MotoGP: Márquez ámokfutása többszörös büntetést ért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.08. 21:09
null
Marc Márquez Valentino Rossi kilökéséért 30 másodperces büntetést kapott, nem szerzett pontot – ez az olaszt aligha vigasztalja
Marc Márquezről szólt a MotoGP Argentin Nagydíja, de erre nem büszke a világbajnoki címvédő: kétszer is megbüntették, így hiába jött vissza a 19. helyről az ötödikre, nem szerzett pontot. A győzelmet Cal Crutchlow szerezte meg, és a a vb-pontverseny élére állt, megelőzve Andrea Doviziosót.

Kaotikus rajtprocedúra után vehette kezdetét az Argentin Nagydíj a királykategóriában. A száradó pályán a rajt előtt a mezőny nagy része úgy döntött, hogy slickekre cseréli a vizes pályáéra való gumikat, csak a pole pozíciós Jack Miller maradt a rajtrácson

A versenyigazgatóság jelezte, hogy elhalasztja a rajtot, majd amikor visszarendelte a mezőnyt a pályára, csak Miller maradt a helyén, mögötte négysoros űr következett, majd a riválisok, akiket egytől egyig megbüntettek a motorcseréért. A káosz ezzel nem ért véget, a felvezető kör után Marc Márquez motorja lefulladt, és a világbajnoki címvédő a Miller és a mezőny közötti űrben tologatta a motorját. Hol keresztbe állt, hol a rajtjelzésre váró riválisokkal szemben gurult, majd nagy nehezen beállt a helyére, s elrajtolt a futam.

 

 

Márquez hamar az élre állt, de a sportfelügyelők áthajtásos büntetéssel sújtották. Ezt letöltve visszaesett a 19. helyre, majd elborult aggyal próbált felzárkózni. A riválisokat olykor sportszerűtlenül lökdösve tört előre, Aleix Espargarót például vissza is kellett engednie maga elé. Valentino Rossit viszont a 6. helyért csatázva úgy fellökte, hogy az olasz el is esett.

Márquez hiába ért célba az ötödik helyen, 30 másodperces büntetést kapott, és nem szerzett pontot, 18. lett. A verseny után megpróbált bocsánatot kérni Rossitól, de a Yamaha csapattagjai elzavarták a garázsból, még mielőtt találkozhatott volna a riválissal.

 


Az élen Márquez büntetése után Miller, Alex Rins, Johann Zarco és Cal Crutchlow csatázott, a nagyon mozgalmas ütközetben szinte állandóan változott az állás. A végén Crutchlow és Zarco csatázott a diadalért, s bár a francia az utolsó szektorban is támadta a britet, Crutchlow győzött, és vezeti a vb-pontversenyt.

Andrea Dovizioso sokáig az 5. helyen haladt, de a száradó pályán visszaesett, és csak hetedikként ért célba, végül Márquez büntetése miatt hatodik lett.

A Moto2-ben a Mattia Pasini, Lorenzo Baldassarri, Miguel Oliveira hármas faképnél hagyta a mezőnyt, s bár Pasini sokáig magabiztosan vezetett, egy nyirkos foltra futva majdnem elesett, s lendületvesztését kihasználva Oliveira kis időre megelőzte. Pasini gyorsan visszavette a vezetést, és Oliveira újabb támadását visszaverve nyert. A hármast utolérő Xavi Vierge a végén elhappolta a másoidik helyet Oliveirától, de Pasinit nem tudta megelőzni.

Moto3-ban a Valentino Rossi által pártfogolt Marco Bezzecchi uralta a vizes pályás futamot, majdnem öt másodpercet vert Arón Canetre, s megszerezte első győzelmét.

MOTOGP
1. Cal Crutchlow (brit, Honda)
2. Johann Zarco (francia, Yamaha) 0.251 mp h.
3. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 2.501 mp h.
4. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 4.390 mp h.
5. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 13.860 mp h.
6. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 14.941 mp h.
A vb élcsoportja: 1. Crutchlow 38 pont, 2. Dovizioso 35, 3. Zarco 28

MOTO2
1. Mattia Pasini (olasz, Kalex) 23 kör
2. Xavi Vierge (spanyol, Kalex) 0.850 mp h.
3. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 1.414 mp h.
4. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) 5.178 mp h.
5. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 5.431 mp h.
6. Remy Gardner (ausztrál, Tech 3) 10.425 mp h.
A vb élcsoportja: 1. Pasini 38 pont, 2. Baldassarri 33, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 32

MOTO3
1. Marco Bezzechi (olasz, KTM) 21 kör
2. Arón Canet (spanyol, Honda) 4.689 mp h.
3. Fabio Di Giannantonio (olasz, Honda) 4.963 mp h.
4. Enea Bastianini (olasz, Honda) 5.818 mp h.
5. Adam Norrodin (malajziai, Honda) 9.112 mp h.
6. Alonso López (spanyol, Honda) 13.349 mp h.
A vb élcsoportja: 1. Canet 40 pont, 2. Jorge Martín (spanyol, Honda) 30, 3. Bezzechi 27

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik