Asztalitenisz: Pergel Szandra Olaszországban folytatja

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.24. 09:52
null
Pergel Szandra olyan klubot keresett, amely közelebb van (Fotó: Tumbász Hédi)
A szemsérülésén orvosilag már túl van a válogatott asztaliteniszező, Pergel Szandra, pszichésen azonban még nincs, ezért most azon dolgozik, hogy az olimpián, illetve azt követően új klubjában ismét a régi legyen.

 

Pályafutása talán legzaklatottabb éve van Pergel Szandra mögött. A válogatott asztaliteniszező életében már az óriási változást jelentett, hogy az itthon töltött évek után először szerződött külföldre. Tavaly nyártól a francia élvonalban szereplő Quimper Cornouaille TT játékosa lett, ám közben kiderült, hogy a szemét sürgősen meg kellett operálni, ami miatt csak szeptemberben tudta elkezdeni az edzéseket. Ehhez jött még a pandémia okozta bizonytalanság, így nem meglepő, hogy saját bevallása szerint sincs csúcsformában.

„Ha szigorúan orvosilag nézzük, a szemem rendbe jött, meggyógyultam – mondta a 32 éves balkezes játékos. – A játékomra viszont sajnos még mindig hatással van, igazából pszichésen kellene túllépnem azon, ami a szememmel történt, de sajnos még nem sikerült. A pszichológussal is sokat dolgozunk azon, hogy ez megváltozzon, de a jelek szerint nem megy olyan gyorsan, mint szeretném.”

Klubcsapatában – amely az alapszakaszban a 12-ből a 11. helyen végzett, s a folytatásban a bennmaradásért kell küzdenie – október elején mutatkozott be, s ugyan az első meccsét megnyerte, a folytatás nem úgy alakult, ahogyan a szerződés aláírásakor elképzelte. Eddig összesen 13 mérkőzésen szerepelt, a mérlege 4 győzelem mellett 9 vereség.

„Tudni kell, hogy a francia élvonal jelenleg Európa legerősebb bajnoksága – magyarázta Pergel. – Itt szinte minden összecsapás Európa-bajnoki elődöntővel ér fel, ami önmagában is megterhelő, nemhogy egy ilyen műtét után. Ráadásul a pandémia miatt is rendkívül nehéz körülmények között zajlik a bajnokság, az utazások is hosszúak, és persze folyamatosan tesztelnek bennünket. Mindent egybevéve jobb, ha váltok, ezért olyan helyet kerestem, amely közelebb van, autóval is elérhető. Így esett a választásom Olaszországra.”

Pergel a következő idényben az ASV Eppan Tischtennis – amelynél válogatottbeli társa, Fazekas Mária is légióskodik – játékosa lesz. A csapat a most zajló bajnokságban csoportjában a hatodik, azaz az utolsó helyen áll, igaz, az egész mezőnyben a legkevesebb mérkőzést játszotta, vagyis ez az állapot még jó eséllyel változhat, ősztől pedig remélhetőleg nyugodtabb időszakban Pergel Szandrával megerősödve még jobban szerepel.

REKORDER LEHET
Mielőtt Pergel Szandra bemutatkozna az olasz bajnokságban, jelenése lesz Tokióban: női válogatottunk tavaly januárban nagy bravúrral olimpiai kvótát szerzett, amivel az is együtt járt, hogy női egyesben is indíthatunk két játékost. Mindemellett a Szudi Ádámmal alkotott vegyes párosa is csak arra vár, hogy a nemzetközi szövetség hivatalosan is megerősítse a kvótát. Amint ez megtörténik, Pergel Szandrának esélye lesz belépni abba az egyelőre négy nevet számláló elitklubba, amelynek tagjai elmondhatják magukról, hogy az adott olimpián a nekik elérhető összes versenyszámban asztalhoz álltak. Némi különbség azért lehet, hiszen a korábbi négy asztaliteniszezőnk esetében ez két számot, az egyest és a párost jelenti, ám mivel az idők során változott a sportág olimpiai programja, s Tokióban az egyes mellett csapatban és vegyes párosban osztanak aranyat, így egy játékosnak már három versenyszám is elérhető – ha Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány úgy dönt, hogy csapatban és egyesben is nevezi, Pergel Szandra lehet az első magyar, akinek ez sikerül.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik