Moto3: így lesz valaki elsőből kilencedik az utolsó körben

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2017.06.25. 13:04
Kilenc pilóta is egy másodpercen belül ért célba a gyorsaságimotoros-világbajnokság Holland Nagydíján a Moto3-as kategóriában. A legnagyobb vesztes a vb-pontversenyt vezető spanyol Joan Mir volt, aki az első helyről esett vissza az utolsó körben a kilencedikre, ezzel harminc pontra csökkent az előnye a futamot is megnyerő honfitársa, Aron Canet előtt.

Taktikázz, de ne taktikázd túl. Ez lehetne a mai Moto3-as futam mottója. A verseny az utolsó kanyarokig szinte pontos másolata volt a tavalyinak, hiszen ha ketten nem esnek el az utolsó métereken, akkor idén is tizenegyen értek volna célba a vezető bolyban egy másodperces különbséggel.

A holland reménység, Bo Bendsneyder top 10-es eredménye szó szerint két-három méteren múlott. A KTM-esnek Gabriel Rodrigo ütközött neki az utolsó kanyarból kigyorsítva, aminek a vége egy esés lett a célegyenesben. Bendsneyder átcsúszott ugyan a célvonalon, de pechjére akkor már nem ért a motorhoz, ami viszont feltétele az értékelésnek, így diszkvalifikálták.

Bendsneyder esése

embed_kod= |
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

 

Ami a taktikázást vagy éppen az eltaktikázást illeti, az összetettben élen álló Joan Mir nyolc kanyarral a vége előtt még vezetett. Valószínűleg nem akart az élen állni a hátsó egyenes kezdetén, de jóval többen elmentek mellette, mint ahány embert még vissza lehet előzni a leintés előtt, így végül a győztes boly végén, azaz a kilencedik helyen ért csak célba. Ennek az lett a következménye, hogy 45 pontos előnye pillanatok alatt 30-ra csökkent.

A legokosabb motorozást a mindössze 17 éves Aron Canet mutatta be, a klasszikus asseni manőverrel (előzés az utolsó sikán előtt) megnyerte a Holland Nagydíjat Romano Fenati és John McPhee előtt. Mindhárman csodás versenyt futottak. Canet az első körben a 15. helyre esett vissza, és a hetedik körben is még három másodpercre volt a vezető boly végétől. Néhány kör (és a leggyorsabb körök megfutása) elég volt, hogy többekkel a háta mögött csatlakozzon a vezető hatoshoz, majd egészen a győzelemig vigye.

Fenati sem volt csalódott, hiszen első dobogós helyezését Assenben a 15. helyről rajtolva érte el, míg McPhee a 19. helyről rajtolva ért fel a pódiumra. Jorge Martin hatodik pole pozícióját sem tudta győzelemre váltani, sőt ezúttal a dobogóra sem fért fel, negyedik lett.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, HOLLAND NAGYDÍJ
MOTO3

1. Aron Canet (spanyol, Honda)
2. Romano Fenati (olasz, Honda) +0.035
3. John McPhee (brit, Honda) +0.117
A vb-pontverseny állása: 1. Joan Mir 140 pont, 2. Aron Canet 110, 3. Romano Fenati 108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik