T. A. 2021.01.22 12:04 Frissítve: 2021.01.22 13:06

WTCR: naptárfrissítés – augusztusban látogat a Hungaroringre a mezőny

Változások a naptárban: júniusban, a Nürburgringen kezdődik a túraautó-világkupa (WTCR) nyolc hétvégés szezonja – a hungaroringi futamot augusztusban tartják meg, és olasz verseny került a szlovák helyére.

Augusztusban látogat a Hungaroringre a WTCR mezőnye (Fotó: Földi Imre)

 

Látványosnak ígérkezik a túraautó-világkupa idénynyitója a világ egyik legnehezebb versenypályáján, a lélegzetelállító Nordschleifén, ahol június első hétvégéjén méreti meg magát a mezőny, miután a koronavírus-járvány miatt néhány módosítást kellett végrehajtani a naptárban.

A változások érintik a magyar futamot is, amely május közepéről augusztus 21–22-ére „költözött” a versenynaptárban – abban a reményben történt a halasztás, hogy így talán újra több tízezer magyar néző előtt rendezhetik meg a futamokat. Érdekesség, hogy a sorozat hazai bemutatkozása óta először rendeznek nyári versenyt a Hungaroringen, Michelisz Norberték eddig mindig tavasszal vagy legutóbb ősszel mérették meg magukat a magyar közönség előtt.

„Az idén mindenképp nézők előtt akarjuk megtartani az összes nagy nemzetközi versenyünket, és mivel a nyitott kapus rendezés lehetőségét májusban még bizonytalannak éreztük, elkezdtük az egyeztetést a nemzetközi jogtulajdonossal – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Mivel ők is nyitottak voltak a változtatásra, közösen döntöttünk az augusztus 21–22-ei hétvége mellett, amely jelen állás szerint jóval kedvezőbb dátumnak tűnik.”

Az olaszok a tavalyi naptárból kimaradtak, az idén azonban az Adria International Raceway révén bekerültek a magyart megelőző hétvégén – a szlovák verseny helyén –, ami egyben azt is jelenti, hogy a nehézségek és a tervezettnél későbbi kezdés ellenére megtartják a nyolcversenyes sorozatot. 

„A Covid-19 oltás reményt hoz és létfontosságú védelmet nyújt a leginkább veszélyeztetett korosztály számára, de meg kell értenünk, hogy ez egy hosszabb folyamat – nyilatkozta Xavier Gavory, a WTCR igazgatója. – Ha ehhez hozzávesszük az utazási korlátozásokat és a különböző országok beutazási szigorításait, a WTCR idénykezdetének elhalasztása volt a legészszerűbb lépés, hogy egyrészt tarthassuk a versenynaptárt, másrészt tiszteletben tartsuk a rendező országokat. Köszönjük az FIA-nak, a partnereinknek és a rendező országoknak, hogy elfogadták ezeket az apró, ám szükséges változtatásokat annak érdekében, hogy akciódús és emlékezetes WTCR-szezonnak nézhessünk elébe, amelyen újdonságként a női és a junior bajnoki címért is harcba szállnak majd az indulók.”

 
A naptár változtatásait jóváhagyta az FIA motorsport-világtanácsa.

AZ FIA WTCR-SOROZAT 2021-ES VERSENYNAPTÁRA
Június 3–5.:
Nürburgring, Nordschleife (Németország)
Június 26–27.:
Vila Real (Portugália)
Július 10–11.:
MotorLand Aragón (Spanyolország)
Július 31.–augusztus 1.:
Adria International Raceway (Olaszország)
Augusztus 21–22.:
Hungaroring (Magyarország)
Október 16–17.:
Inje Speedium (Dél-Korea)
November 6–7.:
később kijelölendő pályán (Kína)
November 19–21.:
Circuito da Guia (Makaó)

Minden helyszínen két versenyfutamot rendeznek.
2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.

2020.12.21 12:47:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

A magyaroknak kevesebb babér termett a WTCR-ben, Da Costa tarolt az FE-ben – ez történt idén a nemzetközi autósportban!

2020.12.26 15:35:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

„Míg a WTCR és az ETRC is izgalmas versenyeket hozott, a lelátók üresen áztak az őszi esőben...”