WTCC: kaotikus futamok, Micheliszé a Yokohama Trophy

Vágólapra másolva!
2012.11.18. 08:53
null
Michelisz lett a világbajnok a privát versenyzők között
Kaotikus futamokat hozott a túraautó-világbajnokság záró versenye, a Makaói Nagydíj. Az ütközésektől tarkított versenyeken Michelisz Norbert nem szerzett pontot, ám mivel ez riválisainak sem sikerült, az övé lett a Yokohama Trophy, vagyis a legjobb privát versenyzőnek járó trófea. A világbajnoki címet Robert Huff gyűjtötte be, aki az első futamon nem ért célba, a másodikon viszont második lett.

Jó esélyekkel várhatta Michelisz Norbert a vasárnapi két versenyt a túraautó-világbajnokság 2012-es szezonjának záró hétvégéjén Makaóban. A Zengő Motorsport versenyzője – a második legjobb privát versenyzőként – a hetedik helyen végzett a szombati időmérésen. A futamokon azonban Norbinak nem sikerült a pontokra váltani a jó rajtpozíciókat. A magyar pilóta egyik versenyen sem tudott pontot szerezni, mindkétszer balesetet szenvedett, de célját elérve a Yokohama Drivers' Trophy (a legjobb privát pilótának járó díj) 2012-es bajnokaként utazhat haza Magyarországra!

ELSŐ VERSENY

A rajtot követően a háromszoros világbajnok, Yvan Muller megelőzte a pole pozícióból induló Robert Huffot, aki magabiztos, 37 pontos előnnyel vághatott neki a kilenc körnek.

Ahogy azt várni lehetett az első hosszú egyenes végén, a pálya egyik leglassabb pontján baleset történt, Mehdi Bennani elnézte a féktávot Michelisz előtt, keresztbe állt az úton, elvágva az utat a mezőny előtt. A pályamunkások, mire kiemelték a BMW-t Norbi elől, szinte az egész mezőny elhaladt mellette, és az autója is megsérült. Szerencse a szerencsétlenségben Michelisz szempontjából, hogy a privát bajnoki címért küzdő Pepe Oriola és Stefano D'Aste is a baleset áldozata lett, és ők sem tudták befejezni a futamot. A Zengő Motorsport szerelői ismét kitettek magukért, és az utolsó körre összerakták a BMW-t, de Michelisz pont nélkül fejezte be az első futamot.

A FIA WTCC bajnoki címének legfőbb várományosa, Robert Huff az ötödik körben megelőzte az élen álló Mullert, és átvette a vezetést. A brit öröme azonban nem tartott sokáig, a nagy sietségben ugyanis falhoz csapta versenyautóját, amely olyan sérülést szenvedett, ami miatt ki kellett állnia a boxba. A vezető hely ezzel Yvan Muller ölébe hullott, s a francia ezt már nem engedte ki a kezéből. Másodikként Alain Menu végzett, és kisebb meglepetésre megszületett a Honda első dobogója is Tiago Monteiro révén, aki a harmadik helyen futott célba.

MÁSODIK VERSENY

A fordított rajtrácson Alex Macdowall és Pepe Oriola indulhattak az első és Mehdi Bennani, valamint Michelisz Norbert startolhattak volna a második sorból, ám a marokkói versenyző – a javítás miatt – csak a rajtrács végére állhatott fel. Norbi ennek köszönhetően egyet előrelépett, és a harmadik helyről várhatta a zöld jelzést.

Az állórajt Michelisz számára sikerült a legjobban, elsőként fordult el a célegyenes végén, mögötte Macdowall, Oriola és Menu következett. Norbi az első kör végén átadta vezető helyét Macdowallnek, akit gyorsan követett Alain Menu is. A svájci már a második körben az élre állt, az amerikai versenyzőt még ebben a körben Michelisz és Oriola is megelőzte. A Bamboo-s Chevyt irányító Macdowall versenye az ötödik körben ért véget, amikor Mullerrel összeérve nagy tempóval a szalagkorlátnak csapódott. A baleset miatt annyi törmelék került a pályára, hogy a safety cart is be kellett küldeni.

A biztonsági autó négy kör után állt ki a versenyzők elől, és Oriola azonnal megtámadta Micheliszt, de a spanyol versenyző elmérte a féktávot Michelisz mögött, és kiütötte a magyart. Az ütközést Oriola autója sem bírta ki, ezzel már a verseny leintése előtt eldőlt, hogy Michelisz Norbert a Yokohama Drivers' Trophy bajnoka lett 2012-ben!

A baleset miatt ismét pályára küldték a safety cart, amely már csak az utolsó körben állt ki. A futamot Menu nyerte meg Robert Huff és Yvan Muller előtt. A FIA WTCC 2012-es világbajnoka a 32 éves Robert Huff lett, a brit versenyző öt futamgyőzelmet aratott az idei szezonban.

MICHELISZ ÖRÖME
TÚRAAUTÓ-VB, MAKAÓI NAGYDÍJ
1. FUTAM
1. Yvan Muller francia Chevrolet 23:08.977
2. Alain Menu svájci Chevrolet +0.915
3. Tiago Monteiro portugál Honda +1.297

2. FUTAM
1. Alain Menu svájci Chevrolet 35:36.096
2. Robert Huff brit Chevrolet +0.320
3. Yvan Muller francia Chevrolet +0.889
A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Huff 413 pont
2. Menu 401
3. Y. Muller 393
4. Gabriele Tarquini 252
5. Tom Coronel 207
6. Michelisz Norbert 155

A YOKOHAMA TROPHY VÉGEREDMÉNYE
1. Michelisz Norbert
2. Pepe Oriola
3. Stefano D’Aste
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik