Európa-bajnok, hétszeres Grand Slam-győztes, 30 éves svéd Marcus Nyman jön.

Tóth (fehérben) kifárasztotta a svéd óriást (Fotó: MTI)
Tóth (fehérben) kifárasztotta a svéd óriást (Fotó: MTI)

 

FRISSÍTÉS, 13.15

A negyeddöntő egészen káprázatos meccset hozott: amíg bírta erővel, a 30 esztendős Nyman is állta a sarat, sőt, több mint egyfejnyi magasság- és vonatkozó termetbeli előnyét kamatoztatva eleinte megizzasztotta 27 éves honfitársunkat. A jobb dzsúdós (momentán mindenképp) azonban Tóth Krisztián, aki ipponnal kecsegtető akciókat indított többször is, amiben a riválisa tisztességgel elfáradt, olykor már kiterült, mint a béka, aztán meg öltözködött, amíg csak engedték. De a sorsát nem kerülhette el: a mi fiunkban ugyanis maradt kraft és egy szokásosan szép akcióval kipipálta a negyeddöntőt is.

Az elődöntőben a 24 éves, Ázsia-bajnok és kétszeres Grand Slam-győztes üzbég Davlat Bobonov következik.

Ezután a szomszédos tatamira figyeltünk – már, amikor befejeződött az előző, több mint nyolc versenyperces küzdelem… –, ahol Gercsák Szabina és a kétszeres Európa-bajnok holland Sanne van Dijke esett egymásnak.

Nos, itt a rutin győzött, méghozzá 44 másodperc alatt, úgyhogy Gercsáknak a legjobb 16 között ért véget az Eb – és vele az olimpiai álom is.

„Budapesten valahogy nem megy nekem ellene, talán őt is spannolja az itteni közönség… – mondta Gercsák, aki becsülettel végiginterjúzta a vegyes zónát, hogy a végén a háttércsapata karjaiban már eltörjön a mécses. – Sok volt a hátráltató tényező, a temérdek apró sérülés, a rengeteg utazás, amiben kicsit elfáradtam. Viszont ma úgy éreztem, meg tudom csinálni, elhittem… Lehet, az előttünk sokáig tartó mérkőzés miatt kicsit bealudtam, nehéz volt kitalálni, mikor következünk mi. Mindenki tudja, hogy a súlyommal is vannak gondok, fizikailag még erősödnöm kell a mezőnyhöz.”

Ezzel oda az idén nyárra halasztott olimpia Tokióban, hiszen Gercsák a ranglista 36. helyéről kezdte a vb-t, most pedig nyilván nem került közelebb a kvótához.

„Ez a koronavírus miatt is van, hiszen amikor 2019-ben elkezdődött a kvalifikáció, megműtötték a hátam és fél éves rehabilitáción vettem részt, csak utána tudtam visszatérni, ami nehezen ment, ráadásul mire sikerült, jött a járvány… – sorolta Gercsák. – Sokáig, hónapokig nem volt verseny, Budapesten tartották az elsőt, amin combizomszakadással indultam. Utána már folyamatosan jöttek a táborok és a versenyek, talán ez volt a hiba, hogy mindenhol elindultam, ám ha nem tettem volna, akkor meg azt éreztem volna, hogy nem tettem meg mindent, hogy kijussak az olimpiára… Minden sportoló álma a kijutás, nekem egyszer már nem sikerült – talán, ha egy hellyel maradtam le Rióról –, remélem, most érettebben dolgozom fel. Tudom, min kell javítanom és hogyan: az elmúlt egy év megmutatta, mi kell ahhoz, hogy sikeres legyek. Mennem kell tovább az úton.”

FRISSÍTÉS, 14.05

Az elődöntőre fogyott el a tudomány. Nem volt ez rossz teljesítmény, sőt, csak éppen azután, hogy az üzbég Davlat Bobonov előnybe került egy vazarival, okosan menedzselte a meccset. Tóth Krisztián próbálkozott, ahogy tőle kitellett, még egy vazarival kecsegtető akciót is végrehajtott, de nem kapott érte pontot, és amikor az utolsó küzdelem-megszakításkor felálltak a folytatáshoz, akkor már csak egyetlen másodperc volt hátra…

Ezalatt nyilván már össze sem kapaszkodtak, úgyhogy Bobonov az aranyéremért, Tóth Krisztián a bronzéremért küzdhet a délutáni-esti éremprogramban. Vlágranglista-4. sportolónknak a 25 éves mongol Altanbagana Gantulga lesz az utolsó ellenfele, akinek az eredménysorában egy 2017-es Grand Slam-győzelem mellett a 2016-os Katonai Világjátékok megnyerése a legfényesebb sikere.

A délutáni program 17.00 órakor kezdődik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik