Formula E: óriási izgalmak az utolsó körben, Da Costa-siker Monacóban

Vágólapra másolva!
2021.05.08. 17:10
null
Bár nem könnyen, de Da Costa győzelemre tudta váltani a pole-ját Monacóban (Fotó: DPPI)
Bár az utolsó körben kellett előznie hozzá, de győzelemre tudta váltani a pole pozíciót António Félix da Costa a Formula E monacói versenyén. A DS Techeetah címvédője mellé Robin Frijns (Virgin) és Mitch Evans (Jaguar) állhatott fel a dobogóra.

 

A címvédő António Félix da Costa szerezte meg a pole pozíciót a monacói időmérőn, mellőle Robin Frijns, a második sorból pedig Mitch Evans és Jean-Éric Vergne várhatta a rajtot a monacói pálya azon vonalvezetésen, amely nagyrészt megegyezett a Formula–1-es mezőny által használt változattal.

Da Costa jól kapta el a rajtot, és közvetlenül mögötte sem történt változás az első körben a sorrendet illetően. A DS Techeetah portugál versenyzője azonban nem sok időt tölthetett az élen, ugyanis alig két körrel később Frijns vette át a vezetést.


Da Costa később veszített még néhány pozíciót, amikor felvette az első támadó módját, de a plusz energiának köszönhetően hamar visszakapaszkodott a második pozícióba, majd amikor Frijns is élt a plusz segítséggel, megint a címvédő vezette a futamot.

A Virgin versenyzője később visszavette az első helyet, a 18. körben azonban a támadó módban autózó Evans állt az élre. Nem sokkal később be kellett küldeni a biztonsági autót a pályára, mert René Rast alatt megállt az Audi. A safety car három kört után állt ki, az újraindításkor pedig Evans meg tudta tartani a vezetést.

Ezután csupán négy körük maradt a riválisoknak, hogy megpróbálják letaszítani Evanst az élről, és ez végül Da Costának sikerült is. A címvédő az utolsó körben előzte meg Evanst, aki mellett nem sokkal később Frijns is elment, így végül csak a dobogó legalsó fokára állhatott fel.


Da Costa ezzel a szezonbéli első győzelmét aratta. A győztes és a másik két dobogós helyet megszerző Frijns és Evans mellett Vergne, Günther, Rowland, Bird, Cassidy, Lotterer és Lynn szerzett még pontot a szezon hetedik versenyén Monacóban.

A győzelmének köszönhetően Da Costa feljött a világbajnoki pontverseny negyedik pozíciójába, ám az élen is történt változás – Nyck de Vries visszacsúszott a második pozícióba. A legtöbb ponttal jelenleg Frijns rendelkezik.

A monacói hétvégét követően jön egy több mint egy hónapos szünet a Formula E-s szezonban, legközelebb a mezőny a mexikói Pueblába utazik, ahol június 19-én és 20-án is rendeznek egy-egy versenyt.

FORMULA E
MONACO, VERSENY

1. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah)
2. Robin Frijns (holland, Virgin)
3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah)
5. Maximilain Günther (német, BMW Andretti)

A világbajnokság élmezőnye 7 futam után: 1. Robin Frijns (holland, Virgin) 62 pont, 2. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 57, 3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 54, 4. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 52, 5. Sam Bird (brit, Jaguar) 49, 6. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 48

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik