MotoGP: Joan Mir kihagyja Misanót, Marc Márquez viszont ott lehet

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.08.24. 22:05
null
Marc Márquez két éve tartó kálváriája lassan véget érhet (Fotó: Kovács Nikolett)
Joan Mir múlt vasárnapi, a gyorsasági motoros Osztrák Nagydíjon történt hatalmas bukását látva már sejthető volt, amit kedd este meg is erősítettek, miszerint kihagyni kényszerül a jövő hétvégi misanói futamot. A Suzuki már meg is kezdte helyettesének keresését, ami nem lesz egyszerű. Marc Márquez háza tájáról viszont jó hírek érkeztek. A felkarja teljesen összeforrt, így magasabb fokozatra kapcsolhat a terhelésben.  

 

Végül nem Barcelonát, hanem a Palma de Mallorca-i Juaneda Miramar Kórházat választotta a további vizsgálatok helyszínéül Joan Mir, ahol a CT- és MRI-vizsgálatok kisebb csonttörést és szalagsérülést találtak a jobb bokájában.

VIDEÓN AZ ESET ITT!

Orvosa, Dr. Juan Garcías a konzervatív kezelés mellett döntött, műteni nem kell, de 15 nap teljes pihenésre ítélte a 2020-as MotoGP-világbajnokot.

Mir a hatalmas repülését látva viszonylag olcsón megúszta az esést, nem is győzött hálálkodni sisak- és bőrruhaszponzorának.

„Bízom benne, hogy Aragóniában már ott lehetek. Nehéz szezonom van, de meggyőződésem, hogy erősebben fogok visszatérni és jó pillanatokat tudok szerezni a csapatomnak és mindenkinek, aki támogat.”

A mallorcai jelenleg a 12-ik helyen áll a bajnokságban, legjobb eredménye három negyedik hely. Hat versenyen bukott, igaz, Portugáliában nem a saját, hanem Jack Miller hibájából.

Kérdés, misanói hiányzása befolyásolja-e, hogy a HRC mikor jelenti őt be végre Marc Márquez jövő évi csapattársaként.


Márquez zöld utat kapott, hamarosan motorra ül

A nyolcszoros világbajnok körül zajlik az élet. Múlt héten az Osztrák Nagydíjra látogatott, hogy kiossza a Honda vezérkarát, két nappal később pedig kiderült, hogy 17 év után szakított menedzserével, a 125 kcm-es világbajnok Emilio Alzamorával.

Spielbergben Márquez elmondta, hogy ezen a héten fontos orvosi vizsgálat vár rá, ami eldönti, hogy mikor kapcsolhat magasabb fokozatra, és mikor ülhet motorra.

„Ha a csont teljesen oké, akkor elkezdhetek rendesen dolgozni, és amikor készen állok, visszatérek. Mert fontos, hogy felkészüljünk 2023-ra. De pontosan tisztában vagyok azzal, hogy mennyire fontos ez a rehabilitáció, és ha egy héttel többet kell várnom, akkor várni fogok. Ahogy az is igaz, hogy amint 70-80 százalékosnak érzem magam, amikor azt érzem, hogy nagyjából már jól tudok menni egy MotoGP-s motorral, akkor visszatérek. Mert ez a legjobb módja... ez az utolsó része a rehabilitációnak, és a legjobbat az teszi, ha az ember motorra ül” – mondta múlt csütörtökön.

A misanói teszten Márquez visszaveheti a motorját Stefan Bradltól (Fotó: Kovács Nikolett)
A misanói teszten Márquez visszaveheti a motorját Stefan Bradltól (Fotó: Kovács Nikolett)

Sajtótájékoztatója alatt nem zárta ki a lehetőségét, hogy már Misanóban motorra üljön, de csakis a teszten! Versenyzésről még nincs szó.

A mai vizsgálat megerősítette, hogy a felkarcsontja teljesen összeforrt, azaz nincs akadálya, hogy nagyobb súlyokkal kezdjen dolgozni, és ami még fontosabb, motorra üljön.

A spanyol DAZN televíziónak nyilatkozva Alberto Puig, a Repsol Honda csapafőnöke elmondta, kritikus fontosságú lenne, ha Marc csak néhány kört is meg tudna tenni a misanói futamot követő hivatalos teszten kedden és szerdán a motorral.

Ezen a teszten teszik le ugyanis a 2023-as motor alapjait. Az itteni információk alapján készül el az a prototípus, amit Valenciában láthatunk majd novemberben.

Fernando Alonso is számolja a napokat

Marc Márqueznek sok híres szurkolója akad, közéjük tartozik Fernando Alonso is, aki a 2016-os mugellói futamot követően ismét ellátogatott egy MotoGP-futamra a múlt hétvégén.

A kétszeres F1-es világbajnok Massimo Rivola, az Aprilia csapatfőnökének meghívására érkezett, akivel 2001 óta ismerik egymást, egyszerre érkeztek ugyanis anno a Minardihoz.

A spanyol pilótának nem kellett hosszú utazást bevállalnia, hiszen amúgy is a pálya közelében töltötte és tölti nyári szünetének utolsó napjait barátnőjénél, a ServusTV sportriporternőjénél, Andrea Schlagernél.

Fernando Alonso a Red Bull Ringen az Aprilia vendégeként (Fotó: Kovács Nikolett)
Fernando Alonso a Red Bull Ringen az Aprilia vendégeként (Fotó: Kovács Nikolett)

Alonso az AS.com oldalnak mesélt arról, hogy mekkora Marc Márquez-drukker, és hogy vágja a centiket a visszatéréséig.

„Aggodalommal nézem, ami Marckal történik, mert hatalmas rajongója vagyok. Sokan – nem csak én – sokszor kimondottan Marc miatt nézzük meg a versenyeket, hogy lássuk, mit képes véghez vinni, nemegyszer elképesztő dolgokat. Most, hogy nincs a pályán, nem azt mondom, hogy elveszítettük az érdeklődést, de másmilyenek a GP-hétvégék, s én számolom a napokat, amikor végre visszatér. És főként, hogy százszázalékosan térjen vissza, ami a legfontosabb. Újra a csúcson akarjuk látni.”

Nos, a csúcsra hosszú út vezet vissza, hiszen alaposan gatyába kell rázni a Hondát, ezért is fontos a misanói teszt.

De a szurkolóknak, így Alonsónak sem kell már sokat várnia, hogy ismét versenyezni lássuk az utóbbi évtized legnagyobb bajnokát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik