K. B. 2022.07.04 11:56 Frissítve: 2022.07.04 11:56

Birkózás: minden idők legjobb Eb-eredményei, a KIMBA főszereplésével

Az U15-ösök kivételével minden korosztályban véget értek az első félév legfontosabb nemzetközi versenyei, az Európa-bajnokságok (köztük a felnőtteké itthon, Budapesten, legutóbb pedig az U20-as Rómában), amelyeken hatalmas örömünkre taroltak a magyar birkózók. Összesítésben ezek voltak minden idők legjobb Eb-szereplései, s az éremgyűjtésben kitűntek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendékei. Mint ismert, a csepeli székhelyű, állami szinten kiemelt sportági akadémián tavaly óta folyik a munka, melynek során a fiatalok maradnak a klubjuk kötelékében, miközben központi felkészítésben vesznek részt a KIMBA-ban – áll a Magyar Birkózók Szövetsége hírlevelében.

Váncza István ezüstérmet nyert a budapesti felnőtt Európa-bajnokságon (Fotó: MBSZ/UWW/Martin Gábor)

 

A jelek szerint ez a modell tökéletesen beválik, erről adunk most rövid összegzést az eredmények felsorolásával. Felnőtt Eb, Budapest: 9 magyar érem (2 arany, 2 ezüst, 5 bronz), közülük a KIMBA-s Váncza István ezüst-, Nagy Bernadett és Dollák Tamara bronzérmes. U23-as Eb, Plovdiv: 10 magyar érem (3 arany, 2 ezüst, 5 bronz), közülük a KIMBA-s Nagy Bernadett arany-, Korcsog Milán és Fábián Anna ezüst-, Végh Richárd, Dollák Tamara, Szabados Noémi és Klányi Krisztofer bronzérmes. U20-as Eb, Róma: 5 magyar érem (2 arany, 2 ezüst, 1 bronz), közülük a KIMBA-s Tösmagi Attila és Nyikos Veronika arany-, Elekes Enikő ezüst- és Borsos Viktória bronzérmes. U17-es Eb, Bukarest: 8 magyar érem (2 arany, 2 ezüst, 4 bronz), közülük a KIMBA-s László Nikolett arany-, László Mózes, Terék Gerda és Zsivnovszky Péter ezüst-, Fige Levente bronzérmes. Pontszerző helyen végzett az akadémiáról Szabados Noémi, Fábián Anna (felnőtt Eb), Szél Anna, Szabó Nikolett, Kecskeméti Krisztián, Tösmagi Attila (U23-as Eb), Nagy Marcell, Virág Zsófia (U20-as Eb), Tótok Péter, Gyuricza Marcell (U17-es Eb).

Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke, a KIMBA alapítója így fogalmazott a sikersorozat kapcsán: „Szeretettel gratulálok a fiataloknak, és hálásan köszönöm az anyaegyesületeik – ESMTK, UTE, FTC, Kőbánya SE, Csepel TC, BHSE, Érd, Dorog, Orosháza, Sziget SC, Tököl, Cegléd, Vasas SC, Dunaújváros, Soltvadkert, Magyarkanizsa – és a KIMBA mestereinek a lelkiismeretes felkészítésüket, a kemény edzésmunkát. Hajrá, magyar birkózók! Hajrá, KIMBA!”

A zágrábi U15-ös Európa-bajnokság még hátravan, majd az idény második felében következnek a világbajnokságok, remélhetően további magyar, azon belül akadémista sikerekkel.

2022.08.12 13:58:07

Egyéb egyéni D. Á.

A háromnapos budapesti versenyen összesen 48-an mérkőznek meg. (x)

2022.08.11 16:04:14

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

Hans-Erhard Lessing nagyot markol s olyan sokat fog, hogy a könyvismertetés nem lehet teljes.

2022.08.10 23:50:21

Egyéb egyéni POZSONYI SZILÁRD

Evezésben a cél a minél több párizsi kvóta • Kerékpárban Dina és Peák aszfalton, Szalontay pályán repeszthet.

2022.08.10 12:40:22

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Én is Farkas vagyok, te is Farkas vagy, ne hozzunk egymásra szégyent!”