Cselgáncs-vb: felemás sorsolást kaptak a magyar versenyzők

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 10:26
null
Ungvári Attila az olimpiai címvédővel kezd (Fotó: Tumbász Hédi)
Szombaton megtartották a budapesti cselgáncs-világbajnokság sorsolását. Ungvári Attila az olimpiai címvédővel kezd, Tóth Krisztián és Karakas Hedvig erőnyerőként várja ellenfeleit.

A világbajnokság részvevői már három PCR-teszten vannak túl a budapesti cselgáncs-világbajnokságon, szombaton pedig a „játékban maradtak” sorsolását is megejtették, ami nem mindegyik magyar versenyzőnek kedvezett.

Az ünnepélyes, ám hibrid (félig helyszíni, félig online) keretek között megtartott sorsoláson bejelentették: 118 ország 665 dzsúdósa lép tatamira a Papp László Sportarénában az elkövetkező egy hétben, a legnépesebb mezőny a férfi 81 kilogrammban lesz, abban a súlycsoportban, amelyben a májusi kazanyi Grand Slam győztese, Ungvári Attila is szerepel. A ceglédiek Európa-bajnoki bronzérmeséhez nem volt túl kegyes a sors: bár erőnyerőként kezd, a második fordulóban nem más, mint az olimpiai címvédő orosz Haszan Halmurzajev vár rá.

„Remélem, a Grand Slam-győzelem adott neki annyi önbizalmat, hogy bátran nekimegy az orosznak. Ha az ágáról sikerül kijutnia, bármeddig képes lehet elmenni” – vélekedett a fiatalabbik Ungvári sorsolásáról Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány, aki szerint nem ideális a magyar versenyzők helyzete.

A férfiaknál – Ungvári Attilát leszámítva – talán jónak mondható az összkép, hiszen 73 kilogrammban Szabó Frigyes Burkina Fasó-i ellenféllel, a 40 esztendős, utolsó világbajnokságán szereplő Ungvári Miklós pedig a jövő generációját képviselő 18 esztendős, 2019-ben EYOF-bronzérmes görög Mihail Cutlasvilivel kezd. Az olimpiai kvótáért harcba szálló versenyzőink közül 90 kilogrammban Tóth Krisztián második kiemeltként és erőnyerőként várja az ellenfeleket, 100 kilogrammban Cirjenics Miklós a szír menekült, jelenleg a nemzetközi szövetség égisze alatt versenyző Adnan Hankan, a +100 kilós Sipőcz Richárd pedig a Pánamerikai Játékok bronzérmese, a kanadai Marc Deschenes ellen nyitja a világbajnokságot.

A nőknél kissé bonyolultabb a kép. Vasárnap a 48 kilogrammban színre lépő, súlyos sérüléséből a budapesti versenyen visszatérő Csernoviczki Éva az Ázsia-bajnoki bronzérmes üzbég Gulnur Muratbaeva esetleges legyőzése után a világranglista-éllovas, Európa-bajnoki címvédő koszovói Distria Krasniqival találja magát szemben. A súlycsoport másik magyarja, a még csak 16 esztendős Mamira Luca a kazahok olimpiai és világbajnoki bronzérmesével, Otgonceceg Galbadrahhal kezd.

Pupp Rékát (52 kg) a lengyelek rutinos, hatszoros Grand Prix-érmes versenyzőjével, Agatha Perenccel sorsolta össze a rendszer, Karakas Hedvig 57 kilogrammban erőnyerőként várja ellenfelét, míg Özbas Szofi szintén a második fordulóban lép tatamira a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes holland Juul Franssennel szemben. A 70 kilóban szereplő Gercsák Szabina verhető szlovén ellenfelet kapott Anka Pogacnik személyében, míg pluszos versenyzőnk, Szigetvári Mercédesz a nyolc év kihagyás után visszatérő bosnyák bajnokkal, a szinte teljesen ismeretlen Borjana Marjanaccal veheti fel a küzdelmet. A vasárnapi csapatversenyre a mieink Üzbegisztánt kapták első ellenfélként. A továbbjutó nemzetre a brazil–kazah párharc győztese vár.

A BUDAPESTI CSELGÁNCS-VB PROGRAMJA 
Június 6., vasárnap: férfi 60 és női 48 kg (Csernoviczki Éva, Mamira Luca)
Június 7., hétfő: férfi 66 és női 52 kg (Pupp Réka)
Június 8., kedd: férfi 73 (Ungvári Miklós, Szabó Frigyes) és női 57 kg (Karakas Hedvig, Kármán Andrea)
Június 9., szerda: férfi 81 (Ungvári Attila, Tóth Benedek) és női 63 kg (Özbas Szofi, Varga Brigitta)
Június 10., csütörtök: férfi 90 (Tóth Krisztián, Sáfrány Péter) és női 70 kg (Gercsák Szabina)
Június 11., péntek: férfi 100 (Cirjenics Miklós, Vég Zsombor) és női 78 kg
Június 12., szombat: férfi +100 (Sipőcz Richárd) és női +78 kg (Szigetvári Mercédesz)
Június 13., vasárnap: vegyes csapatverseny (Magyarország)
A selejtezők mindennap 10, az éremmérkőzések 17 órakor kezdődnek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik