Formula–E: Evans nyert – vasárnap lesz bajnokavatás Szöulban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 10:58
null
Evans életben tartotta az esélyeit (Fotó: DPPI)
Mitch Evans aratott győzelmet a Formula–E szöuli versenyhétvégéjének szombati futamán. Mögötte Oliver Rowland és Lucas di Grassi szelte át a célvonalat, míg az első ötös sorát Jake Dennis és Stoffel Vandoorne tette teljessé.

 

 

Egy szabad hétvége után folytatódott a bajnokság, az utolsó állomás Szöul, ahol dupla versennyel zárul az évad. Az eső áztatta szombati időmérőn a listavezető Stoffel Vandoorne már a negyeddöntőben búcsúzott, míg a pole pozícióért Lucas di Grassi és Oliver Rowland küzdhetett meg egymással.

Közülük a brit bizonyult a leggyorsabbnak, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását. Mellőle tehát Di Grassi indulhatott, míg a második sorban Mitch Evans és Pascal Wehrlein foglalhatott helyet. Vandoorne a hetedik rajtkockából kezdhette meg a futamot.

A rajtnál Di Grassi állt az élre, azonban nem sokáig örülhetett, hiszen Evans rövidesen meglepte, s átvette tőle a vezetést, majd Rowland is megelőzte, így visszaesett a harmadik pozícióba. A nagy csatázásnak piros zászló vetett véget, hátrébb ugyanis heten csúsztak a gumifalba a továbbra is vizes pályán – a tömegbaleset után szerencsére valamennyi versenyző épségben szállt ki az autóból.

 

Több mint félórás kényszerszünet után folytatódhatott a versenyzés, a biztonsági autó mögött Evans, Rowland, Di Grassi, Dennis és Edoardo Mortara sorrendben érkezett az első ötös, s Evansnek az újraindítást követően is sikerült megtartania az első helyét. Az új-zélandi viszonylag hamar ellépett az élen, hátrébb Jean-Éric Vergne lökte meg Mortarát, míg Vandoorne rövidesen mindkettejüket megelőzte, s feljött az ötödik pozícióba.

Noha Evans a támadó üzemmóddal nem igazán tudta növelni az előnyét az élen, így is sikerült nagyjából tartania a 2 másodperces előnyét, közbenMortara esélyei egy defekt miatt szálltak el végleg. Míg az élbolyban nagyjából beálltak a különbségek, hátrébb Alexander Sims kötött ki a falban, aminek következményeként először teljes pályás sárga zászlós jelzés lépett érvénybe, majd hamarosan a biztonsági autót is pályára küldték.

 

A korlátozás kitartott a futam végéig, ezért már nem változott a sorrend: Evans aratott győzelmet Rowland és Di Grassi előtt, majd Dennis, Vandoorne, Vergne, Wehrlein, Robin Frijns, António Félix da Costa és Nick Cassidy egészítette ki az első tízes sorát. Evans az újabb sikerének köszönhetően életben tartotta az esélyeit, 21 pont a hátránya az éllovas Vandoorne mögött.

Folytatás vasárnap 4 óra 40 perckor a második időmérővel.

FORMULA–E
SZÖUL, ELSŐ VERSENY

1. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
2. Oliver Rowland (brit, Mahindra)
3. Lucas di Grassi (brazil, Venturi)
4. Jake Dennis (brit, Andretti)
5. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)

A világbajnokság élmezőnye 15 futam után: 1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 195 pont, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 174, 3. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 144, 4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 136, 5. Lucas di Grassi (brazil, Venturi) 126, 6. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 118

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik