Asztalitenisz: nagy fölénnyel Kovacsics Imrét választották meg a szövetség elnökének

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.06.08. 14:44
null
Kovacsics Imrét a küldöttek meggyőző többséggel választották meg elnöknek (Fotó: Koncz Márton)
A Magyar Asztalitenisz-szövetség csütörtöki tisztújító közgyűlésen két jelölt volt az elnöki posztra: az eddigi elnök Nátrán Roland és kihívója,  Kovacsics Imre. A küldöttek végül 61:19 arányban – négy érvénytelen szavazat mellett – utóbbit választották meg a következő négy évre a szövetség elnökének.


Az asztaliteniszezők májusban csendes közgyűlésre készültek, de egy nappal előtte robbant a „bomba”: öt elnökség tag – köztük Nátrán Roland elnök – ügyvédi e-mailből értesült, hogy a testület másik öt tagja lemondott tagságáról. Ez egyben azt is jelentette, hogy megszűnt az elnökség, s harminc napon belül tisztújító közgyűlést kellett összehívni, amire csütörtök délelőtt került sor a Magyar Sportok Házában.

A küldöttek érezhetően elnökváltó hangulatban gyülekeztek, a sportágon belül ugyanis egy ideje egyre többen voltak elégedetlenek az elnökség és persze az elnök munkájával, miként akadtak, akik támogatták a vezetést. Így aztán két, vagy inkább három táborra szakadt a sportág, az elnökpártiak és az ellenzék mellett ugyanis megjelent egy csoport, amely szakmai alapon összeállított programmal szeretné segíteni a magyar asztaliteniszt – de mivel utóbbi csoport nem jelölt elnököt, a közgyűlés tétje az volt, marad-e Nátrán Roland a helyén, vagy a változást akarók jelöltje, Kovacsics Imre lesz a sportág első embere.

Betartva az alfabetikus sorrendet, először a SPA Hungary Holding Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, a június 17-én nyíló Rába Quelle vízi élménypark és gyógyfürdő ügyvezetője mondhatta el kampánybeszédét nyolc percben.

Bennem még nem csalódtak” – mondta többek között, utalva arra, hogy eddig a hobbi pingpongozáson kívül nem igazán állt közel a sportághoz, majd hozzátette, nemcsak az őt jelölők, hanem mindenki elnöke szeretne lenni, s egyik legfontosabb céljaként nevezte meg, hogy mielőbb legyen egy akadémiája, vagy ahogyan fogalmazott, „temploma” a sportágnak, amely méltó a jövőre százéves asztalitenisz-szövetséghez.

A sportágat már tíz éve irányító Nátrán Roland felszólalásában az elmúlt időszak eredményeiről, a válogatottak nemzetközi sikereiről, a hazai rendezésű nagy világversenyekről és a sportdiplomáciai sikerekről beszélt, hozzátéve, nem élet-halál kérdésről, csupán a következő évek munkájáról döntünk, s abban reménykedem, hogy nem a bizonytalanságra szavaz a többség”. Végül ígéretet tett arra is, hogy ha bizalmat kap, három hónapon belül összehív egy rendkívül közgyűlést, amelyen már megújulásról is beszélhetnek.

A kortesbeszédek után került sor a titkos szavazásra, amely egyértelmű visszajelzést adott az eddigi elnök és elnökség munkájára: négy érvénytelen szavazat mellett Nátrán Rolandra 19-en, Kovacsics Imrére pedig 61-en voksoltak, ezzel eldőlt, hogy a következő négy évre az 52 éves üzletember kapott bizalmat.

Úgy tűnik, a Jóisten arra teremtett, hogy ne beüljek valami készbe, hanem olyan területeken dolgozzak, ahol szükség van a segítségre – mondta megválasztása után Kovacsics Imre a Nemzeti Sportnak. – Néhány napon belül átadunk Győrben egy 22 milliárdos fürdőberuházást, a nap huszonnégy órájából ez sok energiámat leköti, de mindenképpen szakítok időt az asztaliteniszre. Nagy munkát szeretnék beletenni a sportágba, különben nem is mondtam volna igent a felkérésre. Az első sikert már elértük, hiszen olyan közegben tudtam kétharmados szavazati aránnyal nyerni, amelyet sokszor a széthúzás jellemez, most viszont ebben a kérdésben nagy részben egységes volt a sportág. A következő hetekben igyekszem tájékozódni, mindenkinek kikérem a véleményét, s ez alapján alakítom ki, amit képviselni szeretnék. Fontosnak tartom, hogy növeljük a költségvetést, a bevételeket, szeretnék javítani a kommunikáción, a magyar asztaltenisz megítélésén, s a jövőre százesztendős szövetségtől olyan víziót, koncepciót kell letenni a kormány elé, amelyet érdemes támogatni.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik