Asztalitenisz Eb: női válogatottunk éremért játszhat

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2019.09.05. 12:17
null
Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány, Hartbrich Leonie, Póta Georgina, Pergel Szandra, Madarász Dóra (a szerző fotója)
Női válogatottunk a csoportkör utolsó meccsén különösebb gond nélkül győzte le Fehéroroszországot, ezzel csoportgyőztesként bejutott a negyeddöntőbe, ahol Ukrajnával találkozik.

„Az Európa-bajnokság előtt számunkra az volt a kérdés, hogy a fehéroroszoknál játszik-e Viktorija Pavlovics, ám attól kezdve, hogy kiderült nem jött el Nantes-ba, kevésbé kellett aggódnunk” – mondta Bátorfi Zoltán.

Női válogatottunk szövetségi kapitánya ezzel arra utalt, hogy Pavlovics okozhatott volna némi fejtörést, hiszen Európa egyik legjobb védőjátékosáról van szó, aki nem mellesleg kétszeres egyéni Európa-bajnok. Tegyük gyorsan hozzá, a maga 41 évével inkább – fogalmazzunk így – a rutinos játékosok táborát erősíti, mostanában kevesebbet is versenyez, s akkor sem túl nagy sikerrel, szóval gyaníthatóan vele sem okozott volna problémát a fehéroroszok legyőzése.

Elsőként Póta Georgina állt asztalhoz, a Jekatyerina Borovok elleni meccse még negyedóráig sem tartott, a világranglistán 290. helyen álló fehérorosz a három játszmában összesen tizenhárom pontot szedett össze, ráadásul ennek egy részét annak köszönhette, hogy Póta (világranglista-32.) talán nem százszázalékos koncentrációval játszott. Nem valószínű, hogy a magyar kispadon ülők pulzusszáma – beleértve a szövetségi kapitányt is – e meccs alatt akár egyszer is az átlag fölé emelkedett volna.

A második párban Madarász Dóra (58.) az ellenfél fiatal reménységével, a 20 éves Darja Trigolosszal (120.) játszott. A hivatalos statisztikák szerint ezt megelőzően egyszer, a 2016-os malajziai csapat-világbajnokságon találkoztak, akkor Madarász 3:0-ra győzött. Nos, azóta annyit változott a helyzet, hogy a többször is szép megoldásokkal operáló Trigolosz egy szettel közelebb került a 26 éves Madarászhoz, aki másfél játszmányi bizonytalanságot leszámítva uralta a mérkőzést.

Pergel Szandrának (66.) volt a legnehezebb dolga, neki jutott a fehérorosz együttes jelenlegi első számú, s egyetlen top 100-as játékosa, Nagyezsda Bogdanova (91.). A budaörsiek klasszisa kissé beragadt a rajtnál, a nagyon simán elbukott első szett után a második végére kezdett éledezni, s ugyan még az is elúszott, a folytatás már egyértelműen Pergelé volt, aki így 0:2-ről fordítva, ha nem is feltétlenül briliáns játékkal, de nagyot küzdve zárta le a csoportkört.

„Az elején nem éreztem Bogdanova játékát, idő kellett, míg elkaptam a fonalat – mondta Pergel Szandra a találkozó követően. – A második játszma második felében már jobban ment, de mivel addig túl nagy hátrányt szedtem össze, azt még elvesztettem, ám utána már én irányítottam, s bíztam benne, hogy meglesz a meccs.”

Női válogatottunk ezzel veretlenül, 6:0-s mérkőzésaránnyal megnyerte a csoportját, a pénteki negyeddöntőben az E-csoport győztesével, azaz Ukrajnával játszik. A tét nem kisebb, mint a négy közé jutás, ezzel együtt a biztos érem.

„A lényeg, hogy hoztuk a kötelezőt, a negyeddöntő jóval élesebbnek ígérkezik, kaphattunk volna könnyebb, de nehezebb sorsolást is – tette hozzá Bátorfi Zoltán. Nehéz mérkőzés lesz, de nem reménytelen.”

A mieink pénteken 19 órakor állnak asztalhoz a többek között az európai ranglistán nyolcadik Margarita Peszockát, valamint két rutinos védőjátékost, Ganna Gaponovát és Tetyana Bilenkót a soraiban tudó Ukrajna ellen, a győztes pedig a szombati elődöntőben a Németország–Portugália párharc továbbjutójával találkozik majd.

ASZTALITENISZ CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES
NŐK
C-csoport
Magyarország–Fehéroroszország 3:0

Póta Georgina–Borovok 3:0 (1, 7, 5)
Madarász Dóra–Trigolosz 3:1 (5, –8, 8, 5)
Pergel Szandra–Bogdanova 3:2 (–2, –11, 6, 9, 8)
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 2 győzelem, 2. Belgium 1, 3. Fehéroroszország 0

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
NŐK
Románia–Franciaország
Hollandia–Lengyelország
MAGYARORSZÁG–Ukrajna
Németország–Portugália
FÉRFIAK
Németország–Szlovénia
Franciaország–Lengyelország
Ausztria–Portugália
Svédország–Anglia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik