Alpesi sí: Tóth Zita is indul a hétvégi világkupanyitányon Söldenben

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2021.10.21. 15:26
null
Tóth Zita (Fotó: Magyar Sí Szövetség)
A hétvégén elkezdődik az alpesisí-világkupa 2021–2022-es évada, melyben csaknem három év kihagyás után magyar versenyzőnek is szurkolhatunk. Tóth Zita már a szombati, söldeni nyitányon rajthoz áll.  

Hosszú ideig betöltetlen űrt hagyott maga mögött a magyar alpesi síben Miklós Edit, aki sérülése miatt 2018 januárjában versenyzett utoljára a világkupában, majd az év áprilisában vissza is vonult. Azóta nem reménykedhettünk benne, hogy valamelyik honfitársunk megméreti magát a világ legjobbjai között, a biztató ütemben fejlődő Tóth Zita révén azonban a hétvégén újra megjelennek a piros, fehér, zöld színek a világkupában.

A 19 éves síző másfél éve edz új csapatával, melyben olyan kulcsfigurák dolgoznak, akik a kétszeres vk-dobogós, olimpiai hetedik Miklós Edit pályafutását is nagyban segítették: a sportoló mindennapos ügyeit Kaszó Klára intézi, a szakmai munkát pedig az osztrák Dietmar Thöni irányítja Szepesi Bertold segítségével. Tóth Zita az elmúlt idényekben az ifjúsági világbajnokságon és az ifjúsági olimpián is a legjobb húsz között zárt a technikai számokban, a hétvégén Söldenben pedig a felnőtt világelitben próbálja ki magát.

A Vasas sportolójának jól sikerültek a helyszínen teljesített edzőfutamai, így Szepesi Bertold is bízik a szombati helytállásban. „Miután a havas felkészülés jól kezdődött Zitának, a múlt héten elindítottuk két időmérő edzésen a söldeni világkupapályán, ahol nagyon meggyőzően, és biztató időeredménnyel teljesítette a távot több alkalommal is – mondta az edző. – A szombati verseny előtt nem helyezünk rá nyomást, nincsenek elvárásaink. A cél az, hogy tapasztalatot szerezzen, szokja a követelményeket és a világverseny hangulatát a téli olimpia előtt.”

A Magyar Síszövetség alpesi szakágvezetője, Mohai Szabolcs szintén örömét fejezte ki a szombati verseny kapcsán, hiszen korábban Söldenben a gyorsasági számok specialistája, Miklós Edit nem állt rajthoz: „Zita karrierjében és a sísport történetében is újabb nagy pillanat jött el azzal, hogy a söldeni világkupán láthatjuk őt versenyezni. Ő az első magyar síző, aki a világkupa-sorozat nyitó helyszínén versenybe száll a világ legeredményesebb sízőivel.”

A világkupanyitányon a nők szombati óriásműlesikló-versenyének első futamát 10 órakor rendezik, a második futamot 13.15-kor indítják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik