H. L. 2022.01.28 19:10 Frissítve: 2022.01.28 19:10

Formula–E: kettős Mercedes-győzelem a szaúdi idénynyitón

A címvédő Nyck de Vries aratott győzelmet a Formula–E 2022-es idényének első versenyén Szaúd-Arábiában, míg  mögötte a csapattárs, Stoffel Vandoorne tette teljessé a Mercedes kettős sikerét. A dobogó alsó fokára Jake Dennis állhatott fel, míg az első ötös sorát Sam Bird és Lucas di Grassi egészítette ki.

A címvédő De Vries győzedelmeskedett az első versenyen (Fotó: AFP)

 

Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E jócskán átalakított időmérőjén Szaúd-Arábiában, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását. Mellőle Jake Dennis rugaszkodhatott el, míg a második sorból a címvédő Nyck de Vries, valamint André Lotterer vághatott neki a nyitó versenynek.

Vandoorne jól kapta el a rajtot, és sikerült megtartania a vezetést, míg mögé a csapattárs, De Vries zárkózott fel, így az első méterek után a két Mercedes állt az élen. Dennis a harmadik pozícióba csúszott vissza, míg az első ötöst Lotterer és Sam Bird egészítette ki.

Az élen Vandoorne nem igazán tudott elhúzni, De Vries és Dennis szorosan tapadt rá, a csatát azonban rövid időre megakasztotta a biztonsági autó, aminek Rowland falba állása miatt kellett pályára hajtania.

Nem sokkal az újraindítás után aztán pozíciócsere történt az élen: Vandoornénak nem sikerült elsőre felvennie a támadó üzemmódot, amit a márkatárs azonnal kihasznált és átvette az első helyet. Mögöttük eközben Dennisnek kellett védekeznie Lotterer ellen, azonban nem sikerült minden támadást hárítania, így a német felléphetett a harmadik helyre.

Dennis ugyanakkor nem adta fel, és megpróbálta visszaelőzni Lotterert, aminek következtében Bird és Di Grassi is felzárkózott a kettősre. Dennis aztán többszöri próbálkozás után végül maga mögé tudta utasítani a németet, méghozzá úgy, hogy a két autó nemegyszer összeért, aminek következtében némileg sérülhetett a Porsche, hiszen Lotterer rövidesen elkezdett hátrafelé lépdelni a mezőnyben.

A negyedik pozícióba így Bird jött fel, míg ötödikként Di Grassi sorolt be, miközben Vandoorne apránként lopta a távolságot a vezető De Vries mögött. Újabb pozíciócsere azonban már nem történt: a címvédő De Vries szelte át elsőként a célvonalat, míg a Mercedes kettős győzelmét Vandoorne tette teljessé.

A dobogó alsó fokára Dennis állhatott fel, míg a top 10-et Bird, Di Grassi, Edoardo Mortara, a leggyorsabb kört futó Nick Cassidy, Jean-Éric Vergne, Oliver Askew és Mitch Evans egészítette ki.

A tavaly még az Alfa Romeóval a Formula–1-ben versenyző Anotnio Giovinazzi a huszadik pozícióban zárt. 

Folytatás szombaton 13 óra 40 perckor a második szaúdi időmérővel.

2022.03.21 15:45:35

Egyéb autó-motor MTI, V. Á.

A Honda klasszisa Twitter-oldalán azt írta, szerencsére jól van, csak elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy nem indul el az Indonéz Nagydíjon.

2022.03.21 10:27:58

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A március 23-i rendezvény házigazdája Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. (x)

2022.03.07 21:05:41

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A különleges kaland egyaránt hozott tanulságokat a fiatal pilótának és rutinos navigátornak is.

2022.02.08 23:33:14

Egyéb autó-motor T. A.

Neve a mai napig egyet jelent a modern kori magyar autósport valóra nem váltott ígéretével.