MotoGP: a Suzuki az év végén (ismét) elhagyhatja a sorozatot

Vágólapra másolva!
2022.05.02. 20:44
null
A csapattagokat is sokkolta a hír, amit valószínűleg holnap erősítenek meg hivatalosan (Fotó: Kovács Nikolett)
A jerezi futamot követő tesztnap után nem sokan fognak az időeredményekről és az új alkatrészekről beszélni, ennél ugyanis sokkal nagyobb jelentőséggel bíró és sokkoló hír érkezett: a Suzuki immáron második alkalommal kilép a MotoGP sorozatból.

 

Hétfő este hat óra után nem sokkal a motorsport.com oldal robbantotta a hírt, miszerint a hamamatsuiak év végén ismét elhagyják a MotoGP-t.

Az információ futótűzként terjedt a depóban, ahol épp csak véget ért az idei első szezonközi teszt.

Eközben a Suzuki csapat szerelői és csapattagjai néma csendben, szemlesütve pakolnak. „Nincs komment” – válaszolja az Nemzeti Sport kérdésére az alakulat marketing és kommunikációs menedzsere, de a szeme mindent elárul, ahogy a többi csapattagé is. A hivatalos megerősítés holnap várható.

A motorsport.com azt is tudni véli, hogy Joan Mir a HRC-nél folytatja Marc Márquez csapattársaként, valószínűleg ez az a részlet, ami miatt Takeo Jokojama a Honda technikai vezetője el akarja rejteni reakcióját jelen sorok írója elől, amikor az egyik szerelő épp felolvassa neki a cikket.

Mir és a Honda közeledéséről már eddig is tudni lehetett, Álex Rins jövője azonban már nagyobb kérdés lehet. Az biztos, hogy ez a hír felrázza majd a pilótapiacot.

A két versenyző elég tehetséges ahhoz, hogy helyet találjon magának, de ne felejtsük el, hogy több tucat ember dolgozik egy ilyen alakulatnál, akik ma szembesültek azzal, hogy év végétől nincs munkájuk.

Mindennek semmi jele nem volt még napközben sem, amikor Mir és Rins a csapat sajtósának kíséretében a tesztnapról beszélt a helyszínen tartózkodó újságíróknak.

A japán márka pénzügyi gondok miatt 2011. végén már egyszer kiszállt a sorozatból. Hosszas előkészítés után 2015-ben tértek vissza, 2016-ban futamot nyertek Maverick Vinalesszel, 2020-ban pedig húsz év után ismét a csúcsra értek, amikor – a koronavírus-járvány kitörésének évében – Joan Mir világbajnok lett a kékekkel.

A döntésben állítólag szerepet játszott a koronavírus világjárvány és az orosz–ukrán háború, egész pontosan ezek gazdasági hatása.

Ahogy az összes többi gyár, úgy a Suzuki is nemrég írta alá az újabb ötéves szerződéshosszabbítást a Dornával, akik egyelőre nem kommentálták a hírt. Jogi lépéseket valószínűleg nem tesznek majd, de az szinte biztos, hogy jelentős büntetést kell majd fizetniük a megállapodás felbontása miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik