MotoGP: Zarco a pole-ban, nyolcan Marc Márquez rekordján belül

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.08.06. 16:38
null
Zarco 599 ezreddel döntötte meg Marc Márquez 2019-es rekordját (Fotó: motogp.com)
Hatalmas bukás, kétely, hősies motorozás, pályacsúcsok – de jó, hogy véget ért a nyári szünet, és ismét itt van nekünk a MotoGP. A Brit Nagydíj időmérőjét Johann Zarco nyerte, de a nap hőse Aleix Espargaró, akinek lehet, hogy a kerékpározásból is vissza kell majd venni néhány napig, menni csak erősen sántikálva tud, de még így is a második sorba kvalifikált.

 

A lélegzet is elállt Aleix Espargaró esését látva, aki az FP4 első harmadában szenvedett high side bukást a 12-es kanyarból kifele nagyjából 190 km/órás tempónál. Akkorát esett, hogy a felfújódó airbag felett még a bőrruha is kinyílt rajta. Az apriliás hosszú másodpercekig nem tudott felállni, és nem is tudta egyedül elhagyni a bukóteret, hordágyon kellett levinni. A mentőhöz azonban már a saját lábán botorkált el. A pályán percekkel később elvégzett röntgen kizárta a törést a jobb lábán, így a Q2-ben ismét motorra ült.

Még, hogy motorra ült! A második szett gumin megfutotta a hétvége addig leggyorsabb körét, az első 1:57-es kört, amit két keréken teljesített valaki a silverstone-i pályán.Javítani már nem tudott, a többiek viszont csak utána kezdték meg utolsó gyors körüket, és csak úgy záporoztak a körrekordok.

Először Fabio Quartararo, majd Jack Miller, végül Johann Zarco ugrott az élre, de még Pecco Bagnaiának és a végül második helyen záró Maverick Vinalesnek is sikerült jobban motoroznia Aleix-nél, aki végül a 6. rajthelyet szerezte meg.

Az első sor tehát a Zarco-Vinales-Miller trióból áll majd, míg a második sorban a vb-címre jelenleg legnagyobb esélyeseket láthatjuk Quartararo, Bagnaia, Espargaró sorrendben.Quartararo ennél biztosan jobban reménykedett, számára nagyon fontos lett volna az első sorból rajtolni, hiszen így még jobban hátráltathatja majd a hosszú körös büntetés.

Bagnaia az utóbbi hat futamon négyszer volt a pole-ban, most azonban az első sorba sem fér be.

A rekordokon nincs miért meglepődni, az elmúlt három évben sokat gyorsultak a motorok és a gumik is, emellett pedig az időjárás is kedvező Angliában. Sokkal melegebb van és kisebb a szél, mint amit itt megszokhatott a mezőny.

A legjobb újoncként Marco Bezzecchi zárt hetedikként, a Q1-et szintén megjáró Enea Bastianini és Jorge Martín előtt. Őket Luca Marini, Álex Rins és Joan Mir követi.

Bezzecchi tegnap majdnem lemaradt az első szabadedzésről, mert éjszaka leesett az ágy alá a mobiltelefonja, így nem hallotta az ébresztőt. Csapatának úgy kellett összeszedni őt.

A teljes eredmény itt tekinthető meg.

Az első brazil poleman

Az újonc Diogo Moreira megszerezte élete első világbajnoki pole-ját a Moto3-ban, ami egyben hazájának, Brazíliának is az első időmérős sikere a legkisebb géposztályban.

A második helyről Izan Guevara indulhat, akinek csak három ponttal kell többet szereznie csapattársánál, Sergio Garcíánál holnap, hogy világbajnoki éllovasként hagyja el Silverstone-t. Az esélyei erre igen jók, hiszen García nagyon szenved eddig ezen a hétvégén. A Q1-ből is csak nagy erőveszítések árán tudott továbbjutni, végül a 11-ik rajthelyet szerezte meg.

Az első sort Jamanaka Rjuszei zárja, akinek 47. világbajnoki hétvégéjén sikerült először az első sorba kvalifikálnia. Ezzel az MT Helmets – MSI csapat kimaxolta a szombatot, hiszen a japán és Moreira csapattársak.

A teljes eredmény itt tekinthető meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik