MotoGP: Márquez a legvégén villant, ismét ő a világbajnok!

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2019.10.06. 10:03
null
Marc Márquez ismét világbajnok lett (Fotó: AFP)
A spanyol Marc Márquez nyerte meg a 2019-es Thai Nagydíjat, s ezzel biztossá vált, hogy ebben a szezonban is ő zárja az élen a MotoGP pontversenyét. Nem az év futamát láthattuk, hiszen ismét a taktika versenye volt ez mintsem az előzéseké. Az egész verseny alatt csak arra várt mindenki, hogy Marc Márquez mikor szánja el magát az előzésre. Fabio Quartararo nagy valószínűséggel a jövő embere, de ma mindenki Márquezt ünnepli, és teljesítményét még a legnagyobb ellenfelek is elismerik. 

 

Hasonlóan a misanói futamhoz, Marc Márquez 25 körön keresztül górcső és nyomás alatt tartotta Quartararót, aki bár ismét mindent megtett, amit csak tudott, nem tudta maga mögött tartani a spanyolt.

Márquez négy körrel a vége előtt mutatta meg magát először a hármas kanyarban, de akkor még nem tudott elöl maradni, kisodródott a túl erős féktáv után. Az utolsó előtti körben szintén a levegőben lógott az előzés, de erre végül csak az utolsó kör harmadik kanyarjában szánta el magát, és a főpróbával ellentétben ezúttal ott is tudott maradni.

Misanóhoz hasonlóan Quartararo ismét fegyver nélkül próbált harcban maradni, hiszen fogalma sem volt róla, hogy hol mennyivel lassabb vagy épp gyorsabb a hondásnál. Ennek ellenére közel maradt, és ahogy kell, az utolsó körben meg is próbálkozott az előzéssel, de nem tudott elöl maradni, Márquez alávágott és tökéletes kigyorsítással megnyerte a futamot, ezzel együtt hatodik MotoGP világbajnoki címét is behúzta.

Quartararo természetesen nem tudta leplezni csalódottságát, könnyekben tört ki a leintés után. Miközben az ember szíve megszakadt a fedélzeti kamerás képeket látva, néhány méterrel arrébb örömmámorban úszott 2019. világbajnoka és az egész csapat.

Marc Márquez: 8! (Fotó: AFP)
Marc Márquez: 8! (Fotó: AFP)

„Csak az volt a cél egész hétvégén, hogy megnyerjem a futamot. Nem foglalkoztunk a bajnoki címmel, vagy Dovival, csak magunkra koncentráltunk. Fabio nagyon gyors volt a futam egy szakaszában. Csodás év volt, csodás munkát végzett az egész csapat, most jöhet az ünneplés” – mondta a leintés után a bajnok.

A harmadik helyen Maverick Vinales futott be, akit csaknem tíz másodperces hátrányban Andrea Dovizioso és Álex Rins követett.

MOTOGP, THAI NAGYDÍJ
VERSENY
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 39:36.223
2. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +0.228
3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) +0.260

Az állás 15 futam után (még 4 van hátra): 1. M. Márquez 325 pont (már világbajnok), 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 215, 3. Álex Rins (spanyol, Suzuki) 167

Marini közel egy év után győzött ismét

Miközben Álex Márquez szinte az egész futamon azért harcolt, hogy minél később tudja őt megelőzni az éppen mögötte lévő pilóta, addig Luca Marini, aki már a harmadik körben maga mögött hagyta Márquezt (és az egész mezőnyt), senkitől sem zavartatva körről körre növelte előnyét, és látszólag játszi könnyedséggel megnyerte a Thai Nagydíjat.

„Minden az Aragóniai Nagydíjon kezdődött, ott az első szabadedzésén teljesen megváltoztattuk a beállításokat, s ezt követően a negyedik helyen végeztem, a számomra egyik legnehezebb pályán az év során. Itt sikerült ugyanazzal a pozitív érzéssel kezdenem már pénteken is, nagyon jó volt a tempóm egyedül is, szélárnyék nélkül, ami nagyon fontos ezen a pályán. A terv az volt, hogy az első három kört megnyomjam, az élre álljak, aztán ellépjek a többiektől. Mentálisan nehéz verseny volt, mert nem könnyű végig egyedül menni elöl egy egész futamon át” – mondta a győztes.

Ami a mögötte zajló eseményeket illeti, az utolsó körökben a rendező sem igazán tudta eldönteni, hogy a második helyért folyó test-test elleni harcot mutassa Iker Lecuona és Brad Binder között, vagy néhány tizeddel hátrébb Márquez és Augusto Fernández harcát.

A leintés előtt végül egy képre is ráfért ez a négyes. Lecuona bár nagyon próbálta védeni az ívet a célra fordítóban, Binder túljárt az eszén, és kívülről előzte meg a spanyolt, aki a kigyorsításon a kelleténél nagyobb gázt adott, aminek majdnem high side bukás lett a vége. Így történt, hogy csak 41 ezred másodpercen és centiken múlott, hogy Fernández nem taszította őt le a dobogóról.

Lecuona tavalyi valenciai második helye után először végzett a top3-ban.

Márquez nagyon okosan motorozva tartotta magát tegnapi nyilatkozatához.

„Nyilván a cél mindig a győzelem, de ha nincs meg a formám hozzá, akkor cél a dobogó, és ha az sem lehetséges, akkor a legjobb öt között végezni.”

Azzal, hogy Fernándezt nem tudta visszaelőzni, két pontot veszített vele szemben, de így is 40 pont az előnye az összetettben. A nap legnagyobb vesztese Jorge Navarro, aki (csapattársához, Fabio Di Giannantonióhoz hasonlóan) a legjobb 15-ön kívül célba érve, pontot sem szerzett ma.

Ezzel Navarro az összetett második helyről az ötödikre csúszott vissza.

MOTO2, THAI NAGYDÍJ
VERSENY
1. Luca Marini (olasz, Kalex) 38.40.882
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +2.296
3. Iker Lecuona (spanyol, KTM) +2.544

Az állás: 1. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 224 pont, 2. Augusto Fernández (spanyol, Kalex) 184, 3. Binder 180

Moto3

Huszan három másodpercen belül. Így nézett ki a Moto3-as futam első harmada, amit addigra már négy különböző pilóta is vezetett. Majd jött az első dráma a verseny nyolcadik körében, amikor Darryn Binder a 12-es kanyarban túlvállalta magát és kiütötte a világbajoki címért harcoló Arón Canetet, majd jött a dominó effektus (hiszen szinte az egész mezőny egy boly volt). Canet John McPhee-t sodorta magával, akinek első kereke, Szuzuki Tacuki alól ütötte ki a motort, utóbbi szerencsétlensége csak centiken múlott.

 

 

A stewardok talán Binder előéletét is figyelembe véve, talán azt, hogy ez a manőver a világbajnoki címre is kihatással lehet, boxutca áthajtásos büntetéssel sújtották a dél-afrikait, ami nyilván nem adja már vissza a pontokat Canetnek.

A 13. körben újabb vb-esélyes szállt ki a győzelemért folytatott harcból, amikor Tony Arbolino a negyedikről egyszer csak a huszadik helyre esett vissza. Arbolino a kesztyűjét igazgatva ült fel az egyik kanyarban, majd a leintés után első dolga volt megszabadulni a jobb kezén lévő védőfelszereléstől. Hogy arm pump hátráltatta-e, azt még nem tudni, de a közvetítés során látottak szerint a tenyeréből indul a fájdalom. Ha valóban nyomás miatt keletkező izomgyengeség hátráltatta az olaszt, akkor elképzelhető, hogy gyorsan túl is esik egy műtéti beavatkozáson, hiszen kemény pályák vannak még vissza.

 

 

A fenti események nyilván Lorenzo Dalla Porta malmára hajtották a vizet, ami az összetettet illeti.

Miután Andrea Migno az utolsó kör első kanyarjában (akárcsak Misanóban) kiütötte Ogura Ait, megbontva ezzel a maradék bolyt, már csak hárman maradtak harcban a győzelemért. Az utolsó kanyarban Dalla Porta próbálta kihasználni, hogy az egész futam alatt jobb féktávokat tudott venni, de nem tudott elöl maradni, Albert Arenas jobban tudott kigyorsítani, és meg is nyerte a futamot.

Arenas az idén először végzett az első háromban, s karrierje során csupán ez a harmadik világbajnoki pódiuma. Érdekes, hogy mind a három alkalommal futamgyőztesként sikerült ez neki.

Dalla Porta második helyét a hétvégén elhunyt nagymamájának ajánlotta könnyek között a futam után. Az olasz jelenleg 22 ponttal vezeti a bajnokságot. A dobogó harmadik fokára életében először (bár sokszor volt már közel hozzá) Alonso López állhatott fel, akin ezúttal az öröm könnyeit láthattuk.

MOTO3, THAI NAGYDÍJ
VERSENY
1. Albert Arenas (spanyol, KTM) 38:09.383
2. Lorenzo Dalla Porta (olasz, Honda) +0.231
3. Alonzo López (spanyol, Honda) +0.322

Az állás: 1. Dalla Porta 204 pont, 2. Arón Canet (spanyol, KTM) 182, 3. Tony Arbolino (olasz, Honda) 161

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik