TÓTH ANITA
2020.06.20 14:29 Frissítve: 2020.06.21 10:55

Gyorsasági motor: Hajdúnánáson épül fel a hazai MotoGP-pálya

2023-ban hazánkba érkezik a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye: a 65 milliárd forintból felépülő versenypálya a sportvilág érdeklődésének középpontjába helyezi hazánkat és a kelet-magyarországi térséget.

 

Tiba István, Szólláth Tibor, Kósa Lajos, Hermann Henrik, Talmácsi Gábor és Palkovics László (Fotó: Földi Imre)

 

A gyorsaságimotoros-világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna nyolcéves megállapodást kötött a magyar MotoGP-futam szervezésére, ami Hajdúnánáson valósul majd meg, egy olyan érdekes vonalvezetésű pályán, amely nincs máshol a világon, amely az aszfaltcsíkon zajló küzdelmet izgalmassá, „láthatóvá” teszi. A Hajdúnánáson tartott sajtótájékoztatón részletek is elhangzottak a versenypályával kapcsolatban.

 
„Bőgjenek hát a motorok!” – Orbán Viktor gratulált

„Az ilyen típusú beruházások azok, amelyekkel sikerül magasabb fokozatba kapcsolni hazai gazdaságot, emellett egy MotoGP-futam megrendezése olyan marketing-értékkel bír az ország számára, mint a Formula–1 – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. – A 65 milliárd forint értékű beruházás természetesen a régió gazdasága szempontjából is fontos, mert ezt a pályát magyar emberek tervezik, építik, üzemeltetik majd, nem beszélve a futamhoz kapcsolódó turizmusról, valamint a járműipari relevanciáról. A pálya építése hamarosan elkezdődik, hiszen 2022 végén, vagy legkésőbb 2023 év elején tesztversenyt kell rendeznünk, és addigra készen kell állniuk az ehhez kapcsolódó szállodáknak, konferencia-központnak, oktatóközpontnak is.”

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: olyan projektindító esemény a mostani, amely a térség számára döntő jelentőségű a következő időszakra nézve. „Nagy öröm számomra, hogy a projekt Hajdúnánás környékén valósul meg, hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben, hiszen van még néhány település, amely versenyben volt a rendezésért – árulta el dr. Tiba István. – Végül Hajdúnánás lett a befutó, amely hitem szerint jó helyszíne, jó gazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokságnak. Köszönettel tartozunk a Kormánynak azért, hogy finanszírozza ezt a beruházást, amely nagyon fontos a sport mellett a gazdaság újraindítása, a turisztika, a vendéglátás szempontjából is.”

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szenvedélyes motorosként nagyon örül annak, hogy Kelet-Magyarország felkerül a motorsport világtérképére: „A MotoGP világbrand, amely legalább annyira népszerű, mint a Formula–1, amely hatalmas érdeklődést vonz nem csupán az egyes helyszíneken, hanem világszerte a televíziók képernyői elé is – nyilatkozta Kósa Lajos. – Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a motorozás életforma, amely lehetővé teszi majd, hogy minden évben 200 napon át legyen pályahasznosítás, vagyis ennyi napon keresztül rendezzenek valamiféle eseményt az új aszfaltcsíkon. Nem csupán világszínvonalú versenypályát, hanem motoros élményparkot építünk, amelyben a család összes tagja megtalálja a neki való szórakozást.”

A sajtótájékoztatón bemutatott, nem végleges pályarajz

A sajtótájékoztatón bemutatták a tervezett pályarajzot is, amelyből az derül ki, hogy a hazai aszfaltcsíkon az óramutató járásával ellentétes irányban zajlanak majd a versenyek. Technikás, előzésekre alkalmas pálya lesz, amelyről világbajnokunk, Talmácsi Gábor elmondta:

„Öt különböző kategóriában, öt különböző gyártónál versenyeztem, nyertem világbajnoki címet, de az nem adatott meg, hogy hazai közönség előtt világbajnoki futamon szerepeljek. Így amikor egy sérülés miatt befejeződött a pályafutásom, az lett az új célom, hogy Magyarországra hozzuk a MotoGP-t, úgyhogy régi álom válik most valóra. Egy ilyen multifunkciós pálya azonban nem csupán a versenyzés miatt fontos, hanem nagyon fontos szerepet játszik a közlekedésbiztonságban, és egy olyan vízió, amely által az egész motorsport, az egész motorozás átalakul. A versenysport mellett lényeges, hogy ha utcai motorosként valaki adrenalinra vágyik, azt biztonságos körülmények között, légzsákos bőrruhában, biztonságos bukóterekkel szerezze meg, s erre is kiváló lesz ez a pálya.”

Hermann Henrik, a Magyar Motorsportszövetség elnöke köszönetet mondott azoknak, akiknek köszönhetően a motorsport csúcskategóriája immár belátható időn belül hazánkba érkezik, s ígérte, sportszakmai szempontból mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a világbajnoki futamot a lehető legmagasabb színvonalon rendezzék meg, csakúgy, mint a hazánkban zajló összes világversenyt.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere házigazdaként hangsúlyozta: határozott céljuk, hogy a hagyományokra építik a fejlesztéseiket, melyek közül az egyik legfontosabb a MotoGP-pálya megépítése, a világbajnoki futam megrendezése, amely miatt több tízezer ember érkezik a térségbe.

Ragaszkodom hozzá, hogy én avathassam fel a magyar pályát – Talmácsi

 

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.

2022.03.21 15:45:35

Egyéb autó-motor MTI, V. Á.

A Honda klasszisa Twitter-oldalán azt írta, szerencsére jól van, csak elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy nem indul el az Indonéz Nagydíjon.