MotoGP: pontszerzéssel búcsúzott Valentino Rossi

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.14. 15:05
null
Pontszerzéssel búcsúzott a legenda (Fotó: AFP)
Mint ismert, a 2021-es valenciai idényzáró futammal a sportág egy jelentős mérföldkőhöz érkezett. Ez volt Valentino Rossi utolsó versenyhétvégéje MotoGP-pilótaként. A futamgyőztes Francesco Bagnaia lett, de a leintés után is minden a 26 idény után búcsúzó, pontszerző helyen végző „Doktorról” szólt.  

 

Szinte biztosra lehetett venni, hogy Valentino Rossi nem léphet fel a dobogóra élete utolsó MotoGP-s versenyén, de a sportág szerelmesei szívük mélyén talán mégis ezt remélték. Noha „csak” a pontszerzés jött össze, az olasz nagyszerű, érzelmes búcsúztatásban részesült az „utolsó tánc” alkalmával – versenytársai mellett olyan sztárok gratuláltak elképesztő karrierjéhez, mint Tom Cruise, Keanu Reeves, a teniszcsillag Rafael Nadal, vagy éppen az F1-sztár Lewis Hamilton. Mindeközben a szurkolók természetesen állva tapsolták a búcsúzó kilencszeres világbajnokot. A királykategória szezonzáróján Ducati-dobogó jött össze: Francesco Bagnaia idénybeli negyedik győzelmét szerezte, a második a pole-ból induló Jorge Martín, a harmadik Jack Miller lett.

MotoGP
1. Francesco Bagnaia (
olasz, Ducati) 41:15.481 perc
2. Jorge Martín
(spanyol, Ducati) 0.489 másodperc hátrány
3. Jack Miller
(ausztrál, Ducati) 0.823 másodperc hátrány
A vb-pontverseny végeredménye:
1. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 278 pont, 2. Francesco Bagnaia 252 pont, 3. Joan Mir 208 pont


Ugyan a Moto2-eseknél vasárnapra maradt a döntés, Remy Gardner előnye már a sorsdöntő futam előtt is tetemes volt, így nagyjából lehetett sejteni, hogy ő ünnepelheti a végső győzelmet. Ami még úgy is beigazolódott, hogy az összesítésben második csapattársa, Raúl Fernández megnyerte a futamot.

Moto2
1. Raúl Fernández (spanyol, Red Bull KTM Ajo) 25:38.612 perc
2. Fabio Di Giannantonio (olasz, Gresini) 0.517 másodperc hátrány
3. Augusto Fernández (spanyol, Marc VDS) 0.786 másodperc hátrány
A vb-pontverseny végeredménye: 1. Remy Gardner (ausztrál, Red Bull KTM Ajo) 311 pont 2. Raúl Fernández 307 pont, Marco Bezzecchi 214 pont

Múlt hét vasárnap már kiderült, hogy Pedro Acosta újoncként lett világbajnok a Moto3 kategóriában. Ettől függetlenül bőven tartogatott izgalmakat a szezonzáró valenciai futam. Az utolsó körben hatalmas párharcot vívott Acosta az összesítésben is második Dennis Foggiával, aki miközben bevágott a spanyol elé, megérintette a kormányát is, ami riválisa esését eredményezte. Kettejük viaskodásának Xavier Artigas örülhetett a legjobban, hiszen nevető harmadikként ő ért célba először, ezzel megszerezte élete első futamgyőzelmét.

Moto3
1. Xavier Artigas (spanyol, Leopard) 38:30.302 perc
2. Sergio García (spanyol, Valresa GasGas Aspar) 0.043 másodperc hátrány
3. Jaume Masia (spanyol, Red Bull KTM Ajo) 0.232 másodperc hátrány
A vb-pontverseny végeredménye: 1. Pedro Acosta (spanyol, Red Bull KTM Ajo) 259 pont, Dennis Foggia 216 pont, 3. Sergio García 188 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik