Formula–E: kettős Mercedes-győzelem a szaúdi idénynyitón

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 19:10
null
A címvédő De Vries győzedelmeskedett az első versenyen (Fotó: AFP)
A címvédő Nyck de Vries aratott győzelmet a Formula–E 2022-es idényének első versenyén Szaúd-Arábiában, míg  mögötte a csapattárs, Stoffel Vandoorne tette teljessé a Mercedes kettős sikerét. A dobogó alsó fokára Jake Dennis állhatott fel, míg az első ötös sorát Sam Bird és Lucas di Grassi egészítette ki.

 

Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E jócskán átalakított időmérőjén Szaúd-Arábiában, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását. Mellőle Jake Dennis rugaszkodhatott el, míg a második sorból a címvédő Nyck de Vries, valamint André Lotterer vághatott neki a nyitó versenynek.

Vandoorne jól kapta el a rajtot, és sikerült megtartania a vezetést, míg mögé a csapattárs, De Vries zárkózott fel, így az első méterek után a két Mercedes állt az élen. Dennis a harmadik pozícióba csúszott vissza, míg az első ötöst Lotterer és Sam Bird egészítette ki.

Az élen Vandoorne nem igazán tudott elhúzni, De Vries és Dennis szorosan tapadt rá, a csatát azonban rövid időre megakasztotta a biztonsági autó, aminek Rowland falba állása miatt kellett pályára hajtania.

Nem sokkal az újraindítás után aztán pozíciócsere történt az élen: Vandoornénak nem sikerült elsőre felvennie a támadó üzemmódot, amit a márkatárs azonnal kihasznált és átvette az első helyet. Mögöttük eközben Dennisnek kellett védekeznie Lotterer ellen, azonban nem sikerült minden támadást hárítania, így a német felléphetett a harmadik helyre.

Dennis ugyanakkor nem adta fel, és megpróbálta visszaelőzni Lotterert, aminek következtében Bird és Di Grassi is felzárkózott a kettősre. Dennis aztán többszöri próbálkozás után végül maga mögé tudta utasítani a németet, méghozzá úgy, hogy a két autó nemegyszer összeért, aminek következtében némileg sérülhetett a Porsche, hiszen Lotterer rövidesen elkezdett hátrafelé lépdelni a mezőnyben.

A negyedik pozícióba így Bird jött fel, míg ötödikként Di Grassi sorolt be, miközben Vandoorne apránként lopta a távolságot a vezető De Vries mögött. Újabb pozíciócsere azonban már nem történt: a címvédő De Vries szelte át elsőként a célvonalat, míg a Mercedes kettős győzelmét Vandoorne tette teljessé.

A dobogó alsó fokára Dennis állhatott fel, míg a top 10-et Bird, Di Grassi, Edoardo Mortara, a leggyorsabb kört futó Nick Cassidy, Jean-Éric Vergne, Oliver Askew és Mitch Evans egészítette ki.

A tavaly még az Alfa Romeóval a Formula–1-ben versenyző Anotnio Giovinazzi a huszadik pozícióban zárt.

Folytatás szombaton 13 óra 40 perckor a második szaúdi időmérővel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik