MotoGP: Quartararo megállíthatatlan, újabb közjáték a Q1-ben

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 15:44
null
Quartaro megállíthatatlan volt (Fotó: motogp.com)
Fabio Quartararo zsinórban ötödik pole pozícióját szerezte ma meg a Katalán Nagydíjon. Utoljára 2014-ben láthattunk ilyen sorozatot a MotoGP-ben Marc Márquez révén, akinek pont ezen a pályán szakadt meg a szombati sikere hat rajtelsőség után. Jack Miller a Q1-ből egy bukással fűszerezve az első sorban, de ma egy másik jelenetsornak is a főszereplője volt.

Az első három szabadedzés után Franco Morbidelli volt a leggyorsabb Fabio Quartararo előtt, csak ők ketten tudtak akkor 1:38-as kört motorozni. Rajtuk kívül a két gyári KTM-es is egyenes ágon bekerült a Q2-be. Pecco Bagnaia a legjobb ducatis volt negyedikként, őt Aleix Espargaró követte.

Maverick Vinales és Joan Mir is megúszták a Q1-et, ahogy idén harmadszor Valentino Rossi is, hatalmasat előre lépve a pénteki naphoz képest. Csapata úgy örült a bokszban, mintha futamot nyert volna, ami persze érthető az elmúlt időszak ismeretében. És azt is mutatja, hogy milyen nyomás alatt vannak. A Q1-ben tehát az összes Honda felsorakozott, a Tech3 KTM-ekkel és Millerrel fűszerezve. Így fordultunk rá a kvalifikáció két szakaszára.

Természetesen minden kategóriában úgy pályacsúcsokat és körrekordokat láthattunk és láthatunk majd, a 10-es kanyar átépítése miatt. A nyomvonal ugyan 30 méterrel hosszabb lett, de egyben gyorsabb is lett a pálya, hiszen jóval gyorsabb lett az említett, La Caixa forduló.

A Q1-ben folytatódott a múlt héten látott jelenetsor. Ezúttal azonban már nemcsak Marc Márquez várt egy gyorsabb versenyzőre, hanem csapattársa, Pol Espargaró, és öccse, Álex Márquez is. Ennél nyilvánvalóbb nem is lehetne, hogy mekkora bajban van a Honda.

A csali szerepét ezúttal Jack Millerre osztották, az ő neve mellé került a célkereszt az eredménylistán, hiszen neki sem sikerült egyből bekerülni az időmérő fő szakaszába. Millert szerencsére nem olyan fából faragták, mint Maverick Vinales-t, nem kezdett el reklamálni, egész egyszerűen, csak összedörzsölte mutató- és hüvelykujját azt kérdezve Marc-tól, hogy mennyit fizetsz, tesó?


Az első kimenetnél nem jött be a taktika, de nem meglepő módon a második pályára menetnél is megvárták Millert, aki egyszer azért próbált megszabadulni a mögötte haladó idősebb Márqueztől, de ennek csak az lett az eredménye, hogy Pol és Álex is visszazárkóztak rájuk.

Millernek végül nem maradt választása, mennie kellett, mert kieső helyen volt. Meg is futotta a leggyorsabb kört behúzva maga után Marc Márquezt, aki mögött azonban csapattársa még gyorsabb kört futott, így ő jutott be a Q2-be.

Nem először láthatunk olyat, hogy mások eltanulják Márquez trükkjét, aki ezúttal pont ennek esett áldozatául. Ennek ellenére sportszerűen megköszönte a vonatot Millernek, azt még nem tudni, hogy mindez mennyibe kerül majd neki.

A Q2-ben már az első rohamot is Quartararo nyerte meg Morbidelli és Vinales előtt, míg Rossi bukott a 4-es kanyarban. A második szett új gumin Miller feljött a második helyre, majd rögtön utána ledobta magáról a Ducati a 3-as fordulóban. Pillanatokkal később Pol Espargaró is bukott, az emiatt lengetett sárga zászló miatt Quartararónak el kellett engednie utolsó gyors körét, mert amúgy is elvették volna tőle.

Az utolsó pillanatokban még többen is javítottak, ennek köszönhetően Johann Zarco feljött a harmadik helyre, Miguel Oliveira a negyedikre, míg Morbidelli az ötödik pozícióból rajtolhat majd – a második sort Maverick Vinales zárja. Rossi a másik motorján még tudta folytatni az időmérőt, de csak a 11. helyre kvalifikálta magát.

A teljes eredmény itt tekinthető meg.

Jövőbeni MotoGP-pilótához méltóan

Remy Gardner nem dőlt hátra azok után, hogy a hét elején biztossá vált, teljesül a nagy álma, és jövőre édesapja nyomdokait követve a királykategóriában állhat majd rajthoz, méghozzá a Tech3 csapat színeiben.

Minden edzésen az első háromban végzett eddig a hétvégén, a harmadik szabadedzés után pedig az időmérőt is megnyerte egyedüliként 1:43 alá szorítva a köridőt.

Mellőle csapattársa, a világbajnoki összetettben is mögötte álló csapattársa, Raúl Fernandez rajtolhat majd. Bo Bendsneyder a szezonnyitó után másodjára az első sorba kvalifikált.

Sam Lowes jól kezdte a hétvégét, ma azonban nem tudott javítani, így az FP3 után visszacsúszott a hatodik helyre, és az időmérője még ennél is rosszabbul sikerült, csak a 8-ik időt sikerült megfutnia.

A teljes eredmény itt tekinthető meg.

Egy tökéletes és egy tökéletlen csapatmunka

Miután ma John McPhee is megjárta a Q1-et, Gabriel Rodrigo maradt az egyedüli pilóta, aki idén eddig minden futamon egyenes ágon bejutott a Q2-be a Moto3-asok között.

Rodrigo tempója annyira meggyőző, hogy nemcsak a pole pozíciót szerezte meg több mint 3 tizedes előnnyel, de az sem okozott gondot, hogy csapattársát, Jeremy Alcobát is behúzza egy gyors körre, egészen a második rajthelyig segítve őt.

Rodrigónak ez az első pole-ja idén, Alcoba pedig idén harmadik alkalommal zárja másodikként a kvalifikációt. Az első sort Niccoló Antonelli zárja, aki 2021-ben először rajtolhat az első sorból. Az összetettet továbbra is hatalmas előnnyel vezető Pedro Acosta gyenge edzés- és időmérő teljesítménye tovább folytatódik.

Pedig csapatmunka náluk is volt, Jaume Masia próbált segíteni neki továbbjutni a Q1-ből. Első gyors körét elvették, mert elhagyta a pályát, a második kimenet első gyors körén pedig majdnem elesett a célra fordítóban. Egyedül már közelébe sem tudott kerülni a Q2-t érő köridőkhöz. A Dohai Nagydíjat leszámítva, ahol büntetés miatt a bokszutcából kellett rajtolnia, ez lesz a legnehezebb futamkezdés a számára, csak a 25-ig rajtkockába állhat fel.

Persze a Moto3-asok futamán a legkönnyebb előzni és felzárkózni, de a mezőny végén lenni mindig nagyobb kockázatot rejt magában.

Mint ismert, Acosta az első négy futam mindegyikén dobogóra állt (hármat meg is nyert), de azóta csak két nyolcadik helyet tudott összehozni. Igaz, Le Mans-ban mindezt egy esés után, Mugellóban pedig igazából az utolsó kör jött ki rosszul a számára.

A teljes eredmény itt tekinthető meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik