SZ. M.
2023.05.25 14:28 Frissítve: 2023.05.25 15:30

Asztalitenisz-vb: az Ecseki, Szudi páros szettlabdákig jutott, de az újabb csoda elmaradt

A durbani világbajnokságon nagyszerűen szereplő Ecseki Nándor, Szudi Ádám párosunk a negyeddöntőben – magyar férfi duó legutóbb 1985-ben jutott ilyen közel az éremhez – nagyon küzdött, de végül papírforma-vereséget szenvedett a dél-koreai Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun kettőstől.

Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám párosunk világbajnoki menetelése a negyeddöntőben ért véget (Fotó: WTT)

 

Egészen különleges mérkőzést játszott a durbani vb-n az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettősünk, ilyenre legutóbb 38 évvel ezelőtt volt lehetősége magyar férfi párosnak: világbajnoki negyeddöntőt. Az 1985-ös göteborgi vb-n a Klampár Tibor, Kriston Zsolt egység jutott el idáig, tovább lépnie, érmet szereznie azonban már nem sikerült, a kínai Fan Csang-mao, He Csi-ven duó két játszmában legyőzte a mieinket.

Akkoriban ez nem egyértelműen papírforma-eredmény volt, mert bár a nagy generációból már csak Klampárral számolhatott a kapitány, az ő zsenialitása még 32 évesen is elég lehetett ahhoz, hogy megszorongassák a kínaiakat. Ecsekiék esetében most annyiban más volt a helyzet, hogy a legjobb ázsiaiak jóval a magyar férfi asztalitenisz előtt járnak, így aztán – reálisan nézve – az Ecseki, Szudi kettős győzelméhez bravúrra, mi több, csodára lett volna szükség a második helyen kiemelt dél-koreai Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun kooperációval szemben.

Ennek ellenére itt már senkit nem vesznek félvállról, pláne nem a távol-keletiek. Férfiválogatottunk szövetségi kapitány elmondta, a sikerrel megvívott nyolcaddöntő után egy órával Ecseki és Szudi minden kérés nélkül elkezdett edzeni – az elszántságért is csillagos ötös jár –, amit a kínaiak azonmód videóztak is. Nem tévedés, nem a negyeddöntőben szembe jövő dél-koreaiak, hanem a kínaiak, talán arra gondolva, jól jöhet ez még valamikor.

Nos, ilyen respektje lett a magyar párosnak.

Persze ne legyenek kétségeink, a dél-koreaiak is alaposan felkészültek a mieinkből, ami a játék képén is meglátszott: Dzsangék nagyon bekezdtek, az első játszmában pillanatok alatt elhúztak 5:0-ra, s ezt a gyorsvonati sebességet a szett végéig megőrizték, sőt alkalmanként még fokozták is. A második etap számunkra sokkal kedvezőbben alakult, Ecseki és Szudi felvette a ritmust, szenzációs labdameneteket sikerült megnyerni, sőt 10:7-nél három szettlabdája is volt a magyar párosnak, de sajnos egyik lehetőséggel sem sikerült élni: a dél-koreaiak sorozatban öt pontot megnyerve „ellopták” a játszmát. Mint kiderült, itt volt a legnagyobb sansz, a folytatásban a magyar kettős nagyon küzdött, de már nem került ennyire közel ahhoz, hogy szépítsen, így bejött a papírforma.

Az Ecseki, Szudi párosnak tehát nem sikerült újabb „leg”-et felülírnia – magyar férfi páros legutóbb 1979-ben szerzett érmet, a legendás Jónyer István, Klampár Tibor duó Phenjanban lett második –, de így is emlékezetes napokat hagy maga mögött Durbanben.

A magyar küldöttségnek pedig ezzel véget ért a világbajnokság, amely számunkra a vártnál jobb eredményeket hozott, még akkor is, ha a lényeg, az érmekért folyó harc csak most kezdődik igazán.

56. EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG, DURBAN
Férfiak
. Páros. Negyeddöntő:
Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun (dél-koreai, 2. kiemelt)–Ecseki Nándor, Szudi Ádám (13.) 3:0 (4, 10, 7)

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.