MotoGP: Iannone elvesztette a fellebbezést, négy évre eltiltották

Vágólapra másolva!
2020.11.10. 13:30
null
Andrea Iannone elvesztette a fellebbezést, négy évre eltiltották (Fotó: AFP)
Andrea Iannone doppingügye a lehető legrosszabbul végződött a számára. Az esetében adható legszigorúbb büntetést, azaz négyéves eltiltást kapott, ami MotoGP-s karrierje végét is jelenti.

 

Mint ismert, az olasz eredetileg 18 hónapos eltiltást kapott, ami 2019. december 17-e óta ketyegett. A március végén született döntés ellen Iannone, és a Nemzetközi Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett.

Míg előbbi enyhítést, addig utóbbi szigorítást, és a maximálisan adható négyéves eltiltást kérte a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). Az október 15-én tartott online meghallgatást követően a CAS ma ítéletet hirdetett.

Az indoklásból kiderül, hogy Iannone és jogi képviselői nem tudtak bizonyítékot bemutatni arról, hogy a vizeletében talált anabolikus androgén szteroid, egy bizonyos drostanolon, pontosan milyen húsból és milyen eredetű húsból származott, és azt sem tudták bizonyítani, hogy a szteroid egyáltalán hússzennyeződésből származott.

Ezzel Iannone doppingvétsége egy másik kategóriába került át, akaratlan doppingvétségből szándékosan elkövette, annak ellenére, hogy a döntőbírák döntése nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy valóban húsfogyasztásból származhatott a szennyeződés. Mégis a sportoló kötelessége bizonyítani...

Ez pedig nagyon nem mindegy, ugyanis, míg akaratlan doppingvétség esetén két év a maximálisan kiszabható büntetés, addig szándékos doppingvétségnél négy év. A döntés ellen fellebbezni nem lehet.

Dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) igazgatója tavasszal részletesen elmagyarázta, hogy mi várhat Iannonéra, és bizony igaza is lett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik