MotoGP: Dani Pedrosa 994 nap után visszatér

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 13:28
null
Dani Pedrosa ismét akcióban (Fotó: KTM/Rob Gray)
A KTM ma hivatalosan is megerősítette, hogy fejlesztő pilótájuk, a háromszoros világbajnok Dani Pedrosa szabadkártyával rajthoz áll az augusztus 8-ai Stájer Nagydíjon. A spanyol, aki 2018-ban jelentette be visszavonulását, 994 nap elteltével áll majd fel ismét egy MotoGP-s rajtrácsra.

 

Pedrosa 18 szezont húzott le a gyorsasági motoros világbajnokságon, ebből 13-at a MotoGP-kategóriában, melyben ugyan nem tudott bajnoki címet nyerni, de ez aligha a tehetségén múlott. Háromszor végzett az összetett második helyen (2007, 2010, 2012) és ugyanennyiszer lett övé az év végi bronz is (2008, 2009, 2013).

Ez lesz a 296. világbajnoki futama, egyben az első (!), amelyet nem Hondán teljesít majd, miután korábbi személyes menedzsere, Alberto Puig, aki addigra már a HRC alakulat csapatfőnöke volt, nem akarta őt tesztpilótaként szerződtetni a visszavonulása után.

A KTM azonban azonnal lecsapott rá, hiszen a MotoGP-s projekt versenymenedzsere, Mike Leitner, Pedrosa korábbi vezető szerelőjeként pontosan tudta, hogy mit nyerhetnek a spanyollal. Vitathatatlan, hogy érkezésével nagyot léptek előre az osztrákok, akik tavaly Brnóban megszerezték első futamgyőzelmüket, és azóta még további hármat.

A szabadkártyás indulás némiképp meglepő a 35 éves versenyzőtől, hiszen mostanáig elzárkózott a versenyzés lehetőségétől, és azt mondta, a tesztelés, a fejlesztés neki bőven elég. Már csak azért is, mert a versenyzéssel járó extra felhajtás, az interjúk, a fotózások nagyon nem tartoztak a kedvelt elfoglaltságai közé. Amióta a KTM tesztversenyzőjeként láthatjuk őt, csak egyetlen sajtótájékoztatót vállalt, tavaly októberben, amikor a portimaói pályával ismerkedett a mezőny.

„A kezdetek óta szuper érdekes ebben a projektben dolgozni és megosztani a KTM-mel a tapasztalataimat. Érdekes lesz versenyezni, mert teljesen más megvilágításba helyezi a dolgokat, mint egy normális teszten, amikor egyedül motorozok” – mondta Pedrosa.

Hogy milyen lesz újra versenyezni?

„Nem tudom, hiszen nagyon rég versenyeztem utoljára, ami teljesen más mentalitást kíván tőlem és a csapattól is. A fókusz a motor tesztelésén lesz. Nem tudom, hogy csak egy pillanat lesz-e, és azonnal átáll-e az agyam versenyzői üzemmódba vagy nem. De az biztos, hogy megpróbálom majd élvezni a hétvégét.”

Mike Leitner, a svájci speedweek.com-nak azt mondta, őket is meglepte, hogy Dani versenykörülmények között is ki akarja próbálni magát. Elvárások nincsenek, de azt elárulta, hogy már 2022-re készülve új fejlesztéseket is láthatunk majd a 26-os motorján. És az sem kizárt, hogy nem egyszeri alkalom lesz az augusztus eleji. Misanóra is beadták már a szabadkártyás kérelmüket, de erről majd csak az első osztrák hétvége után döntenek.

A MotoGP mezőnye öthetes nyári szünet után futammal tér vissza a Red Bull Ringen, először a Stájer, majd az Osztrák Nagydíjjal.

Leitner és Pedrosa már a Hondánál is együtt dolgozott (Fotó: KTM/Philip Platzer)
Leitner és Pedrosa már a Hondánál is együtt dolgozott (Fotó: KTM/Philip Platzer)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik