Zemplén rali: a bajnokaspiráns Mads Östberg vezet fél távnál

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.11.12. 17:20
null
Fotó: Szalai Zsolt
A Mads Östberg, Johan Johansson norvég, svéd páros áll az élen a Mercarius rali országos bajnokság idényzáró futamának, a Zemplén ralinak az első, szombati napja után.

A korábbi WRC2-es világbajnok, az országos bajnoki címért küzdő és az összetettben vezető Mads Östberg áll az élen a Zemplén rali első napjának végén – 22.0 másodperces előnnyel vezet Csomós Miklós előtt, aki szintén elképesztő tempót diktál.

Mads Östberg nem akar kockáztatni. De az vesse rá az első követ, aki nem így tenne a helyében. Szabad szemmel látható előnnyel vezet az összetett pontversenyben, a bajnoki címre még matematikailag esélyes Vincze Ferenc és Velenczei Ádám közül már csak előbbi van versenyben (utóbbi két defektet követően kiállt), így a norvég versenyző bolond lenne a határokat feszegetni. Nem is teszi.

„Jó napunk volt – mondta Östberg a nap végi célban. – Nem akartam kockáztatni, mert nagyon csúszósak az utak, és mi a bajnoki címre hajtunk. Így is vezetjük a versenyt, úgyhogy nincs más dolgunk, mint folytatni, amit elkezdtünk. A szakaszok eléggé defektveszélyesek, de hiába tudtam, mégis kaptunk egyet. A bajnoki címért Vincze Ferivel harcolunk, így nekünk rá kell figyelni és nem Csomós Mixire, nem szeretnék olyan hibát elkövetni, ami esetleg a bajnoki címet veszélyezteti”
Ahogy Östberg is említette, az idén az Európa-bajnokságon vitézkedő Csomós Miklós nagyon gyors: a hatból öt gyorsaságit megnyert szombaton, mégis meg kell elégednie a második hellyel, mivel a kettes szakaszon kétszer is megpördült, így több, mint félperces hátrányba került.

„Rég élveztem ennyire versenyt, mint ezt, és nemcsak az eredmények miatt, hanem mert imádom azt a fajta autózást, amit Mixi képvisel – nyilatkozta Csomós navigátora, Nagy Attila. – Azt beszéltük Mixivel, hogy a nemzetközi rutinnak köszönhetően megvan az a tíz-tizenöt másodperc minden pályán, amiről tavaly még nem tudtuk, hol keressük, és ez nagyon jó.”

Az abszolút harmadik helyen a Vincze Ferenc, Németh Zsolt kettős áll – a korábbi abszolút bajnok azt mondja, szárazon tartja a puskaport.

„Nem meccselünk, nem kockáztatunk, tudatosan próbálunk kimaradni a bajból – nyilatkozta Vincze. – Sohasem bocsátanám meg magamnak, ha kiesnénk, és ezért veszítenénk el az esélyünket a bajnoki címre. Tudom, hogy az esélyünk csak matematikai, és ahhoz, hogy megszerezzük, az kellene, hogy Mads (Östberg) autójával történjen valami, de akkor sem kockáztatok. Megyek a saját tempómban, tanulom a pályákat, mert itt eddig mindig kiestem, és hagyom, hogy az éllovasok küzdjenek egymással. Hozzáteszem: akkor sem biztos, hogy gyorsabb tudnék lenni náluk, ha kockáztatnék, talán csak valamivel közelebb lennék.”

A Zemplén rali vasárnap 6 gyorsasági szakasszal ér véget, és a nap végén abszolút magyar bajnokot avatnak.

ZEMPLÉN RALI, AZ OB 7. FUTAMA, SZERENCS
Abszolút sorrend 6 gyorsasági szakasz után:
1. Mads Östberg, Johan Johansson (norvég, svéd) 38:18.7, 2. Csomós, Nagy A. (GR Motorsport, Skoda Fabia R5) 22.0 másodperc hátrány, 3. Vincze, Németh (Korda Racing, Skoda Fabia R5) 25.3 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik