Nemzetisport.hu 2010.09.16 11:36 Frissítve: 2014.03.29 01:01

Michelisz a dobogóért szállna harcba Valenciában

A hétvégén a túraautó-világbajnokság 17-18. fordulójára kerül sor Spanyolországban. A versenyt Valenciában futják a versenyzők, ahová hatodik alkalommal látogat el a sorozat. Az utolsó európai futamon a SEAT-ok hazai közönség előtt bizonyíthatnak, és szükségük lesz egymásra a fiúknak, ha az utolsó két fordulóban, Japánban és Makaóban a világbajnoki címre esélyes csapatként szeretnének rajthoz állni.

Michelisz dobogóra állna Valenciában.

A spanyol gyártó első számú versenyzője, Gabriele Tarquini hátránya 33 pontra nőtt a bajnoki pontversenyben Yvan Mullerrel szemben, és a BMW-s Andy Priaulx is megelőzte őt az összetettben.

A bajnoki összesítésben Yvan Muller 11 ponttal előzi meg a bombaformában versenyző Priaulxt. Ők ketten nyerték meg a tavalyi két futamot Valenciában, és az idei szezon második felében brillírozó britnek most is megvan minden esélye a győzelemre.

ISMÉT MAGYAR EURÓPA-BAJNOKOT AVATHATUNK
Az idén újra magyar bajnoka lehet a SEAT Leon Eurocup- nak: hétvégén utolsó állomásá- hoz ér a túraautó-világ- bajnokság (WTCC) betétfu- tama, amelyen Wéber Gábor egyetlen célja a bajnoki cím megszerzése. A Formula–1-es szakkommentátorként is ismert Wéber Gábor (képünkön) 2008 után az idén második alkalommal vesz részt a SEAT Leon Eurocup sorozatban. A túraautó-világbajnokság betétfutama idei évadjának finisébe ér a spanyolországi Valenciában, és izgalmas versenyekre számíthatunk, hiszen itt dől el a bajnoki cím sorsa. Wéber a hat versenyhétvége során háromszor szerezte meg a pole pozíciót – Csehországban, Németországban és Olaszországban –, és mindegyiket futamgyő- zelemre tudta váltani. Jelenleg 42 ponttal az első helyen áll a tabellán – holtversenyben fő riválisával, a francia Michael Rossival.

A BMW-t kormányzó brit ráadásul az előző hétvégén idei hatodik győzelmét aratta, szemben Mullerrel, aki mindössze két győzelmet számlál 2010-ben.

A Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo versenypályát 1999-ben építették, és Ricardo Tormo spanyol motorversenyzőről nevezték el. A 4005 méter hosszú aszfaltcsík érdekessége, hogy minden kanyart látnak a nézők a pálya bármely pontjáról, mintha egy stadionban lennének. A versenyzőknek kétszer 13 kör áll a rendelkezésükre, hogy eldöntsék, ki mennyi pontot zsebel be a hétvége során.

A mezőny magyar résztvevőjének, Michelisz Norbertnek sem lesz idegen a pálya. A magyar fiú nem először látogat a spanyol versenypályára, ahol 2009-ben a SEAT León Európa-kupában az élről indulva, nagy előnnyel nyerte meg az első futamot. Michelisz az előző futam időmérőjén, Oscherslebenben idei legjobb eredményét produkálva az ötödik időt autózta, és csak Thiago Monteiro manővere miatt nem szerezte meg idei első dobogós helyezését.

„Ha a legutóbbi futamokon mutatott formámat ezúttal is hozni tudom, úgy az időmérőn még a harmadik hellyel is szemezhetek, míg a versenyeken kis szerencsével mindkét futamon a dobogóért küzdhetek” – mondta el a 2009-es FIA év tehetsége a zengodensionteam.com-nak.

A valenciai hétvége másik magyar érdekeltsége, hogy Wéber Gábor a bajnoki címért áll rajthoz a SEAT León Európa-kupában. A Zengő Dension Team négy autóval indul a bajnokságban, és Wéber révbe érhet a szezon utolsó hétvégéjén. A magyar versenyző Michael Rossival és Eion Murrayvel vív szoros csatát a 2010-es szezon bajnoki trófeájáért. Wéber dolgát nehezíti egy öthelyes rajtbüntetés is, amely miatt nagyon fontos lesz számára az időmérő edzésen szerzett pozíció.

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.